Hvorfor vil Trump have fængslet rapper i Sverige hjem: 'Ser sig selv som afroamerikanernes beskytter'

Det er indenfor USA's grænser, at sagen kan gavne præsidenten, lyder det fra USA-kender.

Den amerikanske præsident Donald Trump langer ud after den svenske regering og statsminister, efter anklagemyndigheden i Sverige har rejst tiltale mod rapperen A$AP Rocky. (Foto: David Mcnew © Scanpix)

Igen i dag blander den amerikanske præsident, Donald Trump, sig i sagen om den amerikanske rapper A$AP Rocky, der lige nu sidder varetægtsfængslet i Sverige.

A$AP Rocky, hvis rigtige navn er Rakim Mayer, skulle angiveligt have været involveret i et gadeslagsmål i den svenske hovedstad Stockholm den 30. juni.

I skarpe vendinger på Twitter kritiserer præsidenten den svenske regering med statsminister Stefan Löfven i spidsen, efter at Sveriges anklagemyndighed i går valgte at tiltale rapperen for vold.

Det får Donald Trump til blandt andet at beskylde Sverige for at "have svigtet vores afroamerikanske befolkning".

Men hvorfor blander den amerikanske præsident sig overhovedet i sagen om en fængslet rapper i et land som Sverige?

Det gør han med stor sandsynlighed ikke for at få noget udenrigspolitisk ud af det, men i stedet appellerer præsidenten til sit publikum i hjemlandet, siger Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com.

- Ham og hans støtter kan igen pege på, at alle anklagerne om, at Donald Trump er racistisk, og at han kommer med nedgørende kommentarer om afroamerikanere, muslimer og folk fra Mellemøsten ikke passer - for se selv, hvad han gør i eksempelvis den her sag.

Og det, at præsidenten selv identificerer sig som én, der både beskytter og hjælper den afroamerikanske befolkning, spiller også en stor rolle, siger det:

- Donald Trump ser sig langt henad vejen som afroamerikanernes støtte og forsvarer og bryster sig også af, at han har gjort mere for afroamerikanere end for eksempel præsident Obama gjorde det i de otte år, han sad i Det Hvide Hus.

Forskel på præsidentens tweets og politisk handling

Det er ikke første gang, at Donald Trump sender tweets afsted, hvor den amerikanske rapper og Sverige er omdrejningspunktet.

Den 20. juli skrev Donald Trump i et tweet, at han havde talt med Kanye West, der også er rapper, om sagen, og at præsidenten derfor vil række ud til den svenske statsminister for at få A$AP Rocky hjem igen.

A$AP Rocky, da han spillede på Northside Festival i 2014. I år har han spillet på den fynske festival Tinderbox. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

I det første tweet skrev præsidenten, at han ville ringe til "den meget talentfulde statsminister i Sverige for at se, hvad vi kan gøre for at hjælpe A$AP Rocky".

Men det er altså svært for præsidenten at opnå det store udenrigspolitisk med den handling, understreger Philip Christian Ulrich.

- Det er præsidenten, der sender tweets afsted, som spiller for et indenrigspolitisk publikum i USA, men vi skal også hele tiden holde for øje, at der er forskel på præsidentielle tweets og præsidentielle ordrer - og så reel amerikansk udenrigspolitik, siger han og uddyber:

- Det er ikke sådan, at den svenske statsminister kan gå ind og blande sig i en igangværende retssag. Sådan fungerer det hverken i Sverige eller i USA for den sags skyld.

Den svenske statsminister Stefan Löfven svar til Trumps første tweets var også, at "alle er lige for loven, selv besøgende fra andre lande", og at "at den svenske regering hverken kan eller vil forsøge at påvirke anklagere eller domstole".

'Hvis han havde siddet i Nordkorea, gav det mening'

Den 30-årige rapper var ellers godt i gang med en Europa-turné, inden han den 3. juli blev arresteret af det svenske politi og har siddet bag tremmer lige siden.

Selvom A$AP Rocky er amerikansk statsborger, er det lidt ud over det sædvanlige, at en præsident går ind i sagen, når vedkommende er fængslet i et land som Sverige, forklarer udenrigsredaktør Philip Christian Ulrich.

- Havde han siddet i Nordkorea eller en stat, hvor man ikke kunne være sikker på den amerikanske statsborgers sikkerhed eller behandling, ville det være mere oplagt, at præsidenten går ud og melder sig på banen i sagen.

Udover Trumps forsøg på at få A$AP Rocky ud af Sverige, er der også startet en bevægelse på sociale medier med underskriftsindsamlinger og med støtte til rapperen ved at bruge hashtagget #freerocky. Her ses plakater med samme budskab udenfor det fængsel, hvor rapperen lige nu sidder i Stockholm. (Foto: STAFF © Scanpix)

Normalt vil en sag som denne blive håndteret af den amerikanske ambassade, som sikrer sig, at alt går, som det skal, og kontakten til familie og advokat kører på skinner, forklarer han.

Slagsmålet, som rapperen er tilbageholdt for, skete på åben gade en tidlig morgen, og han har selv lagt flere videoer op på sin Instagram-profil fra hændelsen, som er set flere millioner gange. To personer er udover rapperen tiltalt.

A$AP Rocky havde kort forinden spillet koncert på den fynske festival Tinderbox, og fængslingen er gået ud over en stribe koncerter i blandt andet Norge, Polen, Spanien, Tyskland og England.

Retssagen starter tirsdag den 30. juli og vil vare tre retsdage, fortalte A$AP Rockys advokat i dag, og tiltalen betyder, at rapperen forbliver varetægtsfængslet, til retssagen starter.

A$AP Rocky har hele tiden nægtet sig skyldig, og han hævder, at der var tale om selvforsvar, da han blev provokeret.