I Californien kan alle over 21 lovligt fyre op for jointen

I USA’s største stat er der nu ingen juridisk forskel på at købe en joint eller en øl.

Da indbyggerne i den amerikanske delstat Californien sprang ind i det nye år, var det samtidig et spring ind i nye regler om marihuana.

Fra årsskiftet er det nemlig lovligt for alle over 21 år i den amerikanske delstat Californien at købe, ryge og spise det euforiserende stof.

Omkring 100 butikker har sikret sig tilladelse til at sælge fra marihuana fra 1. januar 2018, og de ser store perspektiver i åbningen.

- Vi har gjort sushi populært, vi har gjort yoga populært, vi går forrest i klimabevægelsen. Så det er stort, at Californien legaliserer marihuana, siger Daniel Yi fra butikken MedMen, der allerede sælger medicinsk cannabis.

Myndighederne i Californien forventer, at legaliseringen vil give over seks milliarder kroner til statskassen alene i år

I de seneste år har der været en større tilslutning til lovligt salg af marihuana i USA, og en meningsmåling fra Pew Research viser, at på bare ti år er støtten vokset fra 32 procent til 57 procent af befolkningen.

Justitsminister er langt fra fan

Men mens flere og flere stater lovliggør eller overvejer at gøre det lovligt at sælge stoffet, så betragtes marihuana på føderalt niveau stadig som ulovligt på linje med heroin.

Og der er ikke udsigt til, at det ændrer sig lige foreløbigt, for justitsminister Jeff Sessions er udtalt modstander af at flere amerikanere lovligt skal kunne købe.

- Jeg har aldrig forestillet mig, at vi skulle legalisere marihuana. Vi forekommer mig ikke at blive et bedre land af, at det bliver solgt på hvert gadehjørne, har han tidligere udtalt til nyhedsbureauet Reuters.

I 29 stater er medicinsk marihuana allerede lovligt, og med Californien er salg af stoffet, der også er kendt som pot eller græs, nu tilladt at ryge eller spise for sjov i seks stater.

Også i Colorado, Washington, Oregon, Alaska og Nevada er det lovligt at sælge, og ifølge New York Times forventes også salg i staterne Massachusetts og Maine i løbet af året.