I Florida går man til kamp mod mundbind: Mød nogle af statens 'anti-maskere'

DR har mødt en række amerikanere, der nægter at iføre sig mundbind for at hindre coronavirussets spredning.

DR Nyheder har været i Florida for at møde nogle af de amerikanere, der nægter at bære mundbind. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Telefonen ringer igen på Anthony Sabatinis kontor i Clermont, Florida. En forretningsejer vil høre om den republikanske delstatspolitiker har hørt om de nye regler om mundbind i forretningsejerens område.

- Der er netop blevet indført påbud om mundbind i deres amt for en time siden. Så de ringer for at høre, om jeg vil involvere mig og lægge sag an, fordi de ved, at jeg har startet retssager imod maskekravene andre steder, fortæller Anthony Sabatini til DR.

Det lokale kongresmedlem i delstatsparlamentet er blevet kendt som en af USA’s største modstandere af mundbind. Han har startet i alt 11 sagsanlæg mod myndighederne i Florida, der har indført forskellige former for maskepåbud.

Anthony Sabatini taler ved en antimaske-demonstration - uden mundbind. (Foto: © (C) DR Nyheder)

- Lige nu sagsøger vi syv amter og fire byer over hele Florida på grund af deres maske-regler, fortæller Anthony Sabatini, som allerede har endnu et søgsmål på vej mod et af Floridas største amter.

Advokaten og lokalpolitikeren er ikke imod masker i alle tilfælde.

Men han mener, at det er forfatningsstridigt når byer, amter eller delstater kræver, at borgerne har mundbind på, og de gør det strafbart, hvis ikke borgerne efterlever myndighedernes maskekrav.

- Jeg har personligt ikke noget imod at tage en mundbind på. Det gør jeg bare, hvis det kræves. Men jeg har noget imod, at en myndighed kræver, at borgerne har mundbind på. De skal ikke kunne straffe dig eller udskrive en bøde. Det har de ikke ret til ifølge den amerikanske forfatning. Det er det primære argument i vores forskellige retssager, forklarer Anthony Sabatini.

Antimaske-bevægelsen lever i Florida

Store dele af amerikanerne bakker op om at gå med mundbind. Ifølge en undersøgelse fra Pew Research Center mener over 70 procent af amerikanerne, at man skal tage en maske på hele tiden eller størstedelen af tiden, hvis man skal ud i offentligheden og være tæt på andre.

En billede fra reklamen 'Mask up America', der opfordrer amerikanerne til at bære masker, når de forlader deres hjem. (Foto: © Reklame)
En billede fra reklamen 'Mask up America', der opfordrer amerikanerne til at bære masker, når de forlader deres hjem. (Foto: © Reklame)

Men der er stadig en lang række amerikanere, som indædt nægter at gå med mundbind. Nogle føler, det er irriterende, andre tror ikke, det virker, og en stor del mener, at det er et angreb på deres personlige frihed.

- Jeg taler for det tavse flertal her i USA, som siger, at regeringen ikke skal blande sig i borgernes lægebehandling og sundhedspleje. Det skal være en personlig beslutning, som tages på det frie marked, lyder det fra Anthony Sabatini.

Florida er ellers USA's epicenter med en kraftig stigning i smittetilfældene. En lang række studier har efterhånden bevist, at mundbind virker mod coronavirussets spredning, og de amerikanske sundhedsmyndigheder mener, at masker eller mundbind ville kunne vende den eskalerede coronakrise, USA befinder sig i.

- Hvis vi kunne få alle til at gå med mundbind nu, så tror jeg, at vi kunne få epidemien under kontrol om seks til otte uger, lød beskeden fra Robert Redfield, chef for CDC, den nationale sundhedsmyndighed, der har ansvar for at rådgive om coronavirusset.

Anthony Sabatini er lokalt medlem i delstatsparlamentet og sagsøger distrikter og amter, der bestemmer, at folk skal gå med mundbind. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Men på trods af generel konsensus blandt eksperter om det fornuftige ved at bruge mundbind, så vil de såkaldte "anti-maskere" gå meget langt for at undgå at få mundbind på. De sociale medier flyder over med videoer, hvor folk går amok i deres lokale supermarked, eller andre steder, hvor de bliver bedt om at maskere næse og mund.

- Maskerne er livsfarlige. I vil alle blive arresteret, fordi i kræver, at vi tager en mundbind på, lød beskeden fra en borger til det lokale byråd i byen Palm Beach i Florida, da byen holdt borgermøde om maskerne.

I nabostaten Georgia har guvernøren sagsøgt borgmesteren for statens største by, Atlanta. Guvernøren vil have, at borgmesteren fjerner kravet om, at Atlantas borgere skal gå med mundbind.

Stærk amerikansk frihedskultur

Anthony Sabatini tager DR med over til sin lokale kaffebar. På indgangsdøren er der, som mange andre steder i USA, et skilt om, at de forretningsdrivende kræver, at kunderne har maske på. Men ejeren Scott er splittet om kravene.

- Jeg beder kunderne om det her i min forretning. Men det er jo min beslutning. Jeg vil under ingen omstændigheder have, at myndighederne gør det til et lovkrav. Det skal være op til den enkelte forretningsejer af afgøre, forklarer han.

En anti-maske demonstration i Clermont, Florida. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Scott og Anthony Sabatinis holdning går igen hos mange af de såkaldte “anti-maskere”. Modstanden mod, at myndigheder eller regering skal bestemme over borgerne, er et grundlæggende element i den amerikanske folkesjæl. Mange går ind for så lidt regering som overhovedet muligt. Den holdning er ofte endnu mere udtalt i de sydlige og sydvestlige delstater, hvor virusset spredes hurtigst.

- Vi vil have mindre regering. Det er regeringen og myndighederne, som har skabt problemerne med virusset til at starte med, med nedlukninger af forskellige virksomheder såsom barerne og restauranterne, siger Anthony Sabatini.

Men er det netop ikke i en verdensomspændende pandemi, at man har brug for tiltag fra regering og myndigheder?

- Virusset har været her i fem måneder. Vi er ikke i undtagelsestilstand længere. Alle vidste, at smittetilfældene ville stige igen, efter at vi startede genåbningen. Mange amerikanere er dybt mistænksomme over for regeringen og myndighederne, fordi de ved, at myndighederne aldrig giver slip på den magt, de får raget til sig.

Maskekravene er bare endnu et eksempel på alt for voldsomme og dårlige tiltag og overgreb. Hvis myndighederne og regeringen bare blev fjernet fra ligningen, så ville USA klare sig helt fint ud af virusset, siger Anthony Sabatini til DR.

For Anthony Sabatini er det helt store problem, at han ikke ønsker, at regeringen eller myndighederne skal bestemme maskereglerne. (Foto: © (C) DR Nyheder)
For Anthony Sabatini er det helt store problem, at han ikke ønsker, at regeringen eller myndighederne skal bestemme maskereglerne. (Foto: © (C) DR Nyheder)