(Foto: © Ye Aung Thu, Scanpix)

I brudekjoler og badebassiner kæmper de mod generaler

For femte dag i træk er folk på gaden i protest i Myanmar. Mange på en utraditionel måde.

Unge kvinder er hoppet i brudekjoler. Andre har sat sig i badebassiner.

Ikke to ting, man typisk forbinder med demonstrationer mod et militærregime.

Men på femtedagen af demonstrationerne i Myanmar har nogle af borgerne altså valgt at demonstrere på en lidt anderledes måde.

De vil ikke finde sig i det militærkup, der fandt sted den dag, den demokratisk valgte regering skulle have haft første arbejdsdag. Den 1. februar.

  • Farverige kjoler har i dag fyldt gaderne i Yangon, Myanmars største by. En kvinde løfter et skilt, hvor der står 'Jeg vil ikke have et diktatur. Jeg vil bare have en kæreste.' (Foto: © Ye Aung Thu, Scanpix)
  • Flere kvinder havde iført sig store hvide brudekjoler. (Foto: © Ye Aung Thu, Scanpix)
  • Flere unge kvinder til den demonstration, der skulle sætte fokus på, at unge kvinder også kæmper mod militærkuppet. (Foto: © Ye Aung Thu, Scanpix)
  • Et par blandt demonstranterne havde iført sig bryllupstøj. Med sig havde de skilte, hvor der blandt andet stod 'Vores bryllup kan vente. Det kan den her bevægelse ikke'. (Foto: © Str, Scanpix)
1 / 4

Kvinderne i brudekjoler og gallakjoler vil gøre det tydeligt, at også unge kvinder kæmper mod militærkuppet.

Med budskaber som "At få et demokrati er vigtigere for mig end at få en mand" gik kvinderne sammen i et optog i landets største by, Yangon.

Et andet sted i byen står badebassiner side om side. Det har været indbyggernes måde at omgå et forsamlingsforbud på fem personer.

  • Under en parasol, der kaster skygge, sidder to demonstranter med skilte, hvor der står 'Hvilket dejligt år, der varede en måned. Hvad gør vi nu?' (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • På grund af et forsamlingsforbud på fem personer havde demonstranterne delt sig op i forskellige badekar, så de ikke overtrådte forbuddet. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Andre demonstranter havde skilte, hvor der stod 'Jeg er en lille smule ked af det. Løslad vores ledere'. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Scanpix)
  • I forskellige størrelser badebassiner sad demonstranterne på række med skilte strakt op over hovedet. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Scanpix)
1 / 4

Mange af demonstranternes skilte er billeder af demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi med ordene 'Befri vores leder'. Men ind imellem har anderledes budskaber sneget sig ind blandt de mange skilte.

  • En demonstrant holder et skilt, hvor der står 'Diktatur? Nej tak. Jeg vil ikke engang have et forhold'. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Scanpix)
  • 'Vi har ikke tænkt os at gøre noget under et diktatur. Vi vil ikke engang onanere'. Står der på et andet skilt. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Scanpix)
1 / 2

Selvom de fleste indbyggere demonstrerer fredeligt, er det ikke altid fred, de bliver mødt med.

- Opløs jer eller vær klar til at møde modstand.

Det var budskabet fra politiet, som dag for dag har intensiveret kampen mod demonstranterne.

Politiet har taget vandkanoner og gummikugler i brug mod demonstranterne.

Flere steder har de også skudt med projektiler. Et af dem har ramt en ung kvinde, der nu er i kritisk tilstand.

Så i brudekjoler og badebassiner kæmper de videre for et demokratisk Myanmar.