I dag kan du købe aktier i Facebook

Verdens største sociale netværk går på børsen - og skal spinde guld på sine brugere. Dig og mig.

I dag kan du komme til at eje aktier i Facebook. Virksomheden går på børsen i New York til en værdi på næsten 600 milliarder kroner. (Foto: Spencer Platt © Scanpix)

Kl. 17 dansk tid åbner Nasdaq børsen i New York op for, at dig, mig og alle andre kan købe aktier i Facebook.

Introduktionen af Facebook på børsen, er en af de mest ventede længe. Af flere grunde.

Først og fremmest skal man forstå, at Facebook lever af annoncer. Hver bruger genererer en omsætning hos Facebook på 7 kr. om året.

Derudover, er introduktionen på børsen den støreste af sin slage, nogensinde, for en teknologivirksomhed.

Med mere end 900 millioner bruger Facebook i hele verden - og det er tæt på 50 % af alle verdens internetbrugere - er det en unik kanal for annoncører, at komme af med deres budskab på.

600 milliarder kroner værdFacebook sidder på 5% af al annoncering på internettet - uden at de har reklamer på deres mobile versioner. Derfor vil de kunne øge deres bid af annoncekagen, hvis de smider annoncer på deres apps og m.facebook.com

Derudover forventes det også, at Facebook snart går ind i Kina. Det er et kæmpe marked, hvor de lige nu overhovedet ikke er til stede.

Facebook vil sælge 421 millioner aktier. Prisen er sat til mellem 34 og 38 dollars. Hvis aktierne bliver solgt til 38 dollars, vil det give Facebook en samlet værdi på omkring 600 milliarder kroner.

De 421 millioner aktier Facebook sælger, er kun en del af alle aktierne i det sociale netværk.

Stifteren, Mark Zuckerberg, vil efter børsintroduktionen sidde på 55 procent af de bestemmende aktier - og dermed den totale kontrol med virksomheden.

Facebook
Twitter