Tema Brexit

I dag sætter Cameron dato for yes/no til brexit

Britisk regeringsmøde om ny EU-status indledes lørdag formiddag, hvorefter dato for folkeafstemning meddeles.

Står det til Cameron, skal briterne vende tomlen opad og blive i EU. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Premierminister David Cameron siger, at han efter et regeringsmøde lørdag vil meddele, hvornår briterne skal til EU-folkeafstemning.

- Regeringen samles i formiddag for at diskutere Storbritanniens nye særlige status i EU. Derefter vil jeg give meddelelse om datoen for den planlagte folkeafstemning, skriver Cameron på Twitter ifølge Reuters.

Regeringsmødet indledes klokken 10 i London (klokken 11 dansk tid).

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Cameron sagde efter topmødet i Bruxelles, at han er parat til en intens valgkampagne forud for folkeafstemningen.

- Jeg vil kæmpe med hele min sjæl for at overbevise den britiske befolkning om, at den skal blive i det reformerede EU, som vi fik sikret ved topmødet, siger Cameron.

Britiske aviser gik i trykken, kort før der officielt blev givet meddelelse om aftalen ved topmødet, og lørdagsaviserne skriver først og fremmest om, at den britiske justitsminister, Michael Gove, ifølge BBC vil kæmpe for, at Storbritannien forlader EU.

Aviserne The Guardian, Daily Telegraph og Independent har alle den tidligere uddannelsesminister på forsiden, mens den euroskeptiske avis Daily Express har overskriften "Gove kommer til at føre os ud af EU."

Opinionsmålinger tyder på, at den britiske offentlighed er splittet i næsten to lige store dele i opgøret om, hvorvidt de skal støtte en "Brexit."

Sagen kort

  • EU's stats- og regeringschefer har på deres topmøde i Bruxelles vedtaget en række reformer, som den britiske premierminister, David Cameron, har krævet for at anbefale, at Storbritannien bliver i EU ved en kommende folkeafstemning.
  • Cameron får en tydelig anerkendelse af, at euroen ikke er EU's eneste valuta, og at lande uden for euroen ikke stilles dårligere end dem, der er med.
  • Briterne skal undtages fra EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union med mere politisk integration.
  • Hvis det britiske velfærdssystem i en periode er under ekstraordinært pres på grund af et stort rykind af arbejdere fra andre EU-lande, kan landet trække i en såkaldt nødbremse.
  • Børnepenge reguleres fremover efter leveomkostninger i hjemlandet for udenlandske EU-borgere, der har børn bosiddende der. Fremover bliver børnechecken mindre for fx østeuropæere, der sender børnecheck hjem til Rumænien, idet leveomkostningerne i der er lavere. Ændringen gælder alle EU-lande - og kommer også Danmark til gode.

/ritzau/Reuters