Hvorfor forsøger republikanerne at rejse en rigsretssag mod Joe Biden? Forstå hele sagen her

Ifølge eksperter handler det knap så meget om at få dømt Joe Biden, som det gør at hjælpe Trump.

I hvor høj grad kan man forbinde Joe Bidens søn til præsidenten selv? Det skal tre komiteer nu undersøge. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

En undersøgelse har afsløret en "kultur af korruption" i Biden-familien, lyder anklagen fra dele af Det Republikanske Parti.

Det er ikke første gang, at USA’s præsident, Joe Biden, af sine politiske modstandere bliver anklaget for korruption. Men det er til gengæld første gang, at der bliver taget et skridt så højt oppe blandt republikanerne.

Tirsdag meddelte formanden for Repræsentanternes Hus, republikanske Kevin McCarthy, nemlig, at der skal iværksættes en undersøgelse af, om der er grundlag for en rigsretssag mod den siddende præsident.

Ifølge McCarthy har republikanerne i deres undersøgelse blandt andet fundet ud af, at Biden har hjulpet sin søn, Hunter Biden, i sine forretningsforbindelser og tjent penge på sønnens forretninger, mens han var vicepræsident for Barack Obama i 2009 til 2017.

Biden afviser selv alle anklager, og der er heller ikke fremsat beviser på, at præsidenten skulle have overtrådt loven.

Det er ingen hemmelighed, at Hunter Biden længe har været i problemer. Men i hvor høj grad kan man forbinde en søns problemer med hans far, og dermed holde Joe Biden ansvarlig? Det skal tre komiteer nu undersøge.

Forundersøgelsen rejser samtidig spørgsmålet om, hvad det kommer til at få af betydning for præsidentvalget i 2024 - og hvorfor det er så vigtigt for republikanerne at iværksætte undersøgelsen netop nu.

Ifølge eksperter og analytikere, så handler det mere om interne problemer i Det Republikanske Parti, end det handler om at få Joe Biden dømt.

Hvad går sagen ud på?

Joe Biden var vicepræsident for Barack Obama fra 2009 til 2017. Billedet her er fra 2016. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix Denmark)

Anklagerne mod Biden går flere år tilbage. Dengang Donald Trump ikke var et stort navn i politik, og han mest var kendt for sætningen: "You're fired" i tv-programmet The Apprentice.

Ifølge republikanerne har præsident Biden i årevis misbrugt sin magtfulde position. De siger, at han blandt andet har hjulpet sin søn og familie med at skaffe lukrative og mistænkelige forretningsaftaler og bestyrelsesposter i udlandet og selv profiteret af det.

Devon Archer, en tidligere kollega til Hunter Biden, har blandt andet fortalt en komité i Repræsentanternes Hus, at Hunter Biden forsøgte at skabe en "illusion af adgang til sin far", ved blandt andet at lade Joe Biden tale i telefon med udenlandske forretningsforbindelser "måske 20 gange" i løbet af cirka 10 år.

I samme forbindelse sagde Devon Archer, at samtalerne ikke indeholdt forretningsforhold, og at han ikke er klar over nogle ulovlige handlinger begået af den daværende vicepræsident.

Republikanerne har blandt andet henvist til et FBI-dokument fra 2020, hvor en informant hævdede, at lederen af det ukrainske firma Burisma, som Hunter Biden var bestyrelsesmedlem af, har sagt:

- Det kostede fem millioner dollar at betale én Biden, og fem millioner dollar til en anden Biden.

Ifølge Demokraterne har FBI dog senere opgivet den sag, da man fastslog, at der ikke var beviser for påstanden. Chefen for Burisma har også sagt til komitéen, at Joe Biden ikke har haft kontakt med firmaet eller været økonomisk involveret.

En anden episode, som der bliver fokuseret på blandt Republikanerne, går tilbage til 2016. Mens Biden var vicepræsident, pressede han nemlig på for at få fjernet den øverste anklager i Ukraine, Viktor Sjokin.

Sjokin blev fyret, kun et år efter han fik jobbet. Dengang stemte det overens med præsident Obamas administrations linje, der ikke mente, at anklageren gjorde nok for at bekæmpe korruption i Ukraine.

Men ifølge den Republikanske komité, så gjorde Biden det for at beskytte Burisma og Hunter Biden mod en korruptionsundersøgelse.

Samme anklage kommer fra Sjokin selv.

"Engang sov jeg ikke i 13 dage, mens jeg som det eneste røg crack og drak vodka hele tiden," fortalte Hunter Biden til CBS News, da hans erindringsbog ’Smukke ting’ udkom. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

- Jeg har gentagne gange sagt i mine tidligere interviews, at Porosjenko (Ukraines daværende præsident, red.) fyrede mig på opfordring af den daværende vicepræsident Biden, fordi jeg undersøgte Burisma, sagde han så sent som i slutningen af august til FOX News.

Omvendt viser regeringsdokumenter, som blev offentliggjort af demokraterne i Repræsentanternes Hus, at amerikanske embedsmænd faktisk kritiserede Sjokin for ikke at rejse korruptionsanklager mod Burisma, mens Hunter Biden sad i bestyrelsen.

Hunter Biden, der har kæmpet med stof- og alkoholafhængighed i flere år, har været under føderal efterforskning siden 2019. Han er anklaget og tiltalt for flere lovbrud, heriblandt ikke at betale skat tilbage i 2017 og 2018 og brud på våbenloven i 2019.

På trods af at republikanerne har undersøgt Biden i længere tid, er det ikke lykkes dem at komme med konkrete og fældende beviser endnu.

- Republikanere har efterforsket præsidenten i ni måneder, og de har ikke fundet nogen beviser for lovovertrædelser, skrev talsmand for Det Hvide Hus Ian Sams i et opslag på sociale medier tirsdag.

En mand under pres

Det var den nyligt valgte formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, der offentliggjorde, at man vil påbegynde en forundersøgelse til en rigsretssag mod præsidenten.

Det gjorde han under et pressemøde tirsdag.

McCarthy sagde, at forundersøgelsen skulle foretages af tre komitéer i Repræsentanternes Hus - alle tre med et republikansk flertal. Ifølge McCarthy vil en undersøgelse give republikanerne "fuld magt til at indsamle alle fakta og svar på vegne af den amerikanske offentlighed".

Ideen ved at åbne for en undersøgelse er også, at man derved kan få bedre mulighed for at udstede og håndhæve indkaldelser af dokumenter og vidneudsagn, og dermed give undersøgelserne et ekstra nyk.

Jørn Brøndal, som er professor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, bider især mærke i, at det er tre komitéer, der skal stå for forundersøgelsen.

For sådan indleder man ikke traditionelt en rigsretssag.

Kongressen har to kamre: Repræsentanternes Hus, hvor delstaterne er repræsenteret efter indbyggertal, og Senatet, hvor alle delstater uanset befolkningsstørrelse er ligeligt repræsenteret med to senatorer hver. (Foto: © Samuel Corum, Ritzau Scanpix)

- Normalt, når man vil indlede en rigsretssag, stemmer man i Repræsentanternes Hus om, hvorvidt man skal gå i gang med en indledende undersøgelse. Men det har McCarthy valgt ikke at gøre, fordi han formentligt ved, at han ikke vil få nok stemmer til det i Repræsentanternes Hus, siger professoren.

I stedet har McCarthy bedt tre komitéer om at indlede undersøgelsen, da det er den eneste mulighed for ham, hvis han vil undgå en afstemning. For selvom Republikanerne har flertallet i Huset, så vurderes det ikke, at moderate republikanere, og republikanere fra svingstater, hvor Joe Biden vandt i 2020, vil stemme for en rigsretssag.

Men én ting er, hvordan McCarthy har indledt forundersøgelsen, en anden er hvorfor. For ifølge eksperter, så handler det mere om interne problemer i partiet.

Da Kevin McCarthy blev valgt som formand for Repræsentanternes Hus i januar i år, skete det først efter hele 15 afstemninger. Det var omkring 20 medlemmer på den yderste højrefløj i Det Republikanske Parti, der forlængede processen.

Et af de mest fremtrædende politikere på den yderste højrefløj er kongresmedlem Marjorie Taylor Greene, der siden dag ét har været en loyal Trump-støtter og fortaler for en rigsretssag mod Joe Biden.

Marjorie Taylor Greene vakte især interesse i omverdenen da hun blev valgt ind i Kongressen. Det er primært på grund af hendes kulørte fortid som udgiver af adskillige konspiratoriske blogindlæg og videoer, hvor hun blandt andet omtaler personen eller gruppen bag QAnon som “en patriot, der elsker vores land”. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Jørn Brøndal vurderer også, at sagen handler mere om Kevin McCarthys interne problemer i partiet og et øget pres fra Trump-fløjen i partiet. Med kun et snævert flertal for republikanerne i Repræsentanternes Hus, og svære afstemninger om statsudgifter i de kommende uger, har McCarthy nemlig pludselig ændret kurs.

- Det handler om, at McCarthy føler sig presset på grund af de her afstemninger. Der er flere på Trump-fløjen - heriblandt Marjorie Taylor Greene - der har talt om, at de vil gå imod de kommende afstemninger om statsudgifter, hvis ikke der bliver åbnet for en rigsretssag mod Biden, siger professoren.

- Det er en politisk manøvre, hvor man tager afstemningerne som gidsel for derved at sætte en sag på dagsordenen, der kan forplumre vandene om Trumps egne juridiske problemer.

Sagen er nemlig den, at hvis Trump-fløjen i partiet ønsker det, så kan de lynhurtigt få stablet en afstemning på benene, der kan afgøre McCarthys fremtid som formand for Huset.

- Det handler om overlevelse for McCarthy, siger Jørn Brøndal.

På trods af at McCarthy nu har indledt en forundersøgelse, er der fortsat pres fra højrefløjen i partiet. Kort efter formandens meddelelse tog det republikanske kongresmedlem fra Florida Matt Gaetz gulvet i Repræsentanternes Hus for at udtrykke sin skuffelse.

Her sagde han, at det var et "lille skridt efter uger med pres fra Husets konservative for at gøre mere".

I skrivende stund er der over 91 anklagepunkter mod den tidligere præsident Donald Trump og fire retssager under opsejling. (Foto: © SERGIO FLORES, Ritzau Scanpix)

Hvad betyder det så for Biden?

Spørger man Joe Biden, så har anklagerne ingen gang på jorden. Torsdag kommenterede han for første gang, at der er indledt en forundersøgelse i tre komiteer.

- Jeg ved ikke hvorfor, men de vidste åbenbart bare, at de ville have mig for en rigsret, sagde han under et vælgerarrangement i Virginia.

Bagefter sagde han, at han har et job, som han skal passe og ikke ligger vågen om natten og tænker på rigsretssager.

I skrivende stund er der 91 anklagepunkter mod den tidligere præsident Donald Trump og fire retssager under opsejling mod ham.

- Republikanerne forsøger at sidestille Trumps sager med denne sag mod Joe Biden. Men det er svært at sammenligne de to, for i Bidens tilfælde er det svært at påvise en direkte forbindelse, vurderer Jørn Brøndal.

Som udgangspunkt ser det nemlig ikke ud til, at republikanerne har særligt mange beviser at basere deres anklager på, lyder det fra professoren.

Et nyere billede af Joe Biden og hans 53-årige søn Hunter Biden fra juni 2023. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

Spørger man Jørn Brøndal, så er forundersøgelsen et forsøg på at hjælpe Trump inden præsidentvalget, der finder sted i november 2024. Det er endnu uvist, om Donald Trump bliver republikanernes præsidentkandidat, men han er favoritten lige nu.

- Det er mere et forsøg på at forplumre vandene omkring de store problemer, Trump er i, end det er et reelt forsøg på at rejse en rigsretssag mod Biden, siger professoren.

Efter komitéernes efterforskning skal hele Repræsentanternes Hus stemme om, hvorvidt præsidenten skal for rigsretten.

Hvis det bliver stemt igennem der, så skal der også stemmes om det i Senatet, hvor det kræver to tredjedel af stemmerne - og her har Demokraterne flertallet.

Og hvis det skulle ende ud i en rigsretssag, så ville den formentlig være afsluttet længe inden præsidentvalget, det vil altså sige, mens Senatet er styret af Demokraterne.

- Én ting er 100 procent sikkert, det kan umuligt ende i en dom over Biden, ikke sådan som Senatet ser ud i dag, lyder vurderingen fra eksperten.