I kamp mod Ruslands korrupte magtelite: Straffen for mord bør ikke være en aflyst ferie til Cote d’Azur

En russisk oppositionspolitiker vil have Vesten til at lovgive mod de russiske magthavere, der stjæler fra Ruslands befolkning.

(Foto: DREW ANGERER © 2018 Getty Images)

Hvis nogen forgifter Vladimir Kara-Murza for tredje gang, så er det slut. Det har hans læger fortalt ham. Tredje gang vil med sikkerhed slå ham ihjel.

Han har allerede overlevet to forsøg - og på et hængende hår. Fem procents chance for overlevelse begge gange, havde lægerne fortalt hans kone.

Sidste gang det skete, var i februar sidste år. Der var gået næsten to år, siden den russiske oppositionspolitiker pludselig blev voldsomt syg under et møde i Moskva. Han havde spist frokost på en restaurant i byen tidligere på dagen, men et par timer inde i mødet var han uden advarsel begyndt at kaste op.

Han troede, han var ved at få et hjertetilfælde, men det var han ikke. Han var blevet forgiftet, sagde lægerne.

En ukendt substans

Vladimir Kara-Murzas familie frygtede for hans liv. Få måneder forinden var hans ven og kollega, oppositionslederen Boris Nemtsov, blevet skudt og dræbt på gaden nær Kreml i Moskva. Men få uger efter forgiftningen vågnede han fra sin koma. Kilden til hans sygdom blev aldrig afklaret.

Da det skete igen i februar, var der ingen forvirring og frygt for et hjertetilfælde. Vladimir Kara-Murza vidste godt, hvad der var ved at ske, da symptomerne på forgiftning endnu en gang rullede ind over ham.

Han blev lagt i kunstig koma i to uger, og da han vågnede, forlod han Rusland med sin familie. Ifølge Kara-Murzas læger skyldtes sygdommen ”toksisk indflydelse fra en ukendt substans".

Der hvor det gør ondt

For Kara-Murzas familie er der ingen tvivl.

Der er stærke kræfter blandt Ruslands allerøverste magtelite, der forsøger at komme ham til livs. Ligesom de samme kræfter har forsøgt – og i visse tilfælde er lykkedes med – at tage livet af andre politiske modstandere, dissidenter og kritikere.

Der er heller ingen tvivl hos den 36-årige Vladimir Kara-Murza om, hvorfor han er upopulær hos Ruslands magtelite.

Han er nemlig en af de fremmeste forkæmpere for de såkaldte Magnitskij-love - en række sanktioner, der rammer nogle af Ruslands mest magtfulde mænd, dér hvor det gør rigtigt ondt: På pengepungen og den frie bevægelighed.

I dag er Vladimir Kara-Murza i Danmark. Han besøger Folketinget i håb om, at også Danmark vil indføre Magnitskij-love.

Afslørede korruption og døde i fængslet

Den første Magnitskij-lov blev indført af USA i 2012, efter en russisk advokat døde i fængslet, mens han afventede rettergang.

Den 37-årige Sergej Magnitskij havde kort forinden afsløret omfattende skattesvindel og korruption blandt russiske magthavere og myndigheder. Men afsløringen førte ikke til yderligere undersøgelser. I stedet blev advokaten anklaget for selv at have begået skattesvindel.

Sergei Magnitskijs grav i Moskva, Rusland. (Foto: Mikhail Voskresensky © Scanpix)

Få dage før han skulle møde i retten, blev den unge advokat fundet død i sin fængselscelle. Ifølge en rapport døde han af et hjertestop og af blodforgiftning forårsaget af en ubehandlet leverbetændelse, han havde pådraget sig i fængslet.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Ruslands præsidentielle råd for menneskerettigheder blev han forud for sin død udsat for omfattende vold og tortur.

Som konsekvens indførte indførte den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, i december 2012 Magnitskij-loven. 18 russere blev ramt af loven.

Som modsvar nedsatte Rusland lignende sanktioner overfor specifikke amerikanske statsborgere, ligesom man også satte en stopper for adoptioner fra Rusland til USA. Samtidig fældede man dom over den afdøde advokat og erklærede ham skyldig i skattesvig.

Yndlingsdestinationen lader hammeren falde

Indtil videre har fem lande indført specifikke sanktioner mod russere, siden USA tog teten i 2012. Canada, Storbritannien, Estland, Letland og Litauen har alle indført versioner af Magintskij-loven. Særligt Storbritannien er af afgørende betydning, siger Vladimir Kara-Muzar.

- London har længe været en yndlingsdestination for de her skurke. Oligarkerne og deres ulovlige aktiver, siger han til DR Nyheder.

Han er også håbefuld for resten af Vesten, fortæller han - selvom det tager tid.

- Det er seks år siden, USA vedtog den her lov, og det er kun to uger siden, at Storbritannien har vedtaget dem. Men som tiden går, slutter flere og flere vestlige lande sig til og sender et signal om, at de mennesker, der begår korruption og overtræder menneskerettighederne, som krænker de mest basale demokratiske regler og love, ikke længere er velkomne. Og jeg håber meget, at Danmark snart også vil slutte sig til det budskab.

Ægte retfærdighed

I Rusland har lovene blandt andet fået kritik for at være en dom uden retssag over russiske statsborgere - en dom afsagt af vestlige lande for forbrydelser, som angiveligt skulle være begået i Rusland.

Men hvis man spørger Vladimir Kara-Murza blegner lovene sammenlignet med det, han kalder ”reel retfærdighed”.

- Straffen for tortur, mord, ulovlig tilbageholdelse og omfattende korruption bør ikke være en aflyst ferie til Cote d’Azur eller en frossen bankkonto i London. Det bør være en rigtig retssag ved en rigtig domstol.

- En dag vil det være muligt i Rusland, men det er ikke i dag. Så for nu må de her vestlige sanktioner tjene som den eneste måde at holde dem til ansvar, som fortsætter med at stjæle fra det russiske folk og krænke deres rettigheder.

Dem, der slog advokaten ihjel

Vladimir Kara-Murza er ikke alene i Danmark. Også amerikanske Bill Browder har lagt vejen forbi Folketinget i dag.

Ligesom Kara-Murza har Bill Bowder gjort det til sit livsværk at få bredt Magnitskij-lovene ud i hele den vestlige verden. Det var nemlig ham, der i sin tid ansatte Sergej Magnitskij til at undersøge det skattesvig, der endte med at koste den unge advokat livet.

- Danmark bør adoptere sanktioner, der gør, at mennesker, der bruger tortur og mord, den slags mennesker, der slog min advokat ihjel, ikke kan komme til Danmark og udnytte Danmarks finansielle system, siger han til DR Nyheder.

Bill Bowders investeringsfond, Heritage Capital Management, havde ansat Sergei Magnitskij til at undersøge mistanker om skattesvindel. (© DR Nyheder)

Vred og ondsindet

Browder har kun hårde ord tilovers for russernes præsident, Vladimir Putin. Han kalder ham for en af verdens mest vrede og ondsindede diktatorer – en statsleder, der starter krige, forgifter sine fjender, snyder i de olympiske lege og blander sig i andre landes valg.

- Han er en trussel mod hele verden, og han bekymrer sig kun for én ting: Sine penge. Han har mange penge, og de penge har han i Vesten. Han vil ikke have, at de her love, sætter hans penge i risiko, siger Bill Bowder.

Det er netop fordi Magnitiskij-lovene rammer Ruslands elite på pengepungen, at de er det mest effektive våben mod de korrupte magthavere nogensinde, mener han.

- De her personer begår kriminalitet i Rusland, og så rejser de ud i verden. Ved at ramme deres mulighed for at rejse og deres mulighed for at bruge udenlandske banker og markeder, gør man dem rasende. Det har rigtige konsekvenser for dem – for første gang.

Vreden beviser, det virker

Og nogen i Kreml er vred på Bill Browder.

Rusland har flere gange forsøgt at få amerikaneren anholdt. Senest i Spanien i sidste uge, hvor han blev tilbageholdt af politiet på grund af en Interpol-arrestordre fra Rusland. Det sker hver gang, at Bill Browder og Vladimir Kara-Murza har held med at få gennemført Magnitskij-love, fortæller han.

- Der har været seks forsøg på fra Putin-regimets side på at få mig arresteret, efter Magnitskij-love er blevet vedtaget. Hvilket viser, at vi har succes med det, vi gør, siger Bill Bowder.

At lovene virker, er Vladimir Kara-Murza helt enig i.

- Vi ved, at hver gang et vestligt demokrati vedtager de her love, så er der en fuldstændig hysterisk reaktion fra Kreml. Da USA vedtog den, indførte Rusland for eksempel et forbud mod adoptioner fra Rusland til USA.

- Det er fuldstændig vanvittigt og illustrerer tydeligt den moralske karakter – eller mangel på samme, hos Putin-regimet. At de vil svare på personlige sanktioner mod forbrydere, korrupte embedsmænd og menneskerettighedskrænkere, ved at indføre et forbud, der rammer russiske børn, siger han.

Vi kan ikke bare se til

Hjemme i Rusland kan Vladimir Kara-Murza risikere tre års fængselsstraf for hans arbejde for Magnitskij-lovene. Men faren ved arbejdet har han sluttet fred med.

- Jeg har for længst forliget mig med, at det kan være rigtigt farligt at være i åben opposition til Putin-regimet. Mange af vores venner og kolleger er blevet angrebet, chikaneret, smidt ud af landet, fængslet, og i mange tilfælde dræbt, siger han og fortsætter:

- Jeg var heldig selv at overleve. Jeg står her i dag, mange har ikke været så heldige. Men vi kan ikke bare se til, mens vores land bliver ødelagt af de autoritære kleptokrater, der sidder i Kreml.