I dag får egypterne en ny præsident

Vinder Mohamed Mursi valget, bliver han den første egyptiske præsident fra Det Muslimske Broderskab.

Der har de seneste dage været stor spænding og store spændinger på Tahrir-pladsen i Kairo. (© Scanpix)

500 dage efter at de væltede Hosni Mubarak, får egypterne søndag omsider en ny præsident.

Det bliver den første præsident, egypterne har stemt på ved et frit valg og kan være den første, der er en del af Det Muslimske Broderskab, som Mubarak og hans generaler brugte det meste af deres liv på at bekæmpe.

Meget peger på, at det bliver Mohamed Mursi, der indtager pladsen som overhoved i den store arabiske nation. Mursi er en del af Det Muslimske Broderskab, og vinder han præsidentvalget, bliver det en milepæl i Mellemøsten.

Kan genvække revolution

Modkandidaten, Ahmed Shafiq, er tidligere Mubarak-allieret, og vinder han valget, frygter mange egyptere, at det for alvor vil vække sidste års revolution, som gik under navnet det arabiske forår, til live igen.

Shafiq har ellers garanteret, at han også er interesseret i en bred regering.

Søndagens valgresultat kommer efter en uge med adskillige gadeprotester på Tahrir-pladsen i Kairo.

Igen demo

Tusindvis af vrede egyptere tilbragte natten til lørdag på pladsen, hvor de svingede deres flag og råbte vrede slogans mod militærstyret.

- Sig det uden frygt: Hæren må væk fra magten. Ned med militærstyret, lød det blandt andet fra de mange tusinde egyptiske demonstranter.

Demonstranterne mener, militæret har kuppet sig til den politiske magt, men højtstående militære ledere og repræsentanter fra Det Muslimske Broderskab skal ifølge Reuters have ført forhandlinger om en forfatning og landets fremtid.

Samtidig med demonstrationen på Tahrir-pladsen mødtes et par tusinde moddemonstranter en forstad til Kairo for at erklære deres støtte til hæren og 70-årige Ahmed Shafiq.

Valgresultatet og dermed Egyptens nye præsident forventes at blive offentliggjort søndag klokken 15.

/ritzau/

Facebook
Twitter