I månedsvis har gaderne i Peru stået i flammer, og tåregas og vrede fylder stadig luften

Siden december har der været voldsomme protester og sammenstød mellem politi og demonstranter.

Der er brand i gaderne flere steder i Peru i disse dage, både i hovedstaden Lima og ude på landet.

I nat var der store sammenstød mellem demonstranter og politiet i Lima, der måtte bruge tåregas mod sten- og flaskekastende demonstranter. Og i landets sydlige Puno-region angreb omkring 1.500 demonstranter en politistation, oplyser indenrigsministeren Vicente Romero.

Perus ombudmand oplyste i nat, at 58 personer er kommet til skade under demonstrationerne.

Demonstranterne i Lima råbte, at landets nuværende præsident Dina Boluarte er en "morder" og "dette er ikke et demokrati".

- Vi vil have, at hun skal gå af. Gør hun ikke det, falder folket ikke til ro, siger demonstranten Olga Mamani til nyhedsbureauet AFP.

Boluarte har afvist at gå af og også at afholde et nyt valg.

I starten af januar oplyste den øverste anklagemyndighed i landet, at de har iværksat en undersøgelse af præsident Boluarte og medlemmer af hendes kabinet for beskyldninger om blandt andet folkedrab under protesterne.

  • Folk fra hele landet har demonstreret de sidste mange uger. (Foto: © Lucas Aguayo Araos, Lucas Aguayo Araos/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • I går kastede flere sten og flasker mod politiet. (Foto: © Ernesto Benavides, Ritzau Scanpix)
  • Politiet svarede igen ved at fyre tåregasgranater mod demonstranterne. (Foto: © Ernesto Benavides, Ritzau Scanpix)
  • Flere kastede dem tilbage mod politiet. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)
  • Mindst 58 personer kom til skade under nattens sammenstød. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Norge fraråder rejser

Protesterne fulgte i kølvandet på demonstrationer torsdag, hvor et næsten 100 år gammelt palæ i Lima brændte ned til grunden.

Myndighederne er i gang med at undersøge årsagen bag branden, der ifølge indenrigsministeren var "omhyggeligt planlagt og udført". Præsident Boluarte har svoret, at man vil sætte hårdere ind mod "vandaler".

I flere regioner i landet har man forlænget den nuværende undtagelsestilstand og udgangsforbuddet.

  • Palæet i flammer midt i Lima. Billedet er fra nyhedsbureauet Reuters, der har fået det fra Twitter. (Foto: © TWITTER @RICHAARDAVILA, Ritzau Scanpix)
  • Brandfolk i gang med at forsøge at slukke ilden. Billedet er fra nyhedsbureauet Reuters, der har fået det fra Twitter. (Foto: © TWITTER @RICHAARDAVILA, Ritzau Scanpix)
  • Branden opstod under en større demonstration. Billedet er fra nyhedsbureauet Reuters, der har fået det fra Twitter. (Foto: © TWITTER @RICHAARDAVILA, Ritzau Scanpix)
1 / 3

På grund af protesterne fraråder det norske udenrigsministerium "alle ikke strengt nødvendige rejser" i flere af de områder, hvor protesterne er særligt voldsomme. Det drejer sig om områderne Cuzco, Puno, Arequipa og Apurimac.

Herhjemme skriver Udenrigsministeriet til DR Nyheder, at man fortsat følger situationen nøje, og i dag har man udsendt en opdatering til alle på Danskerlisten i Peru. Udenrigsministeriet har ikke en rejsevejledning om Peru, men skriver, at man skal undgå demonstrationer og andre større forsamlinger, samt undgå at opholde sig nær regeringsbygninger, politi- og militærinstallationer.

Det amerikanske udenrigsministerium og det canadiske skriver også, at man "bør genoverveje" sin rejse og udvise "ekstrem varsomhed", hvis man er i landet.

Reuters skriver, at 45 mennesker har mistet livet ifølge de officielle tal, siden protesterne gik i gang.

Opdateret 16.10 med opdateret svar fra Udenrigsministeriet.