Hvor er Kim Jong-un? 

Sydkorea afviser rygter om, at Nordkoreas leder skulle være gået bort.

Kim Jong-uns manglende offentlige optræden i noget tid har givet anledning til spekulationer. (Foto: HEO RAN)

Ovenstående spørgsmål stiller mange for tiden.

Sandheden er, at det ved vi ikke, og muligvis er situationen slet ikke så alvorlig, som man kunne tro.

Årsagen til de mange spekulationer er, at Kim Jong-un ikke har vist sig offentligt siden den 11. april, hvor han ledede et møde om Nordkoreas indsats imod corona-pandemien.

Især det faktum, at han efterfølgende ikke deltog ved fejringen af sin bedstefars og Nordkoreas landsfaders årsdag den 15.april, har fået medier verden over til at spekulere i, hvad der er sket. Enkelte rapporterer endda, at han skulle være død.

Det er dog også typisk medier, der elsker sensationelle overskrifter og artiklerne er som regel skrevet i en helt anden verdensdel end Asien. Ingen af de medier, eksperter og journalister, jeg normalt stoler på, når det gælder Nordkorea rapporterer, at Kim Jong-un skulle være gået bort.

Rygterne om, at den nordkoreanske leders død bliver da også afvist af den sydkoreanske regering. Han har opholdt sig i nærheden af havnebyen Wonsan siden 13. april, oplyser præsident Moon Jae-ins udenrigspolitiske rådgiver.

- Kim Jong-un er i live og har det godt, siger Moon Chung-in til tv-stationen CNN.

Kinesiske læger i Nordkorea

Til gengæld er der udbredt enighed om, at Kim Jong-un fejler noget.

Et sydkoreansk medie citerer en anonym kilde i NK for, at han skulle have gennemgået en hjerteoperation. Men mediet er et anti-nordkoreansk ét af slagsen.

Medier som dette er typisk drevet af nordkoreanske afhoppere, der ofte beretter om uro i den øverste elite i håb om, at befolkningen vil begynde et oprør.

Billedet her er fra den 2. marts og viser Kim Jong-un på vej ombord i sit tog i den vietnamesiske by Lang Son. Samme tog menes nu at være set i Wonsan. (Foto: Str)

Andre spekulerer i corona, men det har jeg ikke set nogen egentlig dokumentation for.

Det mest troværdige bud på, at noget er galt er, at nyhedsbureauet Reuters skriver, at kinesiske læger er i Nordkorea for at undersøge den unge diktator.

Det har nyhedsbureauet fået bekræftet af kilder i den kinesiske regering. Det er almindeligt, at der bliver sendt bud efter læger til Nordkorea, når medlemmer af Kim-familien fejler noget. Til gengæld er stor usikkerhed om, hvor alvorlig lederens sygdom er.

Trump og Sydkorea afviser kritisk sygdom

I sidste uge fortalte CNN, at USA’s efterretningstjeneste mente, at Kim Jong-un er kritisk syg, men historien blev afvist af præsident Trump.

Den sydkoreanske efterretningstjeneste, der normalt er den bedste kilde til at vurdere, hvad der faktisk foregår i nabolandet afviser også, at Kims tilstand er kritisk.

Den nuværende sydkoreanske præsident Moon ønsker dog et tættere forhold til Nordkorea, og derfor er det næppe Sydkorea, der vil berette om tingenes faktisk tilstand, hvis Kim Jong-uns tilstand er alvorlig.

Aktivitet ved luksus sommerhus

I går rapporterede et amerikansk netmedie, der følger Nordkorea tæt, at satellitbilleder viser aktivitet ved en privat togstation ved Kim-familiens luksussommerhus i badebyen Wonsan.

Netmediet 38 North bragte for nylig dette satellit-billede fra Wonsan i den østlige del af Nordkorea. Det viser angiveligt, hvad mediet mener kan være Kim-familiens private tog. (Foto: PLANET LABS)

Jeg besøgte selv Wonsan i februar 2019, og det er klart den mest charmerende del af landet, jeg har set. Det er typisk her, at den nordkoreanske leder-familie tilbringer de varme koreanske somre.

Derfor vil det heller ikke overraske, hvis det her Kim Jong-un er uanset årsagen - helt i tråd med hvad den sydkoreanske regering nu har meldt ud.

Forsvundet før

Vi skal være forsigtige med at afskrive den unge leder. Da jeg begyndte som Asien-korrespondent i efteråret 2014 forsvandt Kim også, og jeg blev også dengang spurgt om, han var død.

Sandheden er, at det anede vi intet om, ligesom vi heller ikke gør i dag. Nordkorea er verdens mest lukkede land, og selv normalt stærke efterretningstjenester er ofte på bar bund.

I 2014 dukkede Kim op nogle uger senere med en stok i hånden, da han ifølge nordkoreanske medier havde fået fjernet en cyste på anklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter