Ibiza-gate fortsætter: Frihedspartiet truer Østrigs kansler med mistillidsvotum

Kansler Kurz risikerer et mistillidsvotum, efter en videoskandale har fået regeringen til at falde fra hinanden.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, risikerer et mistillidsvotum. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Det højreradikale Frihedsparti melder sig klar til at støtte et mistillidsvotum mod den østrigske kansler, Sebastian Kurz.

Det oplyser Frihedspartiets Herbert Kickl, som kansleren i går anmodede om at få fyret som indenrigsminister.

Dermed ser den politiske skandale i forbindelse med 'Ibiza-gate' ud til at fortsætte.

Frihedspartiet indgik i regering med Kurz's konservative parti, indtil hemmelige optagelser henover weekenden har kastet Frihedspartiet ud i en politisk skandale.

I de to år gamle skjulte optagelser fra et feriehus på Ibiza ses Frihedspartiets formand, Heinz-Christian Strache, tilbyde gunstige statslige kontrakter til gengæld for partistøtte i en samtale med en kvinde, der udgiver sig for at være en rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark.

Det har ført til, at Strache i weekenden trak sig som vicekansler. I aftes oplyste den østrigske kansler så, at han også ønsker at fyre indenrigsministeren, Herbert Kickl, som følge af videoskandalen.

Kickl var nemlig partisekretær i Frihedspartiet i den periode, som skandalevideoen er fra. Hvis der var tale om ulovlig partifinansiering, kunne det derfor implicere Kickl. Derfor mener Kurz, at man ikke kan komme til bunds i skandalen, mens Kickl er minister.

De seneste kapitler i det østrigske drama er blevet føjet til i de seneste timer, hvor Frihedspartiet i aftes bebudede, at det trækker alle sine ministre fra regeringen i protest, og partiet altså nu åbner for at vælte kansleren.

Øjnene rettes mod socialdemokraterne

Kurz og Østrigs præsident oplyste i søndags, at de sigter efter et nyvalg i september, så tilliden til den østrigske regering kan blive genoprettet.

I mellemtiden bør Frihedspartiets ledige ministerposter blive besat af eksperter og embedsmænd, mener Kurz.

Kickl siger, at Frihedspartiet ikke selv vil fremsætte en mistillidsdagsorden. Men hvis andre gør det, så vil partiet gå imod den konservative Kurz, skriver Ritzau.

Oppositionspartiet Jetzt meldte i går ud, at partiet var klar til at stille et mistillidsvotum mod kansleren.

Men selv med støtten fra Frihedspartiet er der ikke flertal som det ser ud nu, forklarer Michael Reiter, der er DR's Tyskland- og Østrigskorrespondent.

Derfor rettes øjnene nu mod socialdemokraterne, SPÖ.

- Spørgsmålet er, om SPÖ vil stille sig tilfreds med at få medindflydelse på nye eksperter og embedsmænd på ministerposterne, eller om de vil udnytte Kurz' svækkelse og gå med på votumet for at få hele regeringen inklusive kansleren fjernet, siger han.

Det kan de profitere af, fordi Kurz så skal føre valgkamp uden at være siddende kansler, hvilket vil svække den tidligere politiske superstjerne, forklarer korrespondenten.

Men på den anden side vil det måske give bagslag og skabe vrede i befolkningen, hvis SPÖ vælger at vælte Kurz på meget følsomt tidspunkt med valg til Europa-Parlamentet og efterfølgende valg af ny EU-kommissionsformand, forklarer Michael Reiter.

- Det vil svække Østrigs forhandlingsposition, hvis de sender en embedsmand i stedet for en kansler. Og det vil være konsekvensen, hvis hele regeringen erstattes af embedsmænd og eksperter, siger han.

Formanden for Jetzt, Peter Pilz, oplyser her til eftermiddag over for Reuters, at han vil fremsætte et mistillidsvotum på mandag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk