I Sydafrika står Omikron for 74 procent af smittetilfældene

Smitten stiger i Sydafrika, hvor antallet af tilfælde er fordoblet på blot 24 timer.

En sydafrikaner får foretaget en PCR-test ved et prøvested i Johannesburg, Sydafrika, den 30. november. (Foto: EMMANUEL CROSET © Ritzau Scanpix)

For en måned siden, var der ingen, der endnu havde hørt om Omikron.

Men virusvarianten havde allerede gjort sit indtog, i hvert fald i Sydafrika, hvor man i sidste uge officielt identificerede den nye variant af coronavirusset.

Ifølge det sydafrikanske Nationale Institut for Smitsomme Sygdomme, NICD, var hele 74 procent af de positive tests, der blev taget i Sydafrika i løbet af november, af varianten Omikron.

Og der er ikke bare flere Omikron-tilfælde i det sydafrikanske land. Faktisk har man i den seneste tid set en kraftig stigning i antallet af smittede i syv ud af landets ni provinser.

Onsdag registrerede landet lidt over 8.500 smittetilfælde. Tirsdag var tallet 4.300, og for en uge siden knap 1.300.

Smitten er steget eksponentielt i løbet af de seneste to uger, og landet står nu i begyndelsen af sin fjerde bølge, oplyser NICD.

- Graden af stigningen er bekymrende, siger Dr. Michelle Groome fra NICD til The Guardian.

Lader til at smitte hurtigere

Det første tilfælde af Omikron blev fundet i en test taget den 8. november i Guateng, Sydafrikas mest folkerige provins, som blandt andet huser storbyen Johannesburg.

Den blev internationalt kendt, efter Sydafrika onsdag i sidste uge meddelte til Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at man havde identificieret en ny variant. Fredag fik den navnet Omikron af WHO, der samtidig stemplede den som "bekymrende".

Der er rigtigt meget, man stadig ikke ved om virusvarianten, men meget kan tyde på, at den er mere smitsom og i stand til at klare sig i konkurrence med tidligere varianter af coronavirusset.

- Det er svært at se en anden forklaring, når den er gået fra stort set ikke at fylde noget for fem uger siden i specifikke geografiske områder til nu at være dominerende, fortæller Flemming Konradsen, som er professor i global sundhed på Københavns Universitet.

- Den lader til at være mere smitsom og i stand til at udkonkurrere de andre varianter. Men det siger ikke noget om alvoren af sygdomsforløbet, hvordan den rammer de forskellige aldersgrupper, eller om den er mere eller mindre følsom overfor vaccinen, siger han.

Med bukserne nede

I Sydafrika har man kun registreret en mindre stigning i antallet af indlæggelser og endnu ingen stigning i antallet af dødsfald som følge af den seneste stigning og Omikron-variantens ankomst.

Alligevel er Sydafrikas bekymring på sin plads, mener Flemming Konradsen. Der skal nemlig planlægges efter det værst tænkelige scenarie – også selvom man endnu ikke ved, hvordan Omikrons sygdomsforløb ser ud.

- Man ved godt, at hvis man går fra at have 1.000 tilfælde om dagen til at have 3.000, og den har et sygdomsforløb, der minder om de tidligere varianter, så vil det udløse et pres på sundhedsvæsnet, siger han.

Hvis det derimod viser sig, at Omikron er mindre sygdomsfremkaldende og har et mildere klinisk forløb, så vil det ifølge professoren tage noget af trykket, fordi patienter med den her variant ikke har samme behov for at blive tilset af en læge eller blive indlagt.

- Men som udgangspunkt må man planlægge efter, at den måske har den samme indlæggelsesprocent og det samme sygelighedsmønster, for ellers bliver man taget med bukserne nede, siger Flemming Konradsen.

Indbyggere i Soweto i Sydafrika går forbi et vægmaleri af en maskeklædt kvinde. Landets befolkning har siden pandemiens start haft høje smitte- og dødstal helt inde på livet, fortæller DR's Afrika-korrespondent. (Foto: KIM LUDBROOK © Ritzau Scanpix)

Skepsis går ud over vaccinedækning

Langt størstedelen af dem, der i dag er indlagt, er ifølge Det Nationale Institut for Smitsomme Sygdomme ikke vaccinerede.

Og rent faktisk er langt størstedelen af landets befolkning i den gruppe. Der er nemlig stor vaccineskepsis i Sydafrika, fortæller DR's korrespondent i Afrika, Søren Bendixen.

- Man er meget skeptisk, og der er kun omkring 25 procent af befolkningen, der er færdigvaccineret, siger han.

- Der florerer konspiraionsteorier om, at vaccinen ikke virker, eller at man dør efter et par år. Og så har man generelt i befolkningen en stor skepsis omkring corona-håndteringen, fordi penge, der skulle været gået til corona-projekter, er forsvundet i korruption.

I Sydafrika er der ingen vaccinemangel - men det er til gengæld svært at få befolkningen til at tage imod stikket. Landets præsident har derfor endnu en gang opfordret sydafrikanerne til at lade sig vaccinere. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

Føler sig diskrimineret

Selvom Sydafrika nu står over for den fjerde smittebølge siden pandemiens start, er fremkomsten af denne nye variant ikke det, der vækker mest bekymring i landet lige nu, fortæller Søren Bendixen.

- Selvfølgelig er der opmærksomhed og bekymring omkring det. Men det, som befolkningen og regeringen har beskæftiget sig mest med, er, at Sydafrika er blevet ekskluderet fra det gode selskab, siger han.

I dagene efter Sydafrikas identifikation af den nye variant valgte store dele af den vestlige verden nemlig at stoppe al flytrafik til og fra landet. Også Danmark valgte i weekenden at indføre rejserestriktioner over for 10 sydafrikanske lande - noget, som har vakt stor vrede i det sydafrikanske land.

- Nu, hvor varianten også er fundet andre steder, sætter man spørgsmålstegn ved, hvorfor Sydafrika skal straffes, bare fordi man opdagede den? Man er ekstremt oprevet over, at man har gjort det på den her måde, fordi økonomien i forvejen var banket i bund, og Sydafrika stod over for en forestående turistsæson.

Siden Omikron blev opdaget er den registreret i 24 lande rundt om på kloden, heriblandt Danmark.

FacebookTwitter