I Moskva kan russere nu betale med ansigtet i metroen: 'Det er et farligt skridt'

Der er risiko for, at russiske myndigheder vil misbruge scanningssystemet, mener ekspert.

Det nye betalingssystem, Face Pay, bliver rullet ud på Moskvas mere end 240 metrostationer. (Foto: Natalia Kolesnikova © Ritzau Scanpix)

Glem alt om rejsekort, mobilbetalinger eller møntautomater.

Når russere fremover skal en tur med metroen i hovedstaden Moskva, kan de klare betalingen ved hjælp af ansigtsgenkendelse.

Moskvas mere end 240 metrostationer har nemlig rullet et nyt betalingssystem ud kaldet Face Pay, hvor russere kan oprette sig gennem en app.

- Nu bliver alle passagerer i stand til at rejse uden at tage telefonen, metrokortet eller kreditkortet frem, skrev Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, i et tweet torsdag.

Borgmesteren tilføjer, at systemet er det første af sin slags i den størrelsesorden.

Ifølge russiske myndigheder vil passagerernes data blive 'krypteret på sikker vis', og informationerne vil blive opbevaret i datacentre, som kun det russiske indenrigsministerium har adgang til.

Alligevel er aktivister bekymrede for, at russiske myndigheder vil misbruge scanningssystemet.

- Det er et farligt skridt i Ruslands forsøg på at kontrollere sin befolkning. Vi er nødt til at have fuld transparens for, hvordan appen fungerer i praksis, siger Stanislav Sjakirov, der har grundlagt Roskomsvoboda, en gruppe, der forsøger at beskytte russeres digitale rettigheder.

Scannere kan genkende passagerernes ansigt, selvom de bærer mundbind. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Ritzau Scanpix)

Data kan havne på de forkerte computere

Også den russiske befolkning er mistænksom overfor det nye system.

Det fortæller Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS:

- Der er en udbredt skepsis. Det drejer sig selvfølgelig om de mulige sideeffekter - at styret for eksempel kan bruge det til at overvåge, eller at data vil blive videregivet til firmaer, som kan bruge det til reklame. Der er en masse uklarheder.

Mistilliden til myndighederne skyldes blandt andet Ruslands autoritære styre, forklarer Flemming Splidsboel.

En høj grad af korruption i Rusland betyder også, at dataen pludselig kan havne på forkerte computere.

- Vi har set, at data kan ende i nogle helt andre hænder, end det var tiltænkt. Det kan det gøre, fordi det bliver solgt. Det kommer simpelthen ud på et sort marked og forsvinder for siden at blive brugt til noget helt andet, end det oprindeligt var tiltænkt, siger Flemming Splidsboel.

Rusland har et vidtgrenet system af overvågningskameraer, der for alvor er blevet rullet ud under coronapandemien med henvisning til, at det var for alles bedste.

- Der kørte nogle historier om, at man havde haft held med at opspore udlændinge, der var kommet til Moskva og havde brudt deres isolation. Dem fangede man gennem overvågning og ansigtsgenkendelse, siger Flemming Splidsboel.

Men kameraerne er ikke kun blevet brugt til at holde folk indendøre for at mindske smitterisikoen.

Russiske myndigheder har også brugt byens overvågningskameraer til at stoppe aktivister på vej mod demonstrationer, fortsætter Flemming Splidsboel.

- Der er eksempler på demonstranter, der er på vej til midtbyen i Moskva, og så bliver de stoppet undervejs i metroen. Det er det her automatiserede system med ansigtsgenkendelse, der har identificeret dem, og så står politiet klar på næste station.

Det nye betalingssystem giver mulighed for et mere finmasket overvågninssystem:

- Man kan stoppe demonstranter, før de når ind til midtbyen, eller nærmest når de forlader deres hjem, og på den måde i langt højere grad kontrollere, hvad folk gør, siger Flemming Splidsboel.

  • Moskvas myndigheder forventer, at op mod 15 procent af passagererne regelmæssigt vil bruge Face Pay i de kommende tre år. (Foto: Shamil Zhumatov © Ritzau Scanpix)
  • Moskva har de seneste år udbygget ansigtsgenkendelse i hovedstaden. Der er flere end 175.000 overvågningskameraer i Moskva. (Foto: Natalia Kolesnikova © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Automatisk overvågning

Det er ikke kun i den russiske hovedstad, at hundredtusindvis af kameraer følger befolkningen, når de bevæger sig på gaderne eller i metroen.

I den britiske hovedstad London er der flere end 700.000 overvågningskameraer, der blandt andet er sat op med henvisning til terrorrisikoen. Byen er at af de steder i verden, hvor der er mest overvågning.

- Men for mange vil ansigtsgenkendelse være et nyt niveau, fordi det vil være umuligt at bevæge sig rundt uden at blive identificeret, siger Flemming Splidsboel.

Derfor kommer vi til at se endnu mere til det i fremtiden, uanset om borgerne vil det eller ej:

- I Rusland og andre stater af samme karakter ser man et enormt perspektiv i det her - en form for effektivisering af overvågning.

FacebookTwitter