I Bergamo blev de døde kørt væk i lastbiler - i dag er byen forandret og kun langsomt på vej tilbage

Over 6.000 mistede livet til corona i den norditalienske by, men nye tal viser, at 6.300 indlagte patienter er hjemme hos deres familier igen.

Restauranterne og barerne er stadig halvtomme. Mange af de smukke pladser ligeså. De smalle gader er til at komme igennem, uden at man skal sno sig igennem det mylder af turister, der plejer at være.

Den italienske by Bergamo er forandret.

Det er ikke nemt at være caféejer i Bergamo denne sommer.

- Vi har nu omkring 10 procent af de kunder, vi plejer at have. Der plejer at komme 150 kunder om dagen, nu er er her mellem 15 og 30, siger Marcello, der ejer en café i den gamle bydel.

Bergamo, der ligger i Lombardiet, var på det nærmeste epicentret i den corona-epidemi, der ramte Italien hårdt. Rigtig hårdt. Flere end 36.000 coronasmittede har mistet livet i hele Italien - alene i Bergamo vurderes det, at 6.000 mennesker døde af virusset. Da det så værst ud, i marts, var der en overdødelighed på 571 procent.

Billederne fra Bergamo taget den 18. marts rystede ikke bare lokalområdet, men hele verden. Adskillige militærlastbiler kørte gennem byen, fyldt med kister med nogle af de døde, som havde mistet livet til coronavirus. Nu skulle de ud til krematorier i hele regionen. Der var ikke plads i byens egne.

 • Konvojen i Bergamo. (Foto: FABIO CONTI © Scanpix)
 • Hæren blev sat ind for at køre de mange døde. (Foto: ©Sergio Agazzi © IPA MilestoneMedia/PA Images)
 • Her et billede fra kirkegården i Nembro, tæt ved Bergamo den 13. maj. Der var ikke tid til for alvor at pusle om gravstederne. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
 • Ofte måtte de pårørende ikke være med ved begravelserne. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
 • Avisen L'Eco di Bergamo findes også som papiravis. 12. maj var der 10 siders dødsannoncer i avisen. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)
1 / 5

Pårørende har klaget

Der var heller ikke plads nok på Bergamos hospitaler til at tage imod de smittede, der havde brug for det.

Mange dødssyge kunne ikke få plads på hospitalerne, og derfor klagede 50 pårørende til ofre for coronavirus i Italien allerede for næsten en måned siden over håndteringen af pandemien - man lukkede landet for sent ned - og reagerede ikke hurtigt nok, da de sidste dage af februar udviklede sig fatalt, mente de pårørende.

Klagen blev indgivet i Bergamo, fordi byen netop blev symbolet på den tragedie, der ramte landet.

'De glemte at ringe til os, da han døde'

39-årige Cristina Longhini mistede sin 65-årige far, Claudi, fra Bergamo. Faren blev smittet med corona og blev så syg, at han havde brug for indlæggelse. Men hospitalet nægtede at tage imod ham, fordi han ikke havde vejrtrækningsproblemer.

Da han endelig blev indlagt, var der ikke var plads på intensivafdelingen, og familien blev selv bedt om at finde en ledig plads på et andet hospital. Det lykkedes ikke.

- De glemte at ringe til os, da han døde, siger Cristina Longhini.

Efterfølgende kunne familien ikke finde hans lig, og det lykkedes kun, fordi der blev sendt en regning for farens kremering, 200 kilometer væk. Hans lig havde været med en af militærlastbilerne.

- Vi mener ikke, at krisen blev håndteret godt nok. Ingen tog ansvar, og ingen har undskyldt, siger Cristina Longhini til nyhedsbureauet AFP om årsagen til, at hun er med i klagen.

Præsident: Vigtigt at huske

Til en stor mindehøjtidelighed for fem dage siden i Bergamo var der en demonstration med frustrerede pårørende.

Den italienske præsident, Sergio Mattarella, holdt en tale, hvor han pointerede, at det er vigtigt aldrig at glemme foråret 2020:

 • Med mundbind og afstand demonstrerede flere pårørende over regeringens håndtering af coronakrisen i Italien. (Foto: Claudio Furlan © Represented by ZUMA Press)
 • Mindehøjtideligheden for Italiens døde blev holdt i Bergamo, her ses præsident Sergio Mattarella. (Foto: Handout © AFP or licensors)
 • Under højtidligheden blev der spillet klassisk musik. Musikerne havde alle mundbind på. (Foto: handout © Scanpix)
 • Blandt gæsterne var 243 borgmestre, sundhedsarbejdere og pårørende, der mistede deres kære til coronavirus. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 4

- At huske betyder først og fremmest at mindes vores døde og også blive fuldt opmærksom på, hvad der skete. At huske betyder at reflektere alvorligt over, hvad der ikke virkede, på systemets fejl og mangler for at undgå gentagelse, sagde Sergio Mattarella ifølge Thelocal.it og understregede:

- I dag repræsenterer Bergamo hele Italien og republikkens hjerte, der bøjer sig for de tusinder af kvinder og mænd, der er dræbt af en sygdom, som stadig er stort set ukendt og fortsætter med at true verden.

Præsident Mattarella hyldede også landets sundhedspersonale for deres indsats, ekstraordinære vilje og medmenneskelighed.

Denne video er tilbage fra 21. marts, da det så meget slemt ud i Bergamo.

Også positive tal fra Bergamo

Landets læger og sygeplejersker har som mange steder i verden nærmest opnået heltestatus. Det var dem, der arbejdede mere, end de så deres familier. Dem, der brød sammen, fordi folk døde hele tiden, døgnet rundt. Dem, der selv blev syge og døde.

Alene på Papa Giovanni-hospitalet i Bergamo har man reddet over 2.000 coronasvækkede mennesker.

- Vi har gjort alt, hvad der overhovedet var muligt. Desværre har vi haft 434 dødsfald, men over 2.000 er blevet udskrevet. Det er for mange døde, og det har været en ødelæggende oplevelse for os alle, men jeg må anerkende de ansattes store arbejde, siger Fabio Pezzoli, der er Papa Giovanni-hospitalets medicinske direktør til L'Eco di Bergamo.

Spritnye tal viser, at 6.300 mennesker er blevet raske efter at have været indlagt på hospitalerne i hele Bergamo-provinsen - og flere udskrives og erklæres raske dag for dag. Men de skal følges tæt, lyder det fra hospitalsdirektøren.

- Vi er klar over, at virusset har haft alvorlige konsekvenser for patienternes lunger, hjerter og ofte også hjernen, så vi fortsætter med at overvåge alle, lyder det.

'Vi kan klare det'

Der er fortsat corona i området.

Der bor cirka 120.000 mennesker i Bergamo, og de nyeste tal i går viser en stigning på 22 i antallet af bekræftede coronatilfælde.

I Danmark, hvor vi som bekendt er omkring fem millioner indbyggere, var der 17 nye smittetilfælde fredag, og Danmarks samlede dødstal er kun en tiendedel af Bergamos. Regionen Lombardiet står fortsat for halvdelen af Italiens samlede antal nye smittetilfælde, skriver Bergamonews.it.

Livet i Bergamo er dog så småt på vej til, hvis ikke normalen, så måske en "new normal", for dagligdagen kræver mundbind og afstand og høj hygiejne - og man kan ikke helt gøre det samme, som man kunne for et halvt år siden. Ellers risikerer området at blive lukket ned igen.

 • Bergamo Alta - den gamle bydel i Bergamo er stort set mennesketom. Billederne her er fra i går, fredag den 3. juli. (Foto: Luca Ponti/PACIFIC PRESS/SIPA)
 • Fra i morgen må områdets mange slotte genåbne. (Foto: Luca Ponti/PACIFIC PRESS/SIPA)
 • Bergamo Alta plejer at have et sandt menneskemylder. (Foto: Luca Ponti/PACIFIC PRESS/SIPA)
 • Den tomme kabelbane i byen. (Foto: Luca Ponti © Represented by ZUMA Press)
1 / 4

Italiens største drive-in-bio er netop åbnet i Bergamo, og i denne weekend må man igen sidde på byens pladser og nyde sin espresso, ligesom det blev besluttet for bare to dage siden, at barer og restauranter må have åbent til klokken 01.

Og så spiller byens stolthed, fodboldklubben Atalanta, igen - og selv om stadions berømte Curva Nord er tom, og der ikke gjalder tusind stemmer i hyldest af byens fodboldhelte, så er byen på vej tilbage.

Optimismen er at spore i Bergamo - trods alt.

En kvinde fra en naboby til selve Bergamo opsummerer situationen i det ramte område:

- Folk kommer tilbage på gaden igen, til barerne og restauranterne, til butikkerne. Lidt efter lidt, med masker og social afstand. Men vi kan klare det, siger Elena Sabbadin.

Facebook
Twitter