I USA vandrer vaccinejægere rundt i supermarkedet i dagevis i håb om at springe vaccinekøen over

38-årige Bryan har tilbragt hele dage i sit lokale supermarked for at få en overskydende vaccine.

Bryan har tilbragt de sidste syv dage i et supermarked i Washington D.C. i håb om at komme foran i vaccinekøen. (Foto: Lillian Gjerulf Kretz © DR Nyheder)

I Washington på en almindelige eftermiddag cirkler folk rundt om kølediske i de store supermarkedkæder.

Men de er ikke på jagt efter gode tilbud på bacon eller broccoli. De er der i håb om at få en covid-vaccine med hjem. I mange større supermarkeder er der nemlig også små apoteker. Og her i et hjørne af en Giant-butik ved siden af delikatessen, er flere ansatte fra apoteket igang med at vaccinere bag hvide skærme.

Syv dages jagt

Foran køledisken med friskpresset juice finder jeg 38-årige Bryan, som ikke vil give sit efternavn. Han er en af de håbefulde vaccinejægere. Det har spredt sig som løbeild på sociale medier, at apoteker i supermarkeder til tider tilbyder, hvad der er tilbage af dagens vaccinedepot til handlende, da vaccinen ikke kan fryses ned igen.

- Mange af mine venner har været heldige her. Så måske bliver det mig i dag, fortæller Bryan.

Han håber, at der er nogen, der ikke dukker op til deres aftale, så han kan få vaccinen.

Da jeg møder ham, har han allerede været der i seks timer, og det er syvende dag i træk, at han forsøger sig.

- Vi er mange, der sådan cirkler rundt og lader som om, vi handler, for butikken vil ikke have, at vi stiller os i kø. Når vi har forsøgt det, så beder de os om at gå.

Bryan er blevet inspireret af de heldige. Den seneste tid har flere, særligt unge, der har fået vaccinen før tid delt deres fangst på for eksempel Instagram og TikTok.

Vaccinesystem mangler koordination

Hvis Bryan får et stik, får han dermed også en aftale 14 dage senere til stik nummer to. På den måde får folk som Bryan adgang til vaccinen flere måneder før - det ifølge vaccineprogrammet - var deres tur.

Vaccine, der ellers ville være gået tabt, bliver brugt. Pfizers vaccine mister sin virkning, hvis den ikke bliver brugt indenfor to timer, Modernas kan holde i 12 timer.

Men jagten udstiller et amerikansk vaccine-system, der i stor grad har manglet og stadig mangler koordination, for det bliver amerikanere, der har tid til at stå at vente i timer og dage, der så kommer foran i køen, når der er vaccine tilovers.

Svag start ud af startblokken

På grund af manglende koordination mellem den føderale stat og de enkelte delstater, har der været store problemer med at få distribueret corona-vaccinen i USA.

Da Joe Biden overtog præsidentembedet den 20. januar, lovede han 100 millioner vaccinestik på 100 dage. Biden-administrationen har nu sagt, at 1,5 millioner vaccinationer om dagen skulle være muligt.

Men det er slet ikke ambitiøst nok, mener flere sundhedseksperter. De siger, at USA hurtigt skal op på tre millioner vaccinestik dagligt for at opnå flokimmunitet før næste vinter. Mere end 480.000 amerikanere er indtil nu døde med covid-19.

Præsident Joe Biden i Det Hvide Hus den 21. januar, da han underskrev sin plan for bekæmpelsen af corona-virusset. Til venstre vicepræsident Kamala Harris og til højre Anthony Fauci, USA's førende virusekspert og leder af Biden-administrations corona-indsats. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Ny vaccine måske på vej

En ny vaccine fra firmaet Johnson og Johnson, som kun kræver ét stik i alt - og som er nemmere at opbevare - kan måske blive godkendt til brug i begyndelsen af marts.

Det vil gøre det muligt at få langt flere amerikanere vaccineret hurtigt.

Biden administrationen er nu igang med at undersøge, hvordan man fra Washington D.C. bedst kan sætte ekstra skub i såvel produktion som distribution af de eksisterende vacciner.

Kaos foran delikatessen

Her i hovedstaden har flere supermarkeder haft mere eller mindre kaotiske dage, hvor folk er mødt op i håb om at få fat i en vaccine.

Håbefulde vaccinejægere er begyndt at udforme systemer ved at uddele numre til dem, der kom først for at undgå køer inde i butikken foran apoteket tæt på delikatesseafdelingen. En politikvinde, som nu står ved vaccinestedet i det supermarked, jeg besøger, fortæller, at vaccinejægerne er blevet en irritation for supermarkederne.

Flere apoteker-supermarkeder forsøger derfor at lave et system, når folk ikke møder op, så det trods alt bliver folk i den rette kategori, der bliver tilbudt vaccinen først.

Altså folk over 65 år, læger, sygeplejersker og andre som bliver betegnet som samfundsvigtige, blandt andre politifolk og skolelærere. En liste man kan ringe til fra toppen, hvis folk med aftale ikke møder op.

Men det er en tidskrævende proces og vaccinen holder ikke længe, så derfor håber vaccinejægerne, at der stadig vil være rester til overs.

De håbefulde giver ikke op

Bryan er far til en lille datter. Og vil gerne have vaccinen nu for ikke at smitte hende. Han ser det som en win-win situation, for hvis ingen får vaccinen går den blot til spilde.

- Før kaldte de ud, og så blev det lidt efter først-til-mølle princippet, når der er vaccine tilovers. Nu spørger de først til alder, altså er der nogen på 65+ og så videre.

Bryan får ikke en vaccine denne dag. Men han har ikke opgivet og vil forsøge igen de kommende dage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter