I El Salvadors fængsler skifter mordere banden ud med biblen

I et af verdens farligste lande vælger nogle bandemedlemmer mord og massakrer fra, og vender sig i stedet mod Gud.

Salmesang og bibellæsning er en del af hverdagen for et stigende antal tidligere bandemedlemmer i San Fransico Gotera-fængslet i El Salvador. (Foto: Mads Køngerskov)

Vi befinder os i et af de mest sikrede fængsler i det mellemamerikanske land El Salvador. Her sidder hardcore kriminelle, som er dømt for lovens værste forbrydelser.

Mange af dem er, ligesom tusinder andre i El Salvador, medlem af en af landets berygtede bande, '18th Street'. Eller var. For i San Francisco Gotera-fængslet er der sket det forunderlige, at stort set alle indsatte bandemedlemmer har valgt banden fra og i stedet har vendt sig mod Gud.

En af de omvendte er Marvin. Han afsoner 35 år for blandt andet mord og har været medlem af en bande siden han som 10-11-årig slog et menneske ihjel for første gang. Det var adgangsbilletten.

- Det værste jeg har gjort var at myrde en gravid kvinde, fortæller han og viser sine mange tatoveringer på kroppen og i ansigtet.

De afslører ham straks. Tatoveringer er en vigtig del af bandemiljøet, da de viser tilhørsforhold, og det betragtes som forræderi at få dem fjernet.

Det er tre måneder siden, at Marvin sluttede sig til fængslets voksende skare af kristne.

Trods en lang karriere med mord og massakrer, så var det en personlig tragedie, som fik Marvin til at ændre spor. Sidste år blev hans mor, bror og søster myrdet. Ifølge ham selv som hævn for to mord, han havde begået.

- Det føltes som jordens undergang.

- Jeg har taget mange menneskers liv, de led under det. Nu blev det min tur til at lide.

Et af de farligste lande

Det anslås, at der er omkring 60.000 bandemedlemmer i El Salvador.

Og det ses tydeligt på de blodrøde mordstatistikker.

3.947 mord blev der sidste år begået i landet, som kun har lidt flere indbyggere end Danmark. Det svarer til cirka 11 om dagen. Til sammenligning blev der i samme periode begået 54 mord i Danmark.

Fængslerne er derfor stuvende fulde med bandemedlemmer. Og en hård dagligdag i fængslet fyldt med vold og trusler kan forsødes, hvis man vender sig mod kristendommen.

Som konvertit får man nemlig lov til at flytte til en særlig sektor, som er oprettet specielt til de kristne. Her er mere ro og mindre vold.

Svært at være from på gaden

Det har i hvert fald lokket mange i San Francisco Gotera-fængslet til at skifte det hårde liv ud med salmesang og fællesbøn.

Her har 1.470 indsatte de seneste år meldt sig ud af '18th Street- banden' og ind i det kristne sammenhold. I en periode var det 1-2 indsatte om dagen, der skiftede over, fortæller fængselsinspektøren.

Der findes også bandemedlemmer, der har udskiftet banden med biblen, i andre fængsler – men ikke i nær så stort omfang som i San Francicso Gotera-fængslet.

Én vej ud med livet i behold

Mange tidligere bandemedlemmer har dog svært ved at opretholde den fromme livsstil fra fængslet, når de kommer ud på den anden side af de tykke mure, fortæller Wilfredo Gomez, som selv er tidligere fængslet bandemedlem. Nu er han en af de ledende figurer i en kristen bevægelse, som hjælper bandemedlemmer hjem til Gud.

- Når de bliver konfronteret med omstændighederne udenfor og med modgang, så begynder de at tvivle og træffe dårlige beslutninger.

Uden penge og kontakt til familien er det svært at komme på fode efter et langt ophold i fængslet.

Wilfredo Gomez er tidligere bandemedlem. Nu hjælper han andre med at konvertere til kristendommen.(Foto: Mads Køngerskov)

Og så er der tatoveringerne. De gør det både svært at få et rigtigt arbejde - og så udgør de en overhængende fare for, at medlemmet bliver slået ihjel af rivaliserende bander.

Wilfredo er nu ved at få fjernet sine mange tatoveringer.

Bandemedlemmer tatoverer deres loyalitet til banden på kroppen, og i miljøet betragtes det som forræderi at få dem fjernet. Alligevel tør Wilfredo godt. Han har nemlig valgt den eneste vej ud af miljøet, som hans tidligere bande accepterer. Et liv dedikeret fuldt ud til kristendommen.

Men han er godt klar over, at uden tatoveringer skal han ikke gøre sig nogle forhåbninger om en dag at vende tilbage til sin bande.

-Hvis jeg nogensinde vender tilbage, ved jeg, at de vil slå mig ihjel.

Se Horisont i aften klokken 21.55 på DR1 eller allerede nu på dr.dk.

Facebook
Twitter