I årevis havde Indiens leder et blakket ry i Vesten: I dag besøger han statsministeren og Amalienborg

Indiens premierminister har hverken fordømt Ruslands invasion af Ukraine eller givet nogen løfter om at følge Vestens sanktionskurs.

Den indiske premierminister Narendra Modi på statsbesøg i Tyskland den 2. maj. (Foto: CLEMENS BILAN)

Indiens premierminister, Narendra Modi, var i årevis en uønsket gæst på de bonede gulve i Vesten. Som leder af det nationalhinduistiske parti, BJP, er han blevet beskyldt for at undergrave menneskerettighederne i hjemlandet og bære ansvaret for en af de voldsomste massakrer i indisk historie.

I dag har han et anderledes positivt image på den globale scene og bliver mødt med åbne arme, når han rejser rundt for at mødes med verdens spidser.

USA's præsident, Joe Biden, mødes med Indiens premierminister, Narendra Modi, i det ovale kontor i Det Hvide Hus i Washington, USA, 24. september 2021. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Når han her til formiddag mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) som led i en større Europa-tur, er det første gang i 20 år, at en indisk premierminister er på officielt besøg i Danmark. I morgen vil regeringsledere fra Norge, Sverige, Island og Finland deltage i et indisk-nordisk topmøde.

Mens krigen i Ukraine er blandt emnerne på dagsordenen fra dansk side, skal den danske regering formentlig ikke regne med nogen indisk torden mod Ruslands invasion, vurderer DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

Tværtimod er Indien dybt afhængig af russisk olie og har indtil videre hverken fordømt krigen eller sluttet sig til Vestens sanktioner mod det russiske styre.

- Krigen i Ukraine bliver ikke et sjovt emne for Modi at diskutere med de nordiske statsledere, for Indien og Rusland er samarbejdspartnere – og faktisk har Indien skruet op for sin import af Ruslands olie siden invasionen, forklarer han.

- Jeg tror, den danske statsminister har et behov for at sige, at man ikke er begejstret for den indiske relation til Rusland. Men jeg tror ikke, vi skal forvente, at der bliver sagt noget voldsomt på det her topmøde. Det, tror jeg, begge parter er for trænede i det diplomatiske spil til at lade ske.

Modi har transformeret sit image

Den 71-årige leder af det, der af mange betegnes som verdens største demokrati, havde i årevis et blakket ry blandt vestlige ledere. Men det er i vid ustrækning lykkedes ham at transformere sig fra at være en kontroversiel skikkelse til i dag at være en "relativt populær herre" på de bonede gulve, forklarer Philip Khokhar.

- Før Modi blev premierminister, kunne han ikke engang komme ind i USA på grund af en massakre rettet mod muslimer, der fandt sted i hans hjemstat, Gujarat, hvor han på det tidspunkt var delstatsminister.

- Han havde ikke selv nogen direkte andel i optøjerne, men blev beskyldt for at have tolereret det, der skete. Og det førte til, at man i USA udstedte et indrejseforbud, siger han.

Siden da er Modi dels lykkedes med at opbygge et renomme som en moderne leder af en demokratisk nation. Og dels har han cementeret Indiens vigtige status på verdensscenen, forklarer Philip Khokhar.

- I dag er der ikke den regeringschef, der ikke vil mødes med ham. Det siger dels noget om, at han er lykkedes med at vende sit image 180 grader, og at Indien er blevet for vigtigt og stort et land til, at man har nogen interesse i at vende det ryggen.

Vigtig samarbejdspartner for Vesten

Mens Indiens økonomi ventes at vokse markant, er det ikke den eneste grund til, at vestlige statsledere har sigtekornet rettet mod det folkerige land.

Der ligger nemlig også en vigtig diplomatisk opgave i at trække Indien i retning af Vesten frem for at skubbe Modi længere mod autoritære ledere som Putin, vurderer Philip Khokhar.

- Jeg tror, mange oplever, at Modi og Indien ikke altid bevæger sig i en demokratisk retning set med vestlige briller. Men siden landet er så stor og vigtig en spiller, vil man ikke bruge sine kræfter på at kritisere Indien. I det ligger også, at man ikke har lyst til at skubbe Modi i armene på Ruslands Putin eller Kinas Xi, siger han.

Han peger blandt andet på, at Modi er blevet kritiseret for at nedgradere menneskerettighederne i Indien, blandt andet ved at undertrykke landets muslimske mindretal.

- Men der er ikke ret mange vestlige ledere, der har en interesse i at kritisere de demokratiske rettigheder i Indien, for man prøver samtidig ihærdigt at hive Indien over på vores side af konflikten med Rusland, siger han.

  • Narendra Modi kommer på officielt besøg i Danmark som led i en Europa-rundrejse, hvor han også aflægger visit hos forbundskansler Olaf Scholz i Tyskland og præsident Emmanuel Macron i Frankrig.

  • Modis besøg sker i forlængelse af den danske statsminister Mette Frederiksens (S) officielle besøg i Indien i oktober 2021.

  • Fokus under besøget vil være på det grønne strategiske partnerskab, som Danmark og Indien indgik i 2020 og på den grønne energiomstilling.

  • Tirsdag tager dronning Margrethe imod Modi sammen med kronprinsparret på Amalienborg, hvorefter dronningen er vært ved en officiel middag.

  • Onsdag er Mette Frederiksen vært for et indisk-nordisk topmøde, hvor regeringslederne fra Norge Sverige, Island og Finland også deltager.

  • Det er første gang i 20 år, at en indisk premierminister er på besøg i Danmark. Der har været en lang periode med diplomatisk kulde som følge af sagen om danske Niels Holck, som hjalp en indisk oprørsgruppe med våben i 1990'erne.

  • Inderne ønsker ham udleveret, men de danske domstole afviste på grund af risiko for tortur. Det udløste en diplomatisk krise, der i en periode førte til, at myndighedskontakten mellem Danmark og Indien blev afbrudt. De seneste år er forholdet dog blevet markant bedre.

  • Mette Frederiksens besøg i Indien i 2021 markerede, at de to lande i dag arbejder godt sammen, selv om Holck-sagen ikke er glemt.

  • Kilde: Ritzau og Statsministeriet