I Iran er manden, der filmede nedskydning af passagerflyet, blevet anholdt. Eller er han?

Internetaktivist sætter spørgsmålstegn ved, om Iran har anholdt den rigtige.

Vraggods fra det ukrainske passagerfly undersøges dagen efter nedskydningen onsdag den 8. januar 2020. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

I Iran siger myndighederne, at man har anholdt den person, der filmede nedskydningen af det ukrainske passagerfly i sidste uge og efterfølgende fik filmen delt på sociale medier.

Han står, ifølge BBC, over for tiltale, der drejer sig om den nationale sikkerhed.

Først afviste iranerne, at der var tale om en nedskydning af flyet. Men efter internationalt pres og således også fotodokumentation fra sociale medier, som flere internationale medier bekræftede ægtheden af, stod det efterhånden klart, at det var der.

Her kan du se videoen. DR Nyheder gør opmærksom på, at der er tale om voldsomme billeder:

Videoen herover viser tilsyneladende det øjeblik, hvor et iransk missil rammer det ukrainske passagerfly med 176 personer ombord.

Videoen er optaget i et beboelsesområde i den iranske by Parand, omkring 20 kilometer fra Imam Khomeini Internationale Lufthavn uden for Teheran, som flyet fløj henover. Den blev først offentliggjort på beskedappen Telegram, siden på Twitter og større nyhedsmedier.

Lørdag indrømmede Iran så, at man havde nedskudt passagerflyet med flynummer PS752. Det så således på iransk stats-tv:

Internetaktivist: De har fat i den forkerte

Men ifølge internetaktivisten, Nariman Gharib, der, ifølge BBC, var blandt de første til at dele videoen af nedskydningen, er hans kilde - altså ham, der har optaget videoen - i sikkerhed.

- Jeg modtager masser af opkald. Men de har arresteret den forkerte person angående fly752 i Iran. Den person, der er en kilde til videoen, er i sikkerhed, og jeg kan forsikre jer om, at IRGC (den iranske revolutionsgarde, red.) orkestrerer endnu en løgn. De dræbte 176 passagerer i et kommercielt fly. Det er den sande historie her, skriver Nariman Gharib blandt andet.

I går fortalte Gholamhossein Esmaili, en talsmand for Irans retsvæsen, at man har anholdt de første af de ansvarlige for nedskydningen af flyet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Irans præsident, Hassan Rouhani, udtrykte på Twitter i weekenden sin medfølelse for de efterladte og beklager "den store tragedie". Han kalder det desuden en "utilgivelig fejltagelse" og lover at efterforske tragedien.

Det gentog han efter gårsdagens anholdelser:

- Et individ kan ikke være den eneste ansvarlige i denne sag, siger han i en tale på tv og tilføjer, at de ansvarlige skal straffes.

Flyets rute inden det styrtede. (© dr)
Flyets rute inden det styrtede. (© dr)