Ikke set siden 2. Verdenskrig: Myndighederne kæmper for at få tusinder af strandede briter hjem

73.000 briter sidder fortsat rundt om i verden og venter på at komme hjem efter Thomas Cooks konkurs.

De britiske myndigheder arbejder stadig på at få titusinder af strandede briter hjem. (Foto: COSTAS METAXAKIS © Scanpix)

De britiske myndigheder er i den grad kommet på overarbejde, efter rejseselskabet Thomas Cook gik konkurs i starten af ugen.

Rejsegigantens kollaps efterlod nemlig 150.000 briter strandet på diverse feriedestinationer rundt omkring i verden.

Pludselig stod den britiske stat over for opgaven med at få de mange briter hjem - på statens regning - i noget, der er blevet til den største britiske hjemsendelse siden Anden Verdenskrig.

Den enorme opgave er blevet døbt Operation Matterhorn.

Fly fra så fjerne destinationer som Malaysia er chartret fra 53 lufthavne i 18 forskellige lande, skriver det britiske medie Metro.

I alt forventes det at tage 1.000 flyvninger over to uger at få de strandede briter hjem.

Pris: Over 800 millioner kroner.

16.700 rejsende ventes ifølge Storbritanniens civile luftfartsmyndigheder, CAA, at vende hjem i dag. Dermed er over halvdelen af de strandede briter hjemme.

Men man mangler stadig flere end 73.000, skriver Daily Mail.

Indsamlinger til personale

Den store operation fortsætter indtil søndag den 6. oktober, og den britiske premierminister har rost embedsfolkenes indsats.

Kollapset har ikke kun ramt de rejsende og myndighederne, men også de mange tusinde ansatte, der ikke længere har et arbejde.

Det forhindrede dog ikke nogle - nu tidligere - ansatte i at iklæde sig uniform og agere kabinepersonale på en af flyvningerne fra Cypern tidligere på ugen. De blev mødt af klapsalver, og på flyet blev der samlet penge ind, skriver Daily Mail.

  • Ansatte hos de britiske luftfartsmyndigheder har haft travlt i de seneste dage. (Foto: Stefanos Rapanis © Scanpix)
  • her ses hundredvis af strandede rejsende i Dalaman i Tyrkiet i tirsdags. (Foto: Ümit Bektas © Scanpix)
  • Mange rejsende har måttet væbne sig med tålmodighed. (Foto: Stefanos Rapanis © Scanpix)
1 / 3

Ifølge Metro blev der også indsamlet penge under en flyvning mellem Las Vegas og Manchester i mandags, da personalet under flyvningen blev informeret om, at de var blevet afskediget.

I torsdags mødtes 400 af Thomas Cooks 9.000 britiske ansatte i Manchester for at få en status på udsigten til at få økonomisk kompensation.

Mange frygter at skulle vente flere måneder på at få løn igen.

Konkursen var på dagsordenen i Underhuset i onsdags.

Her åbnede transportminister Grant Shapps op for, at nogle af selskabets topbosser kan få suspenderet millionbonusserne, som de har fået udbetalt forud for konkursen.