I dag begynder retssagen, der afgør 700.000 unges fremtid i USA

De såkaldte 'Dreamers' er personer, der kom til USA som børn uden dokumentation, men hvis tilstedeværelse i USA tolereres.

Tusinder var mødt op ved højesteretten i Washington D.C. for at vise deres støtte til de såkaldte 'Dreamers'. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

- Ned med deportationerne! Ned med deportationerne!

Sådan lyder kampråbene fra tusindvis af unge, der er mødt op foran højesteret i Washington D.C. i dag.

Her begynder sagen om de såkaldte 'Dreamers' nemlig. Det er personer, der kom til USA, før de var myndige, men uden dokumentation. De beskyttes af lovordningen, der hedder DACA - Deferred Action For Childhood.

Gennem dette dekret beskyttede USA's tidligere præsident Barack Obama de unge mod at blive sendt hjem.

De kaldes 'Dreamers', fordi det oprindelige lovforslag om at lade de unge immigranter blive hed DREAM Act.

Der er omkring 700.000 'Dreamers' i USA.

DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz var foran højesteret tidligere i dag. Se videoen nedenfor.

Vigtig sag for Trump

Sagen er havnet i højesteret, fordi præsident Donald Trump ønsker at annullere ordningen. Han mener, at den er i strid med amerikansk lovgivning.

Egentlig havde Trump i første omgang sagt, at han ikke ville straffe børnene og de unge. Men efter heftig debat i det republikanske bagland valgte han at gå efter at annullere ordningen. Det var i 2017.

Sagen er kontroversiel i USA, hvor Demokraterne håber på, at Trump taber sagen. Blandt andre Bernie Sanders, der tweetede følgende i dag:

- Jeg står i dag side om side med immigranterne over hele landet. Når vi vinder, vil vi tilbagerulle alt det onde, Trump har gennemført mod immigranterne. USA er ikke at land bestående af millioner i frygt. Fra dag et vil jeg genetablere DACA og suspendere alle deportationer, skrev Sanders.

Der ventes først dom i sagen næste år.