I Trumps fodspor: Australien overvejer at flytte ambassade til Jerusalem

Kritikere mener, at den australske premierminister lefler for vigtig jødisk vælgergruppe.

Jerusalem er omstridt, fordi både israelerne og palæstinenserne anser den for at være deres hovedstad. (Foto: AMMAR AWAD © Scanpix)

Australien er åben over for at flytte sin ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det melder den australske premierminister, Scott Morrison, i dag.

Hvis australierne gør alvor af meldingen, vil det betyde, at de går i USA's fodspor og anerkender den omstridte hellige by Jerusalem som Israels hovedstad.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, valgte tidligere på året - under højlydte internationale protester - at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

Jerusalem er omstridt, blandt andet fordi både israelerne og palæstinenserne anser den for at være deres hovedstad.

Premierminister Morrison understreger, at Australien stadig stræber efter en to-stats-løsning på den mangeårige konflikt mellem israelerne og palæstinenserne.

- Når der kommer fornuftige forslag, som er i overensstemmelse med dit politiske ståsted - og som i dette tilfælde forfølger en to-stats-løsning, så bør Australien være åben over for det. Jeg er åben over for det, og det er vores regering også, siger Scott Morrison.

Israelsk glæde

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har allerede hilst de australske overvejelser velkommen.

På Twitter skriver han blandt andet:

- Han (Scott Morrison, red.) informerede mig om, at han overvejer officielt at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den australske ambassade til Jerusalem. Det er jeg ham meget taknemmelig for.

Beskyldes for valg-taktik

Mens udmeldingen vækker glæde i den israelske lejr, så bliver Morrison mødt at kritik fra sin hjemlige opposition, som finder timingen påfaldende.

Labor-partiet kalder annonceringen et desperat forsøg på at at vinde et forestående suppleringsvalg.

Der skal nemlig snart vælges et nyt medlem til det australske parlament, fordi landets tidligere premierminister Malcolm Turnbull i august forlod parlamentet.

Bliver der ikke valgt en liberal kandidat til at fylde hans plads - så mister regeringen sit flertal i Repræsentanternes Hus.

Regeringens kandidat til at udfylde det tomme sæde er Dave Sharma. Han er tidligere ambassadør i Israel - og har tidligere sagt, at Australien bør flytte sin ambassade til Jerusalem.

Han stiller op som kandidat i byen Wentworth, som har et stort jødisk mindretal, som kan blive afgørende for valgets udfald.

- Udenrigspolitik og Australiens nationale interesser er alt for vigtige til at blive sat i spil på denne her måde, lyder kritikken fra senator Penny Wong fra partiet Labor.

Facebook
Twitter