I årtier blev tusinder af børn tvangsfjernet og misbrugt: Nu vil Canada give milliard-kompensation til den oprindelige befolkning

Op til 1996 blev børn fjernet fra deres familie og tvunget på kristne kostskoler, hvor mange blev misbrugt.

En kvinde med sin datter deltager i en demonstration tilbage i juni, efter at man havde fundet en grav med børnelig. Det satte endnu en streg under den mishandling, den oprindelige befolkning i Canada havde lidt under i årevis. (Foto: Chris Helgren /Scanpix)

Rettelse: De mange, umarkerede grave med børnelig blev i en tidligere version af artiklen betegnet som "massegrave". Det er nu rettet.

Over 200 milliarder danske kroner.

Så stor en kompensation vil den canadiske regering sætte til side. Pengene skal nemlig bruges på at kompensere familier og børn fra den oprindelige canadiske befolkning, der i årevis har oplevet misbrug og diskrimination i familiepleje. Det skriver BBC.

Pengene skal også bruges på at ændre velfærdssystemet, siger regeringen.

- Vi ser tilbage på 30 års fejl og diskrimination mod indfødte børn i velfærdssystemet. Og prisen for 30 års fejl er høj, siger den ansvarlige minister i Canada, Marc Miller, til den canadiske TV-kanal CBC.

Misbrug og racisme i årtier

Det er ikke kun gennem 30 år i velfærdssystemet, at den oprindelige befolkning har oplevet uretfærdighed i Canada.

Helt frem til 1996 blev børn, der kom fra forskellige stammefolk og som var fra den oprindelige befolkning i Canada, fjernet fra deres hjem og tvunget til at gå i kristne kostskoler og være ved plejefamilier. Her skulle de lære engelsk og fransk for at blive assimileret.

I alt gik omkring 150.000 børn på kostskolerne, som var administreret af den canadiske regering sammen med forskellige kristne trossamfund.

Men i 2015 kom det frem i en stor undersøgelse, hvordan børnene blev misbrugt seksuelt, underernæret og tævet i skolerne og hos familierne. Og det seneste år har man fundet flere umarkerede grave med børnelig på steder, hvor der tidligere lå de berygtede kostskoler - nogle med lig af tre-årige børn.

På plænen, hvor der tidligere lå en kostskole, er det markeret, hvor man fandt gravene med lig af børn. (Foto: Shannon VanRaes © Ritzau Scanpix)

Derfor dømte en domstol i 2016, at den canadiske regering havde betalt for lidt til børn fra den oprindelige befolkning. Den blev beordret at udbetale omkring 200.000 kroner til hvert barn, der var i familieplejesystemet efter 2006.

Canadas regering ville oprindeligt anke dommen, men den er kommet under massivt pres efter fundet af de umarkerede grave.

Nu lyder det altså, at man vil gøre op med fortiden og sætte over 200 milliarder kroner til side for at kompensere den oprindelige befolkning.

- Størrelsen på den her kompensation understreger, hvor mange af vores børn der blev flået fra deres familier og samfund, siger det oprindelige folks leder, RoseAnne Archibald, ifølge BBC.

- Penge betyder ikke retfærdighed, men det signalerer, at vi er på en forsonende vej.

  • 30. september i år var der for første gang i flere større byer i Canada en officiel helligdag, hvor man mindedes de mange børn. Her et optog i Vancouver. (Foto: AMY ROMER © Ritzau Scanpix)
  • Flere steder var hængt bannere op med teksten "Alle børn betyder noget" - en reference til de mange børn fra den oprindelige befolkning, der blev mishandlet i årevis. (Foto: BLAIR GABLE © Ritzau Scanpix)
  • Ved en skole er der her lagt billeder og bamser til minde om både ofre og overlevende. (Foto: AMY ROMER © Ritzau Scanpix)
  • Også i Toronto blev dagen markeret. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Her med dans fra en danser, der selv nedstammer fra den oprindelige befolkning. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Flere familiemedlemmer til børnene var også mødt op. Her er det Cynthia King, hvis tante var et af de mange børn, der blev sendt på kostskole og aldrig kom tilbage. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Stearinlys blev tændt flere steder til minde om børnene. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
1 / 7

Undskyldning fra premierminister - men ikke paven

Udover pengene har den canadiske premierminister, Justin Trudeau, tidligere på året undskyldt til det oprindelige folk efter fundet af gravene.

- Vi kan ikke ændre fortiden. Men vi kan dedikere os selv til at gøre det bedre nu og i fremtiden, sagde han blandt andet.

Justin Trudeau til pressekonferencen, hvor han undskyldte til den oprindelige befolkning efter fundet af gravene. (Foto: BLAIR GABLE © Ritzau Scanpix)

Også tilbage i 2008 undskyldte den daværende regering til det oprindelige folk for den diskrimination og misbrug, det er blevet udsat for.

Men der er en anden person, som den oprindelige befolkning har udtrykt et ønske om at få en undskyldning fra - den katolske kirkes overhoved, pave Frans.

Ifølge det oprindelige folks undersøgelser stod den katolske kirke nemlig bag driften af omkring 70 procent af kostskolerne, som børnene blev sendt til.

Paven har ikke givet en officiel undskyldning endnu, men har sagt, at han vil besøge Canada for at hjælpe med forsoningen. Der er dog ikke sat en dato på besøget endnu.

Katolske biskopper i Canada har undskyldt for det omfangsrige misbrug.