I aften krydser republikanske præsidentkandidater klinger i bedste sendetid - imens kører Trump sit eget show

Ekspræsidenten holder sig fra Republikanernes tv-debatter. Og det ser ud til at være en effektiv strategi for ham.

Donald Trumps beslutning om ikke at deltage i de republikanske tv-debatter fjerner ham ikke fra rampelyset. (Foto: © Collage: DR Grafik/Foto: Artie Walker Jr./Jonathan Ernst / Scanpix)

I nat dansk tid kommer en række republikanere med præsidentdrømme til at duellere i bedste sendetid ved Det Republikanske Partis anden tv-debat.

Her får kandidaterne to timer i rampelyset til at overbevise de republikanske vælgere om, at de bør være partiets bud på en præsident i 2024.

Syv republikanske præsidentkandidater har kvalificeret sig til nattens debat ved blandt andet at have mindst tre procents opbakning i nationale meningsmålinger:

Nattens tv-debat er en vigtig mulighed for kandidaterne for at markere sig, siger Anne Alling, der er journalist i USA.

- Efter den første debat, der gav en introduktion til kandidaterne og deres synspunkter, er det for alvor tid for kandidaterne til at skille sig ud fra mængden, siger Anne Alling.

Hun forventer, at duellanterne vil gå hårdt efter biotech-milliardæren Vivek Ramaswamy, som har momentum i meningsmålingerne.

- Efter sin optræden i første debat vil spotlyset helt sikkert blive rettet mod Ramaswamy, og det forventes, at de andre kandidater vil rette skytset mod ham ved blandt andet at kritisere hans konspiratoriske ideer og stærke opbakning til Trump.

Vivek Ramaswamy (t.h.) blev blandt andet kaldt "en nybegynder" under den sidste tv-debat, men blev alligevel anerkendt som en af debattens højdespringere. (Foto: © WIN MCNAMEE, Ritzau Scanpix)

Men endnu engang har Republikanernes storfavorit, Donald Trump, altså valgt at blive væk.

Ekspræsidenten, som ifølge en ny meningsmåling fra NBC har opbakning fra 59 procent af republikanerne, ventes i stedet at rejse til svingstaten Michigan for at holde tale for delstatens strejkende bilfabriksarbejdere i Detroit.

Men hvordan går det for Trump med at køre sit eget show? Og hvad skændes Republikanerne om i valgkampen?

Det kigger vi nærmere på her.

Klassisk Trump-strategi ser ud til at virke

Donald Trump har afvist at deltage ved de republikanske tv-debatter med henvisning til sit store forspring i meningsmålingerne.

- Skal jeg sidde der i en eller to timer og blive chikaneret af folk, der ikke engang bør stille op som præsident?, spurgte han retorisk i sidste måned, da han gav interview til den konservative tv-personlighed, Tucker Carlson, i stedet for at deltage i den første tv-debat.

Og det lader til, at han er fast besluttet på aldrig at debattere med nogen af de republikanske kandidater, siger Anne Alling.

- Hans strategi er at sende et signal om, at han er i en anden liga end de andre republikanske kandidater, men også at han faktisk allerede er rykket videre til valgkampen mod Biden. Og ud fra meningsmålingerne, så virker det, siger hun.

Trods fire straffesager imod ham ligger Donald Trump mere end 40 procentpoint foran sin nærmeste rival, Ron DeSantis, i to nye meningsmålinger. (Foto: © Artie Walker Jr., Associated Press)

Anne Alling mener, at Trumps plan om at tale til de strejkende fabriksarbejdere i Detroit, mens rivalerne debatterer på scenen i Californien, er ganske overlagt.

- Det er en meget bevidst del af den plan, hvor han vil forsøge at iscenesætte sig selv som arbejdernes og middelklassens mand, der rent faktisk bekymrer sig om den ”almindelige, hårdtarbejdende amerikaner”, mens de andre ”DC-typer” står og taler politik i Californien, siger hun.

Ekspræsidenten giver sjældent tv-interview, men taler i stedet direkte til mange af sine tilhængere ved vælgerarrangementer eller på sit sociale medie, Truth Social. (Foto: © Artie Walker Jr., Associated Press)

- Det var det budskab, der var med til at give ham sejren i 2016, og som han nu satser stort på vil hjælpe ham til sejren denne gang, siger Anne Alling, der peger på en anden sidegevinst for Trump.

- Han undgår også direkte angreb og at skulle stå på mål for kritik på live-tv ved ikke at møde op, men i stedet tale til et udvalgt publikum på nøje orkestrerede events. Det er en typisk Trump-strategi, som har virket for ham i årevis.

Ekspræsidentens beslutning om ikke at stille op til tv-debatterne er til en vis grad med til at ligegyldiggøre dem, fortæller Anne Alling.

- Ved at køre solo forsøger han at tage så meget opmærksomhed væk fra de andre kandidater som muligt, og debatterne kan ikke undgå at fremstå som kampen om at være partiets nummer to, siger hun.

"Det er på mange måder som om, at der er tre partier i USA i denne valgkamp. Demokraterne, Republikanerne og Trump, og det er præcis, som Trump gerne vil have det", siger Anne Alling. (Foto: © Sean Rayford, Ritzau Scanpix)

Republikansk skænderi om abort på sidelinjen

Men selv om Donald Trump ikke umiddelbart har tænkt sig at deltage i nogen af de republikanske tv-debatter, så forhindrer det ham ikke i at kritisere partifællerne, som stiller op mod ham.

Det gælder ikke mindst Ron DeSantis, som ifølge de seneste meningsmålinger ligger på en meget fjern andenplads omkring 40 procentpoint bag Trump.

Under et sjældent tv-interview med det amerikanske medie NBC News forleden kaldte Trump det "en forfærdelig ting og en forfærdelig fejl", at DeSantis i foråret underskrev en ny abortlov i Florida, der forbyder abort efter sjette graviditetsuge.

For selv om Donald Trump spillede en stor rolle i Højesterets opgør med retten til abort i USA ved at have udpeget tre af de seks dommere, der traf afgørelsen, så har han på det seneste kritiseret sine partifæller for at gå for langt i abortspørgsmålet.

I interviewet med NBC beskyldte den tidligere præsident også sine partifæller for "at tale meget uartikuleret" om abort, og han kritiserede republikanerne, der vil have strenge abortforbud helt uden undtagelser - også i tilfælde af voldtægt, incest, eller hvis moderens liv er i fare.

Tilhængere af fri abort foran den amerikanske højesteret i sommer. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)

Den slags politikker vinder man ikke valg på, vurderer Trump.

- Ud over nogle bestemte dele af landet, så kommer man ikke til at vinde på det her emne. Men man kommer til at vinde, når man kommer frem til det rigtige antal uger, lød det fra ekspræsidenten.

Han har flere gange beskyldt republikanske kandidater, der "ikke forstod emnet" for at være skyld i partiets skuffende midtvejsvalg tilbage i november. En pointe, han gentog under et vælgerarrangement i Iowa i sidste uge.

- For at vinde i 2024 skal republikanere lære at tale ordentligt om abort, lød det fra Trump ifølge NBC News.

Donald Trump under sit vælgermøde i Dubuque i delstaten Iowa, som er den første, hvor republikanske vælgere i starten af næste år peger på deres foretrukne præsidentkandidat. (Foto: © SCOTT MORGAN, Ritzau Scanpix)

Omvendt har Trumps rivaler været hurtige til at angribe ekspræsidenten for sine kommentarer. Herunder DeSantis, der i sidste uge sagde, at abortmodstandere skal vide, at Trump "gør klar til at forråde jer", påpeger mediet CBS News.

Også præsidentkandidaten Tim Scott kritiserede Trumps ord og lovede at kæmpe for en landsdækkende abortgrænse på 15 uger.

Abort kan blive en tilbagevendende hovedpine

Både præsidentvalget i 2020 og midtvejsvalget sidste år viste, hvor altafgørende abortspørgsmålet er, og også hvor farligt et emne det kan være for Republikanerne, siger Anne Alling.

Hun peger på, at de republikanske politikere så afslutningen på Roe v. Wade som en gigantisk sejr. Men siden har det vist sig, at de republikanske vælgeres holdning til abort er mere broget end som så.

Og strenge forbud som for eksempel DeSantis’ seks ugers abortgrænse skubber mange både moderate republikanske og uafhængige vælgere væk, siger hun.

- På samme tid er der en opbakning - ikke mindst blandt den kristen evangeliske befolkning - til strenge abortforbud, og de republikanske kandidater har derfor svært ved at bestemme sig for, hvor de skal stille sig i abortdebatten, siger Anne Alling.

Tilhængere og modstandere af fri abort foran den amerikanske højesteret. (Foto: © ELIZABETH FRANTZ, Ritzau Scanpix)

Hun peger på, at den første tv-debat tydeligt udstillede kandidaternes usikkerhed, da kun få af dem ville give et klart svar på, hvilken konkrete abortpolitik de bakker op om.

- Trump gør præcis det samme ved ikke at give et konkret svar, men holde så mange døre som muligt åbne, siger Anne Alling.

- Det kommer til at være en tilbagevendende hovedpine for de republikanske kandidater gennem valgkampen at forsøge at stille sig et sted i abortdebatten, der tiltrækker så mange vælgere og skubber så få væk som muligt.