I Israel er livet på vej tilbage: Et vaccinepas giver nu adgang til koncerter, fitness og fodbold på stadion

Israelsk vaccinepas anklages for at splitte befolkningen i to.

Med et vaccinepas kan israelere nu igen få adgang til eksempelvis fitnesscentre. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)

Omkring en tredjedel af den israelske befolkning må fra i dag noget, som resten ikke må. Med et såkaldt 'grønt pas' i hånden, der indikerer, at man er færdigvaccineret mod coronavirus eller har været smittet med virusset, har borgere med passet nu adgang til fornøjelser som koncerter, fodboldkampe på stadion og en tur i fitnesscenter.

Genåbningen er resultatet af en aggressiv vaccinationsstrategi. Israel er det land i verden, der har vaccineret den største andel af befolkningen. 49 procent har i dag fået stik nummer et, og omkring en tredjedel har altså fået det andet og sidste prik.

Samtidig har studier vist, at Pfizer-vaccinen, som Israel anvender, forhindrer hospitalsindlæggelser og dødsfald i 95,8 procent af alle tilfælde.

Ifølge sundhedsministieret er dagens genåbning det første skridt på vejen til et mere normalt liv, men landets premierminister, Benjamin Netanyahu, understreger, at genåbningen sker med forsigtighed.

- Vi gør det i etaper. Enhver, der har det grønne vaccinepas, kan nu gå i fitnesscentre og snart i biografer, restauranter og foretage flyrejser. Alle disse ting får du nu, men vi gør det forsigtigt, siger Benjamin Nethanyahu.

Israel lukkede ned for tredje gang under coronakrisen i slutningen af december sidste år.

  • Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, viser her, hvordan vaccinepasset, der kan hentes som en app på mobiltelefonen, virker. (Foto: - © Scanpix)
  • En kvinde viser her sit vaccinepas, som hun skal vise, for at få adgang til et fitnesscenter. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)
1 / 2

Vaccinepas kritiseres

Selvom dagens genåbning ses som et tegn på, at Israel er på vej mod en mere normal hverdag, bliver den israelske regering samtidig kritiseret for vaccinepasset.

Kritikerne mener, at den israelske befolkning med ét er blevet opdelt i et A- og et B-hold. Dem, der er blevet vaccineret, og dem, der ikke er.

Og samtidig lyder kritikken, at vaccinepasset er et forsøg på at presse alle til at blive vaccineret, fortæller dansk-israelske Jotam Confino, der er journalist og bosat i hovedstaden Tel-Aviv.

- Der er et flertal i samfundet, som fortsat ikke er blevet vaccineret. Og der er mange af dem, der siger, at det er et decideret pres fra regeringen, der på denne måde tvinger folk til at blive vaccineret. Det er man virkelig ikke tilfreds med her i Israel, siger han.

På gaden i Israel er stemningen dog generelt positiv, fortæller Jotam Confino.

- Israel har jo været ekstremt hårdt ramt, så at man kan se liv i gaden igen, og at folk står i kø foran fitnesscentre og butikker, skaber en enorm positiv stemning.

  • Med et vaccinepas kan man nu tage en slapper ved et af Israels offentlige friluftsbade. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)
  • En tur i fitnesscenteret er nu også blevet mulig, hvis man har fået to ud af to stik med coronavaccine. (Foto: AMMAR AWAD © Scanpix)
  • I storcentre og butikker, der også er en del af genåbningen i Israel, er der ikke krav om vaccinepas. (Foto: AMMAR AWAD © Scanpix)
1 / 3

Pandemiforsker: Vaccinepas giver mening

Pandemiforsker og professor på Roskilde Universitet Lone Simonsen kan godt forstå, at det israelske vaccinepas kan dele en befolkning i to, hvor nogen må noget, som andre ikke må, før de er blevet vaccineret to gange.

Men ud fra et princip om at være forsigtig, så samfundet ikke skal lukke ned igen, ser hun vaccine-passet som en god ide, siger hun.

- Fra et sundhedsmæssigt synspunkt giver det mening at forsøge at være forsigtig. Israel har en stor børnepopulation, næsten en tredjedel af befolkningen er i en aldersgruppe, som ikke er vaccineret endnu, så det er sandsynligt, at der fortsat vil komme smitte.

- Så hvorfor ikke prøve at holde lidt styr på det, indtil man har fået vaccinen ind i alle dem, der skal vaccineres, siger Lone Simonsen.

Den danske regering har tidligere meddelt, at man arbejder på et vaccinepas.

Facebook
Twitter