I Wuhan kalder myndighederne corona for en 'naturkatastrofe', men Luchen kæmper stadig for sin døde bror

Da Luchens bror blev syg med covid-19, tog ingen det seriøst. Nu vil hun lægge sag an mod Wuhans sundhedssystem.

Bortset fra mundbind ligner Wuhan i dag en almindelig kinesisk by før coronakrisen.

Ligesom i resten af Kina er der frygt for en anden bølge i vintermånederne, men smittetallene i landet er stadig lave, og Wuhan er officielt coronafri.

Ved Yangzte–floden i Wuhan sidder Luchen og brænder falske pengesedler, som traditionen foreskriver. Det gør hun to gange om måneden.

Ideen er, at hendes afdøde lillebror kan bruge dem - i den anden verden.

Det er et år siden, hun mistede Feifei, og i dag er der meget, hun fortryder, fortæller hun.

- Jeg plejede at tænke, at han altid ville være her. Jeg tog mig ikke nok af ham. Jeg så ham ikke engang en gang om måneden.

Luchen brænder papirpenge af, som hun tror på, hendes nu afdøde lillebror kan bruge, der hvor han er. (Foto: DR / Zhang Qunyi)

Da DR Nyheder første gang møder Luchen i sommer, er hun tøvende, men nu har hun indvilget i at fortælle om lillebroderen, Feifei, der kun blev 44 år gammel.

En af de mange indbyggere i Wuhan, der mistede livet, da coronaen ramte byen som den første i verden. Det seneste år har været svært for familierne i et land, hvor historien bliver fortalt af myndighederne – ikke af dem, der oplevede den.

Siden Feifeis død for et år siden har Luchen forgæves forsøgt at rejse en erstatningssag mod hospitalet, men myndighederne forsvarer sig med, at corona var en naturkatastrofe, de ikke har ansvaret for.

Hun kunne ikke selv besøge sin bror, da han lå på hospitalet, men måtte kommunikere med ham på telefon.

Hun mener, at læger og sygeplejersker ignorerede ham, at hospitalet fejlbehandlede – faktisk ignorerede hans råb om hjælp.

Her kan du se Luchen fortælle om sin lillebrors sygdomsforløb:

I flere uger hævdede myndigheder lille smitterisiko

Kina advarede første gang WHO om, hvad de kalder en ny form for lungebetændelse i Wuhan umiddelbart inden nytår 2020.

Luchens lillebror Feifei fik covid-19 sidste år og døde efter kort tids sygdom. (Foto: (privat))

I ugevis fastholdt myndighederne, at der ingen smitte af betydning var mellem mennesker.

Senere har lækkede dokumenter vist, at såvel lokalregeringen i Hubei-provinsen som de øverste ledere i Beijing kendte til situationens alvor, mens man talte krisen ned og kaldte læger i Wuhan, der advarede om virus, for rygtemagere.

Og i juli var den officielle historie om Wuhan en helt anden. Efter massetest af hele Wuhans befolkning blev byen betragtet som sikker, og gaderne vidnede om en glad kinesisk sommer.

Vidste selv hvor alvorligt det var

Bare seks måneder forinden havde en læge forsikret Luchen om, at der ikke var grund til bekymring, og at ingen ville dø - heller ikke hendes bror, der blev syg omkring nytår.

I begyndelsen af februar blev han indlagt på intensivafdelingen og var tilkoblet en iltmaske. På det tidspunkt ønskde Feifei at blive overført til et andet hospital.

- Han bad mig om at finde en læge så hurtigt som muligt. Han sagde, at hans hjerte bankede meget hurtigt, og at hvis ikke jeg fandt en læge, ville han formentlig ikke overleve, fortæller Luchen, som forsøgte at berolige sin bror.

- Jeg sagde, bare hold ud en halv dag mere, et par timer mere, så skal det nok gå. Jeg havde endda tidligere sagt, at han ville få det bedre, hvis han kunne blive bare tre dage mere, fortæller den 52-årige kvinde.

Men Luchens lillebror lod til at være klar over, hvor galt det stod til.

- Jeg kan ikke komme igennem det. Find en læge omgående, var hans besked til søsteren.

Pludselig var han væk.

Kinesisk pandemiindsats bliver fejret

Selv i dag - et år senere - har Luchen svært ved at forstå det.

Og mens man i Wuhan hylder de kinesiske myndigheders indsats mod pandemien på det lokale coronamuseum, og man på statsligt tv kan se billeder af glade indbyggere i byen, kæmper Luchen med at komme videre efter lillebroderens død.

- Jeg er ikke glad. For mig er der ingen grund til at være glad, siger hun fra sit hjem i Wuhan, som hun, trods alt der er sket det seneste år, stadig holder af.

Men livet måtte dog godt være lettere for byens indbyggere.

- Hvis du ser på landskaberne og naturen, så er det et vidunderligt sted, vi bor. Hvis menneskerne og samfundet kunne være ligesådan, så ville vi have et dejligt liv her.

Der bor over 11 millioner mennesker i Wuhan, hvor hverdagen så småt er tilbage - nu med masker (Foto: ALY SONG)

Svære vilkår for sagsanlæg

Luchen er ikke den eneste borger i Wuhan, som har forsøgt at holde de lokale myndigheder ansvarlige for det, de mener, har været en fejlslagen håndtering af corona, der har ført til dødsfald.

Men det er småt med officielle indrømmelser eller undskyldninger. Enkelte har fået tilbudt mindre erstatninger mod, at de stopper deres offentlige kritik.

Luchen bevarer dog håbet, og efter et besøg hos den lokale sundhedskommission, hvor hun har forsøgt at indgive en klage, har hun fået besked om, at hendes sag er "under behandling".

En international ekspertgruppe fra verdenssundhedsorganisationen WHO afsluttede i sidste uge en større undersøgelse i Wuhan, sat i værks for at fastslå, hvor coronaen opstod.

Professor Thea Fischer (tv.) er en af de ti medlemmer af WHO's internationale forskerhold, som har brugt ugevis på at indsamle og analysere data i Wuhan. Her ses hun sammen med en af de andre forskere John Watson. (Foto: Ng Han Guan)

Baseret på den data, gruppen har haft til rådighed, fastslog den, at næsten intet tyder på, at der har været store udbrud før december 2019 i Wuhan, og at fiskemarkedet med alt sansynlighed ikke er arnestedet for virusset, idet der samtidig var andre smittekæder i byen.

Ifølge den danske professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Thea Kølsen Fischer, der er en del af gruppen, kan der gå lang tid, før forskerne får endeligt fastlagt, præcis hvor og hvordan virusset er opstået.

Her kan du se en explainer-video om, hvordan coronavirusset kan være opstået:

Du kan se mere til Wuhans indbyggere, der kæmper for at komme videre efter tabet af deres pårørende, i Horisont på DR1 21.25 og på DRTV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter