I Frankrig oplever politiet en 'uhørt' selvmordsbølge

28 politifolk har siden nytår taget deres eget liv.

Politiet har haft særligt travlt på grund af De Gule Vestes demonstrationer. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)

Endnu to politibetjente i Frankrig tog i torsdags deres eget liv.

I den sydfranske by Montpellier skød en 48-årig officer, der var mor til to, sig selv på sit kontor. Senere på dagen blev en 25-årig betjent fundet død i sit hjem. Også han havde dræbt sig selv med sit tjenestevåben.

Dermed har i alt 28 politifolk siden nytår begået selvmord. En højtstående kilde i Indenrigsministeriet kalder det et "uhørt højt tal" over for den franske avis Le Monde.

Samtlige faglige organisationer skriver i en fælles erklæring:

- Den ene dramatiske arbejdsdag følger den næste med en helt uholdbar frekvens, som vi aldrig har set før.

De kræver, at beredskabet mod selvmord i politiet gøres til et nationalt anliggende og en absolut topprioritet for regeringen.

Højt arbejdspres for politiet

Arbejdsopgaverne er mange for politiet i Frankrig, fortæller DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

- Politiet har svimlende mængder af overarbejde. Og taler man med deres fagforeninger, så siger de også, at overarbejdet er kombineret med meget voldsomme opgaver, forklarer hun.

En demonstrant løber fra tåregas. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

For 23. uge i streg går tilhængere af protestbevægelsen De Gule Veste endnu en gang på gaden i dag for at demonstrere i Frankrig.

Derfor er tusindvis af politifolk i hele landet igen klar til at stå imod protesterne på gaden, for selvom tilslutningen er faldende, udvikler demonstrationerne sig ofte voldeligt.

Derudover er Frankrig under et permanent højt terrorberedskab siden bølgen af jihadistiske attentater mod Charlie Hebdo, et jødisk supermarked, spillestedet Bataclan og en række parisiske cafeer i 2015.

Politifolkene selv fortæller, at arbejdet er krævende både fysisk og psykisk, siger Stéphanie Surrugue.

- Det er hårdt. Ikke bare på grund af overarbejde, men også på grund af de mange sammenstød med demonstranterne. Derudover siger mine kilder i politiet, at mange af dem også sympatiserer med De Gule Veste, og den store splittelse i befolkningen tærer yderligere på politiet af den grund.

Minister vil forstærke antiselvmordsindsats

Indenrigsminister Christophe Castaner lovede i sidste uge at forstærke den antiselvmordsindsats, som blev sat i gang sidste år, hvor i alt 68 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne tog deres eget liv.

Omkring 70.000 betjente skal på gaden i dag i forbindelse med De Gule Veste-protester. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)

Han vil blandt andet oprette en særlig intern antiselvmordsenhed, der skal overvåge "risiko-kolleger" og sørge for, at de får psykologhjælp.

Man er også i færd med at udvide politistyrken med 10.000 mand.

Og i december fik regeringen og politiet forhandlet sig frem til en løsning på dele af den store overarbejdspulje.

- Men det ser altså ud til, at problemerne hos politiet vokser hurtigere, end de politiske løsninger kan følge med til, siger Stéphanie Surrugue.

Facebook
Twitter