I Østrig tester skoleelever sig selv med en vatpind: 'Jeg siger til dem, at det er lidt ligesom at pille næse'

Eleverne har i tre uger coronatestet sig selv to dage om ugen. Og erfaringerne er gode, lyder det fra skoleleder.

Skoledagen begynder med en vatpind i næsen.

Sådan har det været for de østrigske elever på skolen Die Bernhardstal i hovedstaden Wien de seneste tre uger.

Hver mandag og onsdag, når eleverne møder ind, står læreren klar i klasseværelset med en testmappe. Indeni er en beholder med væske og en vatpind, og før skoledagen kan gå i gang, skal eleverne bruge den til at teste sig selv.

- Elever og lærere var meget spændte på det i begyndelsen, men det er gået over al forventning. Børnene er gode til det, og særligt de mindste synes faktisk, det er lidt sjovt og spændende, fortæller skoleleder Horst-Edgar Pintarich over Skype fra sit kontor på skolen i Wien.

Horst-Edgar Pintarich er skoleleder på skolen Die Bernhardstal i Wien. (Foto: PRIVAT)

Alle skal testes, før maskerne kan tages af

I Danmark begynder elever flere steder i skole i dag "under forudsætning af test to gange om ugen," som det hedder.

Den slags har de allerede flere ugers erfaringer med i Østrig, hvor både skoler og gymnasier har været åbne siden den 8. februar. Som et led i genåbningen er det obligatorisk for de østrigske elever at tage en antigen-test to dage om ugen.

- Testen er simpel, så det er nemt for eleverne selv at gøre. Jeg plejer at sige til dem, at det er lidt som at pille sig i næsen, griner Horst-Edgar Pintarich.

Han har taget skolens testmappe med for at vise, hvordan det foregår.

Eleverne stikker vatpinden op i ét næsebor ad gangen, drejer rundt fem gange, sætter vatpinden fast i et hul i testmappen, hælder seks dråber af en særlig væske på og venter i 15 minutter, til resultatet er klar. Først når alle er testet negative, kan eleverne tage maskerne af og undervisningen gå i gang.

- Testene er selvfølgelig ikke 100 procent sikre, men de giver en vis sikkerhed. Og så er det forudsætningen for, at vi kan åbne skolerne, så børnene kan komme tilbage. Det mener jeg, er det vigtigste, fortæller Horst-Edgar Pintarich.

Ingen test, ingen skole

I Østrig er det obligatorisk for skolebørnene at blive testet.

Sådan ser testen ud, som skoleeleverne i Østrig skal tage.

Hvis en elev ikke vil testes, er der adgang forbudt på skolen, og forældrene skal selv stå for at hjemmeundervise børnene.

Det er dog meget sjældent, det sker. Ifølge det østrigske undervisningsministerium er det kun en-to procent af forældrene, der har sagt nej til at lade deres børn blive testet.

Og på Die Bernhardstal er det kun fire ud af flere end 500 elever, der ikke vil testes, forklarer Horst-Edgar Pintarich.

- Deres forældre kan komme op på skolen og hente undervisningsmateriale, som de kan tage med hjem. Vores lærere kan ikke undervise både dem i skolen og dem derhjemme, så forældrene må selv stå for den del, fortæller han.

Vigtigt for genåbning

Regeringen i Østrig har satset på massiv testning af den omkring 8,9 millioner store befolkning som et led i genåbningen af landet. I næstsidste uge af februar blev der foretaget tre millioner test, halvdelen af dem i skolerne.

Og den østrigske regering har indtil videre bestilt 24 millioner af de testkits, som landets skolebørn bruger.

- Vores strategi er at have en høj testfrekvens og at gøre dem meget let tilgængelige. Det er den eneste måde, vi kan holde pandemien i skak, har chefen for den østrigske sundhedsstyrelse, Katharina Reich, sagt til AFP.

Og selvom smitten har været stigende i Østrig, mener Horst-Edgar Pintarich, at hyppige test og masser af coronaregler gør det sikkert for børnene at være tilbage i skole.

- Vi passer på og tager vores forholdsregler. Eleverne vasker hænder, har masker på, når de er uden for klasseværelset, og er forsigtige i frokostpausen. Så vi synes, det går godt, og de bekymringer, vi havde, da vi genåbnede, er væk nu, fortæller Horst-Edgar Pintarich.

For skoleelever i Østrig er hverdagen ikke længere præget af hjemmeundervisning som tidligere under pandemien. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Kritik af test

Den hurtige antigentest er dog ofte blevet kritiseret for ikke at være lige så sikker som den langsommere PCR-test, der bliver analyseret i et laboratorie.

I anden uge af skolegenåbningen blev der foretaget 1,3 millioner test over hele Østrig. Kun 363 børn og 172 lærere var coronapositive.

Nogle forskere har udtrykt bekymring for, at de relativt lave smittetal på de østrigske skoler kan skyldes, at børnene ikke tester sig selv korrekt.

Myndighederne har dog påpeget, at det også kan være effekterne af en månedlang nedlukning, hvor børnene ikke har været i kontakt med så mange. Og regeringen har tidligere udtalt, at testene er nødvendige for at genåbne skolerne.

- Det sikreste ville være fortsat at være nedlukket, men vi ved, at det er vigtigt for børnene at komme tilbage til skolen, sagde den østrigske kansler, Sebastian Kurz, blandt andet i forbindelse med skoleåbningen.

Skoleleder: børnene er gladere

Siden genåbningen og indførelsen af selvtestning har Die Bernhardstal haft to elever, der er blevet konstateret smittet med corona.

I de tilfælde bliver eleven hentet af forældrene, som så selv skal sørge for at få taget en ekstra PCR-test. Er der flere end to elever i samme klasse, der testes positive for corona, bliver sundhedsmyndighederne involveret og kan eksempelvis lukke skolen ned.

Det har endnu ikke været nødvendigt på Die Bernhardstal. Og selvom testene ikke er 100 procent sikre, er Horst-Edgar Pintarich glad for, at tiltaget kan holde skolen åben.

- Børnene har brug for hinanden, de har brug for et fællesskab og en lærer. De har siddet hjemme i månedsvis, og hjemmeundervisning har ikke fungeret for alle, siger han.

- Særligt de helt små, der kun lige var begyndt i skole, da vi lukkede ned, er glade. De følte nærmest, det var endnu en første skoledag, da vi åbnede igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk