I små grupper og i vand til knæene strømmer folk illegalt ind over USA's grænse

USA's grænse mod Mexico er under et voldsomt pres, og lige nu ankommer det højeste antal migranter i 15 år.

Man kan se dem med det blotte øje. På bakkerne på den anden side af floden i Mexico samles de i grupper. Så bevæger de sig ned mod vandet.

Vandstanden i Rio Grande-floden er på sit laveste niveau om morgenen, men strømmen er stadig stærk nogle steder.

Betjentene ved, at lige præcis det her sted er et af menneskesmuglernes foretrukne. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

De træder ud i vandet i små grupper af tre-fire personer sammen. Nogle har små oppustede gummiflåder med. Først er vandet kun knæhøjt. Længere ude er det dybere.

På min side af floden - i USA - står en gruppe betjente og venter.

Nogle er grænsevagter, andre fra det lokale sherif-kontor. Et par er trafikbetjente. Alle i uniform i den lille grænseby Del Rio i Texas må hjælpe til lige nu, for strømmen af migranter sydfra er på sit højeste i de sidste 15 år.

Rekord i antal migranter i marts

Alene i marts pågreb USA 171.000 personer, som forsøgte at komme illegalt ind i landet. Krisen ved grænsen lægger pres på præsident Biden, som siger, at han ønsker en mere human immigrationspolitik - men ikke har fremlagt en egentlig plan endnu.

Lige her, hvor jeg står, bliver 57 mennesker arresteret denne morgen. Vi taler med to af grupperne, som begge siger, at de stammer fra Cuba og vil søge politisk asyl i USA.

En mand i 50’erne har hele sin familie med. Han fortæller, at de er rejst, fordi situationen i Cuba er umulig, og systemet er undertrykkende.

- Min plan er at arbejde og fortsætte fremad. Og at min datter kan studere og få en uddannelse her, siger han, inden hele familien må smide bælter, sko og tasker og bliver ført væk af myndighederne.

Corona-pandemien øger presset på grænsen

Strømmen af migranter fra syd er ikke ny. USA oplevede et voldsomt pres på grænsen mod Mexico i 2019 under præsident Trump og i 2014 under præsident Obama.

Men denne gang er der en række forhold, som forstærker trykket på grænsen.

Coronapandemien har ramt økonomierne i landene i Central- og Mellemamerika hårdt og sender endnu flere på flugt fra fattigdom. Samtidig har to orkaner forårsaget store ødelæggelser, og den politiske situation i Venezuela presser også mange til at forlade deres hjemland.

Oveni det kommer magtskiftet i USA, hvor præsident Trumps meget hårde linje mod immigration er afløst af præsident Bidens løfter om en mere human immigrationspolitik.

Sherif: Biden har ansvaret for krisen

Den lokale sherif her i grænsebyen Del Rio hedder Joe Martinez. Han er en imposant figur med hvidt hår, cowboystøvler og en klassisk Colt-revolver i bæltet.

Han er også demokrat ligesom præsident Biden. Men han er ikke i tvivl om, at Biden bærer en del af ansvaret for situationen, fordi hans regering ikke er kommet med en plan for, hvordan immigration skal håndteres nu efter årene med Trump.

- Vi står med en krise her ved grænsen. Den nye administration er kommet ind og har vasket tavlen ren. Men de har ikke sagt noget om, hvad deres egen plan er, siger sheriffen.

Den lokale sherif bebrejder præsident Biden for udviklingen. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

- Her fire måneder inde i Biden-administrationen ved vi stadig ikke, hvordan vi skal håndtere krisen, siger han.

Smuglere høster enorme gevinster

Det tomrum udnytter de menneskesmuglere, som styrer trafikken af migranter mod grænsen. Ifølge de føderale myndigheder høster smuglerne en gevinst på omkring 70 millioner kroner på at smugle mennesker over Rio Grande alene i denne lille flække af en grænseby - vel at mærke hver uge.

Krisen kradser for alvor i Mellemamerika, og det får hver dag tusinder til at søge nordpå. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

Ved floden er endnu en gruppe ankommet. Det er fem unge mænd først i 20’erne. De siger også, at de stammer fra Cuba.

- Jeg vil gerne have lovligt ophold her i landet, så jeg kan arbejde. Jeg vil have et godt liv, siger én af dem, Alex Ramos.

Han håber at kunne fortsætte ind i USA, når han har søgt asyl, og det kan han formentlig også gøre.

Asylansøgere bliver nu sat på fri fod i USA

Da coronapandemien ramte USA, lukkede præsident Trump grænsen - også for asylansøgere. De måtte blive i lejre Mexico og søge asyl derfra.

Nu får mange asylansøgere lov til at blive, mens deres sag behandles. De bliver ofte løsladt indenfor 24 timer.

  • Migranterne får et rødt armbånd på. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)
  • Og så bliver de sat ind i grænsepatruljens minibus. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)
1 / 2

Grænsebetjente kører dem i bus til en center drevet af en lokal hjælpeorganisation. Her får de hjælp til at rejse videre ind i USA, hvor de kan opholde sig, indtil deres sag skal behandles ved en domstol.

- De kommer her og får mulighed for at få et bad og noget at spise og i nogle tilfælde også nyt tøj, siger Tiffany Burrow, som leder organisationen VV Border Humanitarian Coalition i Del Rio.

- Herfra må de selv klare og betale for deres transport videre, og de fleste har enten familiemedlemmer eller venner her i landet, som de rejser hen til, siger hun.

Krav om plan fra Biden-administrationen

Det skifte i behandlingen af asylansøgere får strømmen af migranter til at tage til, mener sherif Martinez. Han mener, præsident Biden skal leve op til sine løfter om en ny immigrationspolitik.

- Vores immigrationspolitik har været i stykker i årevis. Det er ikke noget nyt. Vi har brug for, at begge partier i Kongressen tager situationen alvorligt og går sammen om at løse krisen, siger Martinez.

- Så jeg vil opfordre præsident Biden til at få lavet en plan, som vi alle kan leve med, så folk ikke skal sætte livet på spil ved at krydse floden eller i hænderne på menneskesmuglere - så de har en måde til lovligt at få ophold her i landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk