I ren desperation: Flygtninge forlader nu Ungarn til fods

Hundredvis af folk på flugt er desperate for at komme videre i Europa. De er nu begyndt at gå hele vejen fra Ungarn til Østrig.

  • Flygtninge og migranter krydser Erzsebetbroen i Byudapest efter at have forladt byens østlige banegår. (Foto: Zsolt Szigetvary © Scanpix)
  • Migrants march along the highway for the border with Austria, out of Budapest, Hungary, September 4, 2015. Hundreds of migrants broke out of a Hungarian border camp on Friday and others set off on foot from Budapest as authorities scrambled to contain a migrant crisis that has brought Europe's asylum system to breaking point. Hungary says it is enforcing European Union rules that it must register all migrants caught crossing Hungary's borders, but thousands are refusing and demand they be allowed to continue their journey to western Europe from war and poverty in the Middle East, Africa and Asia. The European Union normally allows free movement between the 26 countries of its Schengen border-free zone, but its rules require asylum seekers to register in the first country where they arrive and remain until they are processed. REUTERS/Laszlo Balogh (Foto: laszlo Balogh © Scanpix)
  • De holder billeder oppe af den tyske kansler, Angela Merkel, da tyskerne har fået ry for at ville tage imod dem. Merkel bliver af mange kaldt 'mama Merkel'. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • Hundredevis går til fods for at nå Østrigs grænse og Wien, hvor de håber at komme med toget mod Tyskland. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
1 / 4

Kaotiske scener med flygtninge i Ungarn når nu nye højder, efter flygtninge og migranter i landet er begyndt at trodse myndighedernes anvisninger og forlade landet til fods.

De har været strandet i dagevis i Ungarn med en drøm om at komme til Tyskland, hvor de har hørt, at flygtninge behandles godt.

Men de får ikke lov til at komme videre med tog mod Vesteuropa af de ungarske myndigheder.

På Budapests østlige banegård har tusinder af desperate mennesker ventet på at rejse mod Østrig og Tyskland. Nogle af dem havde købt togbillet, men Ungarn har aflyst alle tog, der kører den vej.

Nu har hundredvis af dem taget konsekvensen og er begyndt at gå mod Østrigs hovedstad, Wien, skriver flere internationale medier.

Det er en tur på hele 243 kilometer, og den foregår i stegende hede, beretter flere af mediernes korrespondenter i området.

Vil have dem i flygtningelejr

Ungarns udenrigsminister bad dem tidligere fredag om at forlade banegården for at få dem i flygtningelejre, men det nægter de ifølge BBC.

- Vi har ikke flere muligheder end at gå, fortæller en syrisk flygtning til The Guardians journalist på stedet.

Samtidig skriver Reuters, at hundredvis af migranter fredag brød ud fra et flygtningecenter i det sydlige Ungarn.

Over 2.000 truer angiveligt med at gøre det samme. De ønsker også at få lov at komme videre mod Tyskland.

https://twitter.com/jamesmatesitv/status/639800175620440064

Det ungarske politi oplyser, at man har sat efter omkring 300 flygtninge og migranter og stoppet al trafik på en motorvej nær et flygtningecenter i byen Roszke tæt ved den sydlige grænse til nabolandet Serbien.

Ifølge ITV News' journalist James Mates, som befinder sig i området, har hundredvis taget ophold under en motorvejsbro, og der er alt for mange til, at politiet kan holde styr på den massive menneskemængde.

- Der er mange børn blandt dem, nogle i klapvogne. Meget varmt. Meget lidt vand. Et frygteligt syn, skriver journalisten på Twitter.

  • Politiet deler frugt og juice ud til flygtningene, som ikke vil forlade toget i Ungarn. De vil videre mod Tyskland, hvor de tror, de kan få en bedre tilværelse og et arbejde. (Foto: Balazs Mohai © Scanpix)
  • Hundredvis af flygtninge hovedsageligt fra Syrien bevæger sig mod Østrig, hvilket stoppede trafikken på en motorvej nær Serbiens grænse. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
1 / 2

Politi vil rømme tog

Den massive folkevandring sker parallelt med en anden kaotisk episode i et tog i byen Bicske, hvor op mod 500 flygtninge og migranter har opholdt sig siden torsdag. De troede, at toget var på vej mod Wien, men det blev standset 40 km uden for Budapest, hvor myndighederne ville have dem i en lejr. Noget som har medført, at flygtningene ikke vil forlade toget.

Torsdag så man voldsomme scener fra toget, hvor flygtninge i desperation kastede sig ned på skinnerne. 'Ingen lejr. Ikke Ungarn. Frihedstog', skrev nogle af dem på siden af toget.

Ifølge BBC's korrespondent i Bicske planlægger urobetjente nu at rømme toget. Samtidig er et tomt fragttog blevet kørt hen foran toget, så pressen ikke længere kan se, hvad der foregår.

Kan nu få fængsel for at ødelægge hegn

Ungarn har de seneste dage gjort klart, at man ikke ønsker at modtage de mange flygtninge, og landet har i skarpe vendinger kritiseret Tyskland for at skabe falske forhåbninger for de nødlidende.

Senest har landet indført nye, stramme udlændingeregler, der nu gør det strafbart for flygtningene ikke at efterleve myndighedernes befalinger.

Ungarnske myndigheder overholder ifølge eget udsagn EU’s regler om at registrere alle, der krydser grænsen, men siger at en stor del flygtningene forsøger at sætte sig imod dette.

De vil hellere fortsætte rejsen til vestlige europæiske lande, da de ikke føler sig velkommen i Ungarn og frygter at skulle ende i en flygtningelejr i landet.

EU's regler foreskriver ellers, at asylansøgere skal have deres asylsag behandlet i det land, som de ankommer til.

Ungarn har for at skræmme flygtninge og migranter væk opført et 175 kilometer langt pigtrådshegn langs hele landets grænse til Serbien, men effekten har ikke vist sig at være optimal, da det alligevel er strømmet ind med nødlidende mennesker - primært fra det borgerkrigsramte Syrien.

Den praksis vil Ungarns regering have stoppet, og parlamentet har derfor godkendt en lov, hvor det kan give fængselsstraf at ødelægge hegnet eller krydser landets grænse uden tilladelse.