Iagttagere: Dramatisk lussing til Merkel vil ryste CDU

Valgresultatet i tre tyske delstater vil sende rystelser gennem konservative CDU, forudser eksperter.

En politisk lussing til kansler Merkel var ventet ved delstatsvalget i tre tyske stater, og kun i den ene er Merkels CDU stadig det største parti. (Foto: Martin Schutt © Scanpix)

Ved delstatsvalget i tre tyske stater stemte mange vælgere på det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland, AFD.

Kansler Merkels konservative CDU beholder kun magten i Sachsen-Anhalt, hvor AFD ellers fik det mest imponerende debutvalg med omkring 24 procent af stemmerne. Dermed er AfD næststørst efter CDU.

I de to delstater Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz fik AFD, som er gået fra at være et EU-skeptisk parti til primært at være et parti imod indvandring, henholdsvis 12 og 15 procent af stemmerne. I Baden-Württemberg tabte CDU til De Grønne, mens socialdemokraterne i SPD nu er største parti i Rheinland-Pflaz.

Carsten Nickel, politisk rådgiver fra det amerikanske rådgivningsfirma Teneo Intelligence vurderer, at valgresultatet vil ryste Merkels CDU - men kansleren er ikke som sådan truet på sin post.

- Resultatet vil øge støjen i partiet CDU, og det vil begrænse regeringens handlerum i forhold til migranter og Grækenland. Men Merkel trues ikke på kanslerposten, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Flere politiske iagttagere peger på, at der også er tale om en generel, bred protest mod den siddende regering med forbundskansler Angela Merkel i spidsen.

Ole Letnes, amanuensis ved Universitetet i Agder, siger til NTB, at mange også er med homoægteskaber, og at ligestillingen er gået for vidt.

/ritzau/

Facebook
Twitter