I det sydvestlige Rusland hober kampvognene sig op, mens frygten for krig vokser

Forsvarsminister, Trine Bramsen (S) er på besøg i Ukraine, der frygter en snarlig russisk invasion.

En russisk soldat under en træningsøvelse i Rostov-regionen nær Ruslands grænse til Ukraine. (Foto: SERGEY PIVOVAROV © Ritzau Scanpix)

Der bor ikke mange mennesker i den lille flække Maslovka i det sydvestlige Rusland et par hundrede kilometer fra grænsen til Ukraine.

Alligevel er der meget tung trafik på vejene for tiden. Her kører lastbil efter lastbil forbi med kampvogne på ladet. Rusland har nemlig flyttet utallige kampvogne til grænseområdet, mens flere end 100.000 russiske soldater menes at være opmarcheret ved grænsen til Ukraine.

Det giver frygt for en forestående russisk invasion og anledning til dybe panderynker i Kiev såvel som i Washington og mange europæiske hovedstæder.

DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, har besøgt det sydlige Rusland, hvor mange kampvogne er blevet sendt hen:

Det er med dette som bagtæppe, at den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), i dag besøger Ukraine.

Ministeren skal mødes med nogle af de få danske soldater, der befinder sig i landet og holde møder med sine ukrainske modparter. Der er tale om en form for symbolsk visit, men det er stadig noget, der sættes pris på i Ukraine, siger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent.

- Det betyder noget for Ukraine, hver gang der er et land, der siger, at man bakker op om deres krav på suverænitet. Men det står også klart, at Danmark ikke har tænkt sig at sende kamptropper, hvis Rusland igen rykker ind over de ukrainske grænser, siger hun.

Frygter invasion

Det er ikke kun i området omkring Maslovka, at der er øget russisk militæraktivitet.

Satellitbilleder viser opmarcheringer af russiske kampenheder både syd, øst og nord for den ukrainske grænse, hvilket Vesten altså frygter kan være forstadiet til en russisk invasion.

Det skyldes ikke mindst frygten for en gentagelse af begivenhederne i 2014, hvor Rusland sendte tropper til den ukrainske Krim-halvø, som snart blev annekteret af Rusland. Samtidig hjalp Rusland dengang pro-russiske separatister med at besætte dele af Donbas-regionen i det østlige Ukraine.

Ifølge de amerikanske efterretningstjenester har russerne allerede omkring 50 bataljoner på plads - svarende til omkring 45.000 kampklar soldater, beretter CNN.

- Man er bekymret over, at det russiske militær laver nogle manøvrer, der er meget svære at forklare med andet end, at man gør sig klar til krig, siger Matilde Kimer.

DR har besøgt Maslovka, der ligger omkring 30 kilometer syd for storbyen Voronezj, der er markeret med rødt.

Flere lokale, som korrespondenten har talt med i grænseregionen, frygter da også, at en krig kan være på vej. Men mange i området er også overbeviste om, at soldaterne er der for at beskytte Rusland og er taknemmelige over den store militære tilstedeværelse.

- Jo tættere man kommer på grænsen, desto mere mærkbart er det, at det her er farligt, siger Matilde Kimer.

De mange kampvogne i området er svære at undgå:

Rusland vil have Nato ud af Østeuropa

Mens Vesten ved flere lejligheder har beskyldt Moskva for at optrappe situationen omkring Ukraine, har man fra russisk side blankt afvist, at der skulle være planer om at angribe Ukraine.

Russerne mener i stedet, at det er Vesten, der er skyld i den tilspidsede situation. I løbet af de seneste måneder har Rusland gentagne gange krævet garantier fra Vesten om, at Ukraine aldrig bliver optaget i Nato, men i går offentliggjorde Rusland nye krav.

Nu er det ikke længere nok, at Ukraine ikke bliver optaget - Nato skal slet ikke være tilstede i de østlande, der kom til, efter Sovjetunionens kollaps, lyder det fra russerne.

- Selv hvis man spørger de analytikere, der er mest loyale over for den russiske udlægning af, hvad der foregår, så er den enige melding, at de her krav er så usandsynlige, at man godt ved, at USA og Nato aldrig nogensinde vil gå med til det, siger Matilde Kimer.

- Den helt store frygt er naturligvis, at russerne bevidst har stillet nogle betingelser, som, de ved, ikke kan opfyldes, så man kan legitimere at starte en militær konflikt, når nu de ikke bliver opfyldt.

En haubits under transport, mens DR besøgte det sydvestlige Rusland. (© DR Nyheder)

- Hvis man spørger civile i området, så er de langt mere bange, end de var i maj, da man sidste gang var bekymret over, at der var rigtig mange soldater. Det er de, fordi der bare bliver ved med at komme kampvogne og artilleri-køretøjer i gennem deres by på vej vestpå mod Ukraine, siger korrespondenten.

- De er bekymrede for, at det her ikke er til at stoppe. Altså at det er som et tog, der har samlet så meget fart politisk, at man ikke ved, hvordan man får det standset.

Vesten truer med sanktioner

Vesten har flere gange advaret Rusland mod at angribe Ukraine, men det står efterhånden lysende klart, at Ukraine ikke skal forvente at få hjælp fra vestlige tropper, hvis russerne kommer.

I torsdags besluttede EU-landenes ledere, at de - sammen med USA og Storbritannien - vil indføre nye økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis landet invaderer Ukraine.

Det skete lidt over en uge efter, at præsident Biden holdt virtuelt topmøde med præsident Putin, hvor situationen omkring Ukraine stod øverst på dagsorden.

Her udtrykte Biden "dyb bekymring" over Ruslands oprustning langs grænsen til Ukraine, og den amerikanske præsident slog fast, at "USA og dets allierede vil reagere med kraftige økonomiske- og andre tiltag i tilfælde af en militær optrapning".

Præsident Putin og præsident Biden holdt i sidste uge et to timer langt virtuelt topmøde, hvor særligt Ukraine var i fokus. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Ved topmødet truede amerikanerne blandt andet med at gøre den 11 milliarder dollar dyre gasledning Nord Stream 2 til et muligt sanktionsmål.

- Gassen flyder endnu ikke gennem Nord Stream 2. Og hvis Putin vil se gassen flyde, skal han ikke invadere Ukraine, lød meldingen fra Joe Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan.

USA vil sende flere tropper til Nato-landene nærmest Rusland, hvis landet invaderer Ukraine, lød det i sidste uge fra Sullivan:

Opdatering: Den ene billedtekst er ændret, efter opmærksomme brugere har pointeret, at der er tale om en haubits og ikke en kampvogn.