Hvornår lugter penge? Afrikas rigeste kvinde beskyldes for korruption

Isabel Dos Santos skabte stor milliardformue. Men lækkede dokumenter afslører lyssky forretninger.

Isabel Dos Santos var i mange år en succeshistorie, men spørgsmålene står nu i kø. (Foto: MIGUEL RIOPA © Scanpix)

- Jeg er i chok, og vi vil naturligvis undersøge sagen til bunds, lød det i går fra Bob Moritz, formand for PwC, et af verdens største revisionsselskaber til den britiske avis The Guardian.

Han svarede på spørgsmål om selskabets rolle i Isabel Dos Santos' forretningsimperium.

Dos Santos er Afrikas rigeste kvinde – god for omkring 15 milliarder dollars – og ifølge lækkede dokumenter har PwC i årevis været involveret i mindst 20 af hendes selskaber.

Ligesom PwC har stået for revisionen i Angolas statslige olieselskab, Sonangol, mens Isabel Dos Santos var chef, og hvor der nu rejses en række beskyldninger om groft misbrug.

I syv måneder har op mod 120 journalister fra hele verden gransket bunker af hemmelige dokumenter, der er blevet lækket til den internationale journalistsammenslutning, ICIJ.

De 750.000 lækkede dokumenter viser, hvordan vestlige revisionsselskaber, konsulenter og advokater hjalp Isabel Dos Santos med at placere de mange penge rundt om i verden, og de rejser spørgsmål om særdeles lyssky forretningsmetoder.

Dokumenterne går under navnet Luanda Leaks og har i den seneste uge afsløret, at Afrikas rigeste kvinde nok ikke var blevet så rig, hvis hun havde fulgt loven, og hvis ikke hun havde fået hjælp af store internationale revisionsfirmaer, konsulenter og advokater.

PwC's førende skatteekspert i Portugal sagde op i mandags, efter de lækkede dokumenter blev offentliggjort, og PwC's topchef siger, at det nu skal undersøges om andre ledende medarbejdere i virksomheden skal afskediges.

Dokumenter sår tvivl om succeshistorie

Isabel Dos Santos var i mange år en succeshistorie. Afrikas rigeste kvinde begik sig på de bonede gulve overalt i verden. Hun skabte et netværk på flere end 400 selskaber rundt om på kloden, mange af dem i såkaldte skattely, men hun kom også de rigtige steder.

Når man køber modetøj for millioner af kroner, bliver man inviteret til de kendtes fester.

Når man ejer firmaer, der bliver partner i World Economic Forum, så bliver man også inviteret indenfor.

Når ægtemanden, Sindika Dokolo, som i øvrigt har danske rødder, er indehaver af verdens største samling af afrikansk kunst, og samtidig er involveret i diamantbranchen, ja, så bliver der lagt mærke til en.

Men hovedpersonen afviser alt:

- De anklager, der er rejst mod mig de seneste dage, er ekstremt misvisende og løgnagtige, siger hun ifølge The Guardian.

  • Isabel Dos Santos er kommet under luppen efter et omfattende læk. (Foto: Toby Melville © Scanpix)
  • I går mødtes Angolas statsadvokat, Helder Pitta Gros (tv) med sin portugisiske pendant, Lucilia Gago (MF). Angola har rejst sigtelse mod Dos Santos efter det store læk af dokumenter. (Foto: Mario Cruz © Scanpix)
1 / 2

Tidligere på ugen forklarede hun til britiske BBC, at formuen er skabt ved hårdt arbejde. Hun fremhæver, at hun har skabt flere end 20.000 arbejdspladser og fortæller, at hun sidste år betalte mere end 100 millioner dollars i skat.

Men skal man tro de mange artikler, der er blevet til på baggrund af 715.000 lækkede dokumenter, så har Isabel Dos Santos sammen med sin mand i den grad udnyttet, at hendes far hed Jose Eduardo Dos Santos og var Angolas præsident i 38 år.

Da hendes far var præsident, blev Isabel Dos Santos sat ind som chef i det statslige olieselskab, og herfra er der ifølge de lækkede oplysninger blevet flyttet millioner af kroner rundt på ganske spektakulær vis - på bekostning af staten og millioner af fattige indbyggere i Angola.

Samtidig skulle Dos Santos og hendes mand have fået adgang til spektakulære diamanthandler og ejendomsinvesteringer. Og ifølge de lækkede dokumenter, så fremgår det, hvordan flere store konsulenthuse og revisionsfirmaer har tjent millioner på at assistere ægteparret.

Et af verdens mest korrupte lande

Eventyret ændrede sig dramatisk for to år siden, da Jose Eduardo Dos Santos gik af som præsident i Angola, og en ny regering begyndte at granske Isabel Dos Santos.

Hun blev fyret fra olieselskabet, og i december indefrøs man alle hendes aktiver i Angola. På baggrund af de lækkede dokumenter har man nu valgt at sigte hende for hvidvaskning og magtmisbrug, og samtidig ønsker myndighederne hende udleveret fra London, hvor hun opholder sig.

Angola, hvor historien har udspillet sig, er et af verdens mest korrupte lande.

Ifølge Transparency International lå Angola i 2019 på en 146. plads ud af 180 lande. Flere store banker har da også i årevis nægtet at arbejde sammen med Isabel Dos Santos, fordi det ifølge bankerne var for betændt.

  • Det store læk er døbt Luanda-papers efter Angolas hovedstad. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Landet er kendt som et af verdens mest ulige. Angola har i årtier været Afrikas andenstørste olieeksportør. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)
1 / 2

Men i revisions- og konsulentbranchen var man muligvis ikke helt så optaget af den slags detaljer. Det er man formentlig nu, hvor afsløringerne vælter frem.

- Det her er det værste, der kunne ske på min vagt. Jeg er ærgerlig over, at vi ikke tidligere opfangede advarselssignalerne fra Angola, siger Bob Moritz, formanden i PwC.

Isabel Dos Santos forklaring om, at sagen er ren politisk forfølgelse, er der formentlig ikke mange, der tror på.

Spørgsmålet er så, hvor dybt oprydningen stikker i det dybt korrupte Angola.

Isabel Dos Santos skulle have været gæst på World Economic Forums berømte møde i Davos i denne uge, hvor verdensledere og vigtige forretningsfolk mødes.

Den optræden blev aflyst efter lækagen af dokumenterne - måske pengene alligevel lugtede for meget.