I årevis har forholdet til Indien været elendigt: Nu mødes Løkke med indisk kollega

Gensidige interesser er på spil, når Indiens premierminister, Narendra Modi, mødes med nordiske kollegaer.

I dag kan blive en vigtig dag for Danmarks ellers kølige forhold til Indien.

Der vejrer nemlig lune diplomatiske vinde over Stockholm, som i dag er vært for et nordisk-indisk topmøde.

Det første af sin slags og endda med deltagelse af den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Lars Løkke Rasmussen skal mødes med den indiske premierminister, Narendra Modi, under fire øjne, og det bliver omtalt som et muligt nybrud for forholdet mellem Danmark og Indien.

Det dansk-indiske forhold har nemlig været under frysepunktet siden sagen om danske Niels Holck, som i 1995 var med til at kaste våben ned fra et fly til en indisk oprørsgruppe i delstaten Vestbengalen.

Indien har kræver ham udleveret til retsforfølgelse, men Østre Landsret besluttede i 2011 ikke at udlevere Holck på grund af frygt for tortur.

Indien har så sent som i 2016 gentaget sit krav om at få Niels Holck udleveret.

- Inderne har besluttet, at den ene sag ikke behøver at stoppe det hele, som det har gjort i mange år, siger DR's internationale korrespondent Steffen Gram, der netop har besøgt Indien.

Indien vil have Niels Holck udleveret, fordi han i 1995 deltog i en våbennedkastning. Det har både byretten og landsretten afvist af frygt for, at han i Indien vil blive udsat for tortur. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Den diplomatiske krise mellem Danmark og Indien har haft alvorlige konsekvenser for dansk erhvervsliv, som har haft svært ved at bide sig fast i det indiske marked, og dansk eksport til Indien faldt betydeligt efter 2011, ligesom det i perioder har været besværligt for danske turister at få visum til Indien.

Inderne øjner muligheder

Det er en premierminister for et land i vækst, der i dag besøger Stockholm. Og så har man ikke sagt for meget.

Den indiske økonomi buldrer derudad, og med en årlig vækstrate på mere end syv procent er det den hurtigst voksende blandt verdens tyve største økonomier.

Men med vækst og industrialisering følger forurening.

Og det er et af Indiens helt store problemer. I 2015 døde flere end en million mennesker i Indien som følge af forurening.

- De skandinaviske lande har noget, som Indien kan bruge. Vi er teknologisk langt fremme. Især inden for de områder, som interesserer inderne nemlig miljø, klima, landbrug og højteknologi, siger Steffen Gram.

Slikbutik for dansk handel

Og det er langt fra kun inderne, som øjner muligheder i styrket samhandel. Interessen er aldeles gensidig, mener Steffen Gram.

- For de nordiske lande handler det om at få adgang til et gigantisk marked, som kun bliver større.

Og de danske virksomheder vil hellere end gerne hjælpe med at løse Indiens problemer, skriver statsministeren i en pressemeddelelse:

- Der er stort potentiale for yderligere at styrke vores samarbejde om energi og klima, hvor Danmark kan bidrage til at gøre Indiens imponerende vækst grønnere.

Det indiske marked har dog i flere år været svært tilgængeligt, fortæller Steffen Gram.

- Inderne har - og har haft - nogle meget protektionistiske regler. Men under Modi er de under udvikling og afvikling, siger han.

Og det er lykkedes for danske virksomheder et etablere sig med succes.

- Novo Nordisk for eksempel er den femte-største medicinalvareproducent i Indien i dag. De har et gigantisk diabetesprogram, og de siger, at det bare er begyndelsen, for Indien sidder på en diabetes-eksplosion uden lige, fortæller Steffen Gram.

Indien åbner sig

Premierminister Modi har inden mødet sagt, at han håber, det kan blive et årligt tilbagevendende arrangement.

Og det tegner et billede af et Indien, som så småt er ved at påtage sig rollen som stormagt, vurderer Steffen Gram.

- Set med indiske øjne er det et forsøg på at bryde ud af den mere eller mindre isolation, man har været i som stormagt.

- Det er led i et Indien, som nu breder sig ud, og som om få år vil have lige så mange mennesker som kineserne har, og som i dag har en højere vækst end Kina har. Så det er altså et Indien på vej.