I Rusland kan du nu komme i fængsel for at tale varmt om homoseksualitet

Russere kan få store bøder for at fremme homoseksualitet i alt fra film og bøger til opslag på sociale medier.

Ordensbetjente blokerer for deltagerne til en LGBT+-begivenhed i hjertet af Sankt Petersborg. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

- Al propaganda om ikke-traditionelle seksuelle relationer vil blive straffet.

Sådan lyder det fra formanden for parlamentets underhus, Vjatsjeslav Volodin.

Udtalelsen kommer, efter at det russiske parlaments underhus – Dumaen - i dag enstemmigt vedtog en ny lov, som forbyder al information om LGBT+.

Formanden for Dumaen, Vjatsjeslav Volodin. (Foto: © RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE, Ritzau Scanpix)

Den nye lov betyder, at alle begivenheder og handlinger, der ses som et forsøg på fremme homoseksualitet - herunder online, i film, bøger, opslag på sociale medier, dragshows, annoncering eller offentligt - kan give en høj bøde.

Ifølge russiske medier vil bøden for enkeltpersoner være op til 400.000 russiske rubler, hvilket svarer til omkring 47.000 danske kroner. Hvis medier eller organisationer bryder den nye lov, vil bøden være op til 5 millioner rubler - knap 600.000 danske kroner.

Udlændinge kan risikere at komme 15 dage i fængsel og efterfølgende blive udvist af Rusland.

Endnu hårdere kurs

Ifølge underhusets formand vil lovgivningen ”beskytte vores børn og landets fremtid fra det mørke, som USA og europæiske lande spreder”.

De russiske lovgivere mener, at den nye lov beskytter mod "de u-russiske værdier promoveret af Vesten", mens kritikere ser det som et "absurd" forsøg på at intimidere og undertrykke seksuelle minoriteter yderligere.

LGBT+-begivenhed i Sankt Petersborg. (Foto: © Anton Vaganov, Scanpix Denmark)

Tilbage i 2012-2013 var der adskillige demonstrationer fra LGBT+-grupper, der fandt det reaktionært og ødelæggende for eksempelvis homoseksuelle teenagere, at de ikke længere havde noget sted at gå hen for at tale om deres liv og lyster.

Det fortæller DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- I dag tvivler jeg stærkt på, at det vil udløse åbenlyse protester, selvom der uden tvivl vil sidde masser af russere og ryste på hovedet over endnu en lov, som begrænser, hvad russere må.

’Bemærkelsesværdigt’

Den nye lov er en stramning af en eksisterende lov fra 2013, som gjorde information om LGBT+ til børn og unge under 18 år til en kriminel handling. Fremover vil forbuddet nu omfatte alle aldre.

Information om LGBT+ bliver med den nye lov sidestillet med porno, promovering af vold og opildning til racemæssige, etniske og religiøse spændinger.

Politiet anholder aktivisten Nikolai Alexeyev til en LGBT+begivenhed i centrum af Moskva. (Foto: © maxim Zmeyev, Scanpix Denmark)

Den nye lov forbyder også ‘pædofili-propaganda’, som den russiske regering ofte blander sammen med det at være homoseksuel.

- Fra et vestligt perspektiv er det bemærkelsesværdigt, at LGBT+ og pædofili bliver lagt i samme lov, men fra russisk lovgiver-perspektiv er det alt sammen udtryk for en ikke-traditionel livsstil, som ikke skal tillades i et tiltagende konservativt Rusland, siger Matilde Kimer.

Den nye lov skal støttes af parlamentets overhus og præsident Putin, før den formelt træder i kraft.

Putins hjørnesten

Efter Ruslands invasion af Ukraine har præsident Putin i stigende grad udbredt konservative værdier for at sikre opbakning hos sine kernevælgere.

Alexander Khinshtein, chefen for parlamentets informationskomité, har sagt, at soldater i Ukraine er til stede for at beskytte traditionelle kristne værdier.

Den retorik stemmer godt overens med præsident Putin, som har gjort det at være anti-LGBT+ til en hjørnesten i den russiske regering.

Ruslands præsident, Vladimir Putin. (Foto: © PAVEL BEDNYAKOV, Ritzau Scanpix)

Under behandlingen af den nye lov blev det foreslået, at gentagne overtrædelser ikke bare skulle udløse bøder og kortvarig frihedsberøvelse, men reel fængselsstraf.

Det blev afvist på grund af særlige regler om udvidelse af straffeloven, men det er absolut tænkeligt, at det kan komme på bordet, vurderer Matilde Kimer.

- Når russiske politikere de senere år har forsøgt at lægge afstand til det, de beskriver som det dekadente, værdiforladte Vesten, så spiller kønsidentitet og seksualitet en stadig voksende rolle, og derfor er det ikke voldsomt overraskende, at vi nu ser endnu en stramning på lovgivning.