Ikea undskylder for at have 'glemt' New Zealand på verdenskort

Et verdenskort uden New Zealand, der er blevet solgt i den svenske møbelgigant, er gået viralt.

Den svenske møbelgigant Ikea har måttet undskylde for et ikke så præcist verdenskort. (Foto: © Danish Siddiqui, Scanpix)

Man risikerer at skulle stå model til meget, når ens geografiske sans ikke er helt skarp. Og den svenske møbelgigant Ikea er bestemt ingen undtagelse.

For et verdenskort, der er blevet solgt i dele af den svenske kædes butikker, har givet anledning til både morskab og frustration rundt om i verden.

Mest opmærksomhed har kortet formentlig fået i New Zealand. For det er landet, som det såkaldte Björksta-verdenskort fra Ikea ikke helt har styr på. Faktisk er det fuldstændig fraværende fra verdenskortet.

En skarp bruger af debat-forummet reddit fangede hurtigt fejlen og uploadede i går et billede af kortet med en tilhørende tekst, der vist bedst kan beskrives som en underdrivelse.

- Ikeas kort er ikke helt præcist, skriver brugeren, der angiveligt har taget et billede af kortet i en butik i College Park i Washington DC i USA.

Til britiske BBC undskylder en talsmand for Ikea.

- Ikea er ansvarlig for at sikre, at motiver på alle vores produkter er korrekte og opfylder alle krav. Vi erkender, at det ikke er sket, hvad angår produktet Björksta-verdenskortet. Vi beklager fejlen og undskylder. Vi gør det nødvendige, og produktet er ved at blive fjernet fra vores butikker, lyder det fra talsmanden.

Kortet er stadig muligt at finde på kædens danske hjemmeside.

Kort - nu med New Zealand.

Kampagne for "det glemte land"

For New Zealand er det dog langt fra første gang, landet må lide den tort at blive udeladt fra et kort over verden.

Faktisk sker det åbenbart så ofte, at der både på Facebook, Tumblr og Reddit findes grupper dedikeret til kort uden New Zealand, hvor brugere uploader billeder af kort af alt lige fra diverse tegnefilm til kopper og websites, der alle har udeladt landet, der ellers blev udødeliggjort - i hvert fald på det store lærred - da fantasyfilmene "Ringenes Herre" blev optaget der.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern. (Foto: © Arnd Wiegmann, Scanpix)

Selv New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, er opmærksom på det, man vel kan kalde landets udfordring, som har fået sit helt eget hashtag "GetNZonthemap".

Landets officielle turistinformation udsendte nemlig sidste år i maj en reklame, hvor de mange kort af komiker Rhys Darby bliver betragtet som "en stor konspirationsteori", som han naturligvis er nødt til at kontakte premierministeren for at undersøge.

New Zealand, der ligger små 2.000 kilometer fra Sydney i Australien, har et indbyggertal på omkring 4,7 millioner, og landets største by, Auckland, skal faktisk snart huse landets allerførste Ikea-butik.