IMF-chef er kendt skyldig i forsømmelighed

Den Internationale Valutafonds øverste chef, Christine Lagarde, slipper for straf trods dom.

Christine Lagarde overvejer at anke dommen. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, udviste forsømmelighed som fransk finansminister, lyder det i en dom fra en fransk domstol.

Men det ændrer ikke en tidligere afgørelse fra en voldgiftsdomstol, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Christine Lagarde får ingen straf i sagen, som handler om hendes ageren, da hun var Frankrigs finansminister og havde ansvaret for, at finansmanden Bernard Tapie i 2008 fik over 400 millioner euro - op mod tre milliarder kroner - i erstatning fra staten.

Overvejer at anke

Lagarde står i sagen anklaget for forsømmelighed, da hun ikke forsøgte at stoppe udbetalingen til finansmanden.

Hendes advokat siger, at han sammen med kolleger nu vil overveje at anke dommen.

Dommen kan udløse en ny krise omkring ledelsen af IMF, hvor Lagardes forgænger, Dominique Strauss-Khan, trådte tilbage i 2011 efter en sexskandale.

Lagarde, som blev afhørt i sagen i sidste uge, siger, at hun i Tapie-sagen kun havde et mål om at forsvare de almene interesser.

Udbetalingen til Tapie skete som følge af en sag fra 1993 mellem Tapie og den delvist statsejede bank Crédit Lyonnais.

Tapie hævder, at Crédit Lyonnais bedrog ham ved at sætte prisen på hans andele i det tyske sportstøjfirma Adidas for lavt i en handel mellem forretningsmanden og banken.

Lagarde sendte i 2007 som finansminister tvisten for en voldgiftsdomstol, der dømte til fordel for Tapie. Denne afgørelse er ikke ændret ved retssagen.

Støtte til Sarkozy

Den 60-årige Lagarde rejste mandag til USA, inden dommen blev afsagt af domstolen.

Modstandere af Lagarde mener, at Tapie fik en særlig gunstig behandling, fordi han havde støttet den daværende præsident, Nicolas Sarkozy.

Lagarde var Sarkozys finansminister.

Overblik over sagen

  • Lagarde er anklaget for forsømmelighed i Tapie-sagen, hvor finansmanden Bernard Tapie i 2008 fik over 400 millioner euro - op mod tre milliarder kroner - i erstatning fra staten.

  • Lagarde har været sigtet i sagen siden august 2014 og har afvist anklagerne.

  • Udbetalingen til Tapie skete som følge af en sag fra 1993 mellem Tapie og den delvist statsejede bank Crédit Lyonnais.

  • Tapie hævder, at Crédit Lyonnais bedrog ham ved at sætte prisen på hans andele i det tyske sportstøjfirma Adidas for lavt i en handel mellem forretningsmanden og banken.

  • Lagarde sendte i 2007 som finansminister tvisten for en voldgiftsdomstol, der dømte til fordel for Tapie.

  • Kritikere mener, at sagen blev sendt for domstolen som en tak til Tapie, der støttede Christine Lagardes chef, daværende præsident Nicolas Sarkozy, ved valget i 2007, som Sarkozy vandt.

  • Efterforskerne havde anklaget den nuværende IMF-chef for at have handlet i strid med reglerne, da hun muliggjorde kompensationen.

  • I givet fald kunne Lagarde have fået en fængselsstraf på op til et år og en bøde på 15.000 euro - cirka 110.000 danske kroner.

  • Dommerne finder Christine Lagarde skyldig i forsømmelighed, men hun slipper for straf.

  • Christine Largarde og hendes advokater fortæller Reuters, at de nu vil overveje, om sagen skal ankes. ritzau/Reuters

Facebook
Twitter