I Afghanistans øde egne har han i 14 år undervist piger. Nu er han anholdt af Taliban

FN kræver nu besked om, hvad der er sket med 30-årige Matiullah Wesa, som driver pigeskoler i landet.

Her ses Matiullah Wesa i maj 2022, hvor han underviser både piger og drenge. Mandag blev han anholdt af Taliban. (Foto: © SANAULLAH SEIAM, Ritzau Scanpix)

Med et lille blåt bibliotek på hjul har Matiullah Wesa været i de fjerneste egne af Afghanistan med sloganet: "Uddannelse er nøglen til succes".

Den 30-årige aktivist har nemlig kæmpet for pigers ret til at gå i skole siden 2009, hvor han oprettede den frivillige organisation PenPath.

Men det kan blive svært nu.

For mandag aften blev den 30-årige aktivist stoppet og anholdt foran en moské af en gruppe mænd. Det siger hans storebror, der ikke bor i Afghanistan, til nyhedsbureauet AFP.

- Da Matiullah bad om at se deres identitetskort, slog de ham og tvang ham væk med magt, fortæller han.

Nu oplyser FN's diplomatiske mission i Afghanistan, Unama, at Matiullah Wesa er blevet taget af Taliban-styret.

Pigers ret til skole

Da Taliban overtog magten i Afghanistan i 2021, var det med et løfte om, at kvinder og piger fortsat måtte gå i skole. Men der gik ikke længe, før de løfter forduftede.

I slutningen af marts 2022 lukkede den islamistiske bevægelse skolerne for piger fra 7. klasse og opefter. Det skete kun en uge efter, Taliban havde lovet pigerne, at de sagtens kunne vende tilbage til skolebænken.

DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård har tidligere besøgt Matiullah Wasa i et afsnit af Horisont.

Beslutningen var en ordre fra Talibans øverste leder Habitullah Akhundzada, og skabte vrede og fordømmelse i resten af verden. Siden da har det været forbudt for piger over 12 år at gå i skole. Afghanistan er det eneste land i verden, der forbyder piger og unge kvinder at gå i skole udelukkende på grund af deres køn.

Men det har ikke stoppet Matiullah Wesa, der i 14 år har kæmpet for pigers ret til at gå i skole. Så sent som i sidste uge skrev han således på Twitter:

- Skaden, som skolenedlukningerne har forårsaget, er uoprettelig og ubestridelig.

Op til anholdelsen havde Matiullah Wesa været i Belgien, hvor han holdt møder med diverse EU-politikere om de forværrede vilkår for kvinder og piger i Afghanistan. Han mødtes også med udenlandske diplomater i Kabul og embedsmænd i FN.

Ifølge flere medier, som CBS News, kan hans møder med vestlige diplomater være en del af forklaringen på, hvorfor Taliban ville have fingrene i aktivisten.

"De kommer ikke til at stoppe os"

PenPath-netværket har over 2.400 frivillige rundt omkring i Afghanistan, som hjælper med at opsætte midlertidige undervisningslokaler, finde lærere og anskaffe bøger til eleverne. I 2022 havde de over 40 mobile skoler.

Matiullahs bror, Attaullah Wesa, var med til at opstarte organisationen tilbage i 2009. De kommer begge fra Khandar-provinsen, hvor Taliban oprindelig blev stiftet.

Broren fortæller til The Guardian, at anholdelsen af Matiullah Wesa ikke kommer til at stoppe deres arbejde.

- Vi beder kun om vores grundlæggende menneskerettigheder. Vi vil ikke stoppe vores arbejde. De kommer ikke til at stoppe os, siger han til mediet.

Matiullah Wesas storebror fortæller, at yderligere to af deres brødre blev anholdt under en ransagning af deres hjem mandag. Han siger, at Taliban tog deres telefoner, computere og værdigenstande.

FN er nu gået ind i sagen om den anholdte aktivist.

- Unama opfordrer de gældende myndigheder til at redegøre for, hvor han er, og hvad der er grunden til hans anholdelse. Og at man sikrer, at han har adgang til advokatbistand og til at kunne kontakte til sin familie, lyder det i en henvendelse til Taliban-regimet.