I dag rinder tiden ud for Italien: 'Det kan ende med sanktioner'

Den italienske regering skal senest i dag fremlægget et nyt finanslovsudspil.

Den italiensk regering er blevet bedt om at komme med et nyt finanslovsudspil senest den 13. november. Spørgsmålet er, om det sker. Her ses Legas leder, Matteo Salvini (tv), premierminister Giuseppe Conte (midten) og økonomiminister Luigi Di Maio (th). (Foto: Filippo MONTEFORTE © Scanpix)

Vil den italienske regering diske op med et helt nyt finanslovsforslag, som Europa-Kommissionen har krævet, eller vil den mere eller mindre fastholde sit nuværende udspil, selvom det i sidste ende kan føre til historiske sanktioner?

Det er spørgsmålet, som Italiens regering senest i dag skal komme med svar på.

- Vi forventer at få et stærkt og præcist svar fra den italienske regering den 13. november, lød det i sidste uge fra EU's økonomiskommissær, Pierre Moscovici.

For tre uger siden valgte Europa-Kommissionen nemlig at afvise den italienske finanslov for 2019.

Det skyldtes, at regeringen har planer om at øge statsgælden betragteligt næste år fremfor at sænke den, som den ellers har lovet, den vil gøre.

Klar til konflikt med Bruxelles

Derfor fik Italiens regering, der består af det stærkt højreorienterede Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen, besked på at levere et nyt budgetudspil senest i dag.

Men ifølge Gert Sørensen, der er seniorforsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet og ekspert i Italiens forhold til EU, er der meget lidt, der tyder på, at den italienske regering for alvor har planer om at føje Europa-Kommissionen.

- Det kan være, at den flytter rundt på mindre dele, men jeg tror ikke, at der vil blive ændret afgørende på udspillet. Finansloven er en forlængelse af de løfter, partierne gav under valgkampen tidligere på året, og som sikrede dem et solidt flertal i befolkningen, siger han og fortsætter:

- Nu skal der følges op på løfterne. Også selvom det koster en konflikt med Bruxelles, understreger han.

Økonomikommissær Pierre Moscovici håber, at den italienske regering kommer med et nyt finanslovsforslag den 13. november. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Vil have mere fleksibilitet

Ifølge den italienske regering vil det styrke Italiens trængte økonomi, som nærmest er gået i stå i dag, hvis den fører en mere lempelig finanspolitik.

Da den italienske premierminister, Giuseppe Conte, præsenterede budgetudspillet, sagde han, at der var tale om et budget, der "overholder vore ønsker, mens de offentlige udgifter holdes under kontrol".

Men Italien, der er med i euroen, har i dag en høj statsgæld på over 130 procent af bruttonationalproduktet. Det er den næststørste i EU efter Grækenland. Og ifølge Europa-Kommissionen er det i strid med spillereglerne for eurozonens medlemmer, at Italien nu vil øge statsgælden.

- Den italienske regering går helt bevidst og med åbne øjne imod de forpligtelser, de har, lød det i oktober fra Valdis Dombrovskis, der er næstformand for EU-Kommissionen.

Men ifølge Gert Sørensen handler det for den italienske regering om at ”tilkæmpe sig større fleksibilitet, når det kommer til at tilrettelægge statsbudgettet”.

En populistisk regering

Regeringen agter blandt andet også at sænke pensionsalderen, forsøge overførselsindkomsten til både pensionister og udsatte samt give skattelettelser til erhvervslivet.

- Det er et forsøg på at fastholde en national suverænitet, når det kommer til budgetlægningen. Regeringspartierne siger, at de ikke vil ligge under for ”bureaukratiet i Bruxelles” og for de budgetmodeller, som ikke har fungeret efter hensigten, siger han og understreger, at der også er tale om en ”symbolsk kamp” mellem Italien og EU.

- Det er en populistisk regering, der sidder ved magten i Italien, og den gennemspiller lige nu de temaer, som alle populistiske partier bruger: At Bruxelles er en del af problemet og ikke løsningen, og at det er Europas skyld, at det går så skidt i Italien, siger han.

Hvem giver sig først?

Det så man også lige efter, efter at EU's økonomikommissær havde meddelt, at den ikke ville blåstemple finanslovsforslaget. Her bankede en af Legas europaparlamentarikere, Angelo Ciocca, sin sko i bordet, hvorefter han gned sålen på talepapiret.

- Italien fortjener respekt, og disse Euro-imbecile bliver nødt til at forstå det. Vi vil ikke længere gå rundt med bøjede hoveder, understregede Angelo Ciocca.

Det fik efterfølgende økonomikommissær Pierre Moscovici til at betegne det som et skridt mod fascisme.

Matteo Salvini, der er Italiens indenrigsminister og leder af Lega, har udtalt, at Kommissionens beslutning er et angreb på "på et folk og ikke bare en regering".

Og mandag aften sagde vicepremierminiser Luigi de Maio fra Femstjernebevægelsen, at det vil være det samme som "at begå selvmord" at leve op til de europæiske parametre.

Spørgsmålet er derfor også, hvem der giver siger først, understreger Gert Sørensen.

Små nuancer kan være løsningen

Hvis ikke Italien lever op til spillereglerne, kan det blandt andet føre til en bøde på helt op til 0,5 procent af bruttonationalproduktet fra Europa-Kommissionens side. Det vil i givet fald være første gang i historien, at det sker.

- Jeg vil gerne have en dialog, men hvis vi ikke kan nå til enighed, kan det ende med sanktioner, har økonomikommissæren udtalt.

Men Italien er EU’s fjerdestørste økonomi, og den tredjestørste i eurozonen, og derfor ved man i EU godt, at man ”ikke kan presse citronen for hårdt”, siger Gert Sørensen.

- Det var nemmere for EU at få manøvreret Grækenland på plads, fordi det er en mindre og mere ubetydelig økonomi sammenlignet med den italienske. Men jeg har svært ved at se for mig, at Bruxelles vil sige god for en så stor overskridelse af de fælles regler, som Italien lægger op til, siger han og fortsætter:

- Derfor kan de små nuancer gå hen og få en betydning, hvis begge parter skal kunne redde ansigt i sidste ende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk