I det nordvestlige Syrien er 800.000 flygtet siden december: 'Børn dør af kulde'

De seneste dage er kampene mellem regeringssoldater og oprørere intensiveret i Idlib-provinsen.

Ifølge FN har næsten 700.000 civile forladt deres hjem siden december og er nu flygtet mod grænsen til Tyrkiet, der i forvejen huser 3,6 millioner syriske flygtninge. (Foto: KHALIL ASHAWI © Scanpix)

FN anslår nu, at flere end 800.000 er flygtet fra Idlib-provinsen i Syrien siden december.

Ifølge verdensorganisationen er det konsekvensen af syriske styrkers offensiv de seneste måneder, der særligt er eskaleret de seneste dage.

Krigen i Syrien, der løber på sit niende år, koncentreres nu omkring dele af Idlib og Aleppo, hvor Syriens præsident Bashar al-Assads regeringssoldater med hjælp fra russiske kampfly har indledt en række angreb mod oppositionen, der udgøres af oprørsgrupper med støtte fra Tyrkiet.

De senere år har regeringstropperne og dets allierede erobret territorie over hele landet - og samtidig er hundretusindvis af civile blevet 'skubbet foran' på grund af krigen.

De fleste flygter mod grænsen til Tyrkiet, der i forvejen huser 3,6 millioner syriske flygtninge.

Senest har Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, advaret Syrien om, at det "vil komme til at betale dyrt" for angreb mod tyrkiske soldater. I mandags mistede fem tyrkere livet under bombardementer fra den syriske offensiv.

De tyrkiske styrker svarede efterfølgende tilbage, og præsident Erdogan har understreget, at angrebene vil fortsætte, skriver BBC.

'Børn dør af kulde'

Ifølge Red Barnet er mindst 290.000 børn i øjeblikket på flugt fra krigen i Syrien. Skolerne i Idlib er lukkede, og teltlejrene er presset til det yderste på grund af de mange tilkomne.

Forholdene for børnene forværres samtidig af, at det er vinter i Syrien, advarer nødhjælpsorganisationen i en pressemeddelelse. Temperaturer omkring 0 grader gør det svært at holde varmen for dem, der ikke har andet end et telt.

- Nogle dør på grund af kulden. Børnene lever i frygt og er blevet frarøvet alt - særligt mad, siger et medlem af organisationen Hurras Network, der arbejder for at bedre børns forhold i Syrien.

Medarbejderens navn er anonymiseret af sikkerhedshensyn.

  • FN anslår, at knap 700.000 er flygtet siden december 2019. (Foto: RAMI AL SAYED © Scanpix)
  • Ifølge Red Barnet er knap 300.000 børn lige nu på flugt som følge af krigen. (Foto: RAMI AL SAYED © Scanpix)
  • De civile flygter mod grænsen til Tyrkiet, som i forvejen huser 3,6 millioner flygtninge fra Syrien. (Foto: KHALIL ASHAWI © Scanpix)
1 / 3

Tyrkiet og Ruslands forhold sat på prøve

Situationen i Idlib udgør lidt af en hovedpine for forholdet mellem Tyrkiet og Rusland.

De to lande har gjort meget for at blive venner igen, efter Tyrkiet skød et russisk kampfly ned ved den tyrkisk-syriske grænse i 2015. Men nu kan de to landes militær igen blive indblandet på hver sin side i Syrien, hvor tyrkerne støtter visse oprørsgrupper i Idlib.

Provinsen er på papiret underlagt en aftale om militær nedtrapning, som Tyrkiet og Rusland stod bag i 2018.

Men siden har den islamistiske gruppe Hayat Tahrir al-Sham (HTS) vokset sig stærk i Idlib. Det syriske regime og dets russiske allierede mener ikke, at HTS er omfattet af aftalen. De omtaler derfor offensiven som en bombekampagne mod terrorister.

Disse droneoptagelser viser ødelæggelserne efter russiske luftangreb mod byen Ariha i Idlib for knap to uger siden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter