I Ungarn skal et kristent demokrati sikre, at ægteskabet kun er mellem en mand og en kvinde

Den nationalistiske Viktor Orban er for fjerde gang blevet taget i ed som Ungarns premierminister.

Viktor Orban vandt en jordskredssejr ved det ungarske parlamentsvalg i april. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Det liberale demokrati, som vi kender det i Danmark og resten af Vesten, er nu en gang for alle fortid i Ungarn.

Det slog den nationalkonservative Viktor Orban fast, da han tidligere på eftermiddagen blev taget i ed som landets premierminister.

- Vi har udskiftet et liberalt demokrati, der har lidt skibbrud, med et kristent demokrati, der hører det 21. århundrede til. Et demokrati, som sikrer folks frihed og sikkerhed, sagde lederen af partiet Fidész fra parlamentets talerstol i hovedstaden, Budapest.

- Det støtter den traditionelle familiemodel, som består af én mand og én kvinde, det holder antisemitisme på afstand, og det giver os en mulighed for at vækste, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Skarp EU-modstander

Victor Orban vandt en knusende storsejr ved det ungarske parlamentsvalg i april. Hans parti fik næsten hver anden stemme, og den 54-årige politiker kunne derved bevare sit to tredjedeles flertal i parlamentet.

Selvom Fidész, som Viktor Orban var med til at stifte i 1986, var et liberalt parti, der kæmpede mod det kommunistiske styre, så har Ungarns premierminister flere gange taget afstand fra det liberale demokrati.

I et interview med Politico sagde han eksempelvis, at liberalismen er ”et tyranni af politisk korrekthed og mainstream politik”.

Han vil i stedet kæmpe for Ungarns ret til at beskytte sig mod muslimsk indvandring, for kristendommen og for de traditionelle familieværdier.

Politiske modstandere demonstrerede mod Viktor Orban på gaden i Budapest. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Derudover er han skeptisk over for EU-samarbejdet, som landet har været en del af siden 2004.

Og under dagens tiltrædelsestale understregede han, at de andre EU-lande skal droppe deres ”mareridtagtige vrangforestillinger” om ”De Forenede Europæiske Stater”.

- EU bliver nødt til at vende tilbage til virkelighedens verden. Som det første bliver den nødt til at ændre sit syn på migration, sagde han.

Det er fjerde gang, at Viktor Orban bliver taget i ed som Ungarns premierminister. Han er den politiker, der har siddet længst tid på posten, efter kommunismens sammenbrud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk