Indbyggerne på Isle of Man lever uden coronavirus og restriktioner: 'Det er synd for alle jer andre'

På en lille ø er det med strengt lukkede grænser lykkedes at holde virussen ude, så de lokale kan gå på pub og restaurant uden mundbind og afstand.

Det samlede antal smittede under pandemien er 444, og antallet af dødsfald er 25 på Isle of Man.

En fadøl på en bar, en time i fitnesscentret og en tid hos frisøren. Før pandemien var det helt almindelige dele af en hverdag, og nu er det kun noget, man kan gå og drømme om at finde tilbage til.

Men der er ét sted i Europa, hvor de udlever drømmen og har gjort det næsten uafbrudt siden i sommer. Det er på Isle of Man, den selvstyrende ø med 85.000 indbyggere i Det Irske Hav.

Det er nemlig lykkedes at holde coronaen ude med hermetisk lukkede grænser.

- Ja, vi er lidt heldige med det, må jeg indrømme. Det er synd for alle jer andre. Vi har det rigtig godt her. Jeg tror, det er et af Europas eller måske verdens bedste steder at bo i øjeblikket, siger Antony Boyd.

Han er finansdirektør i en kommune på øen, men har boet i Danmark, hvor han mødte sin kone Hanne. Derfor kan han fortælle på dansk, hvordan det glade liv uden corona er.

- Jeg ved godt, at Danmark altid bliver kaldt verdens lykkeligste land, men det tror jeg ikke på mere. Det er Isle of Man!, siger Antony Boyd og griner.

Antony Boyd er glad for livet uden restriktioner på Isle of Man.

Hård og hurtig nedlukning

Der er normalt masser af trafik til øen fra nabolandene Storbritannien og Irland, men under pandemien er det kun øboerne, der har fået lov til at komme ind.

Samtidig har regeringen lukket hårdt og hurtigt ned og truede med at gøre det igen så sent som i sidste uge.

Et besætningsmedlem på færgen fra Liverpool tog nemlig virussen med tilbage til øen, og så hang en ny lockdown over hovedet på indbyggerne igen.

Men heldigvis blev det ikke til noget. Alligevel har det gjort indtryk på Antony Boyd.

- Det får os til at føle os ydmyge, hvis jeg skal være helt ærligt. Man kan aldrig være sikker i disse dage, men det gør mig faktisk endnu mere taknemlig for vores frihed lige nu, og vi skal simpelthen ud og leve i nu'et, siger han.

Antony Boyd fejrede nytår med et selskab på 40 personer.

Propfyldt på pubben

Det ville ellers ikke være utænkeligt, at regeringen på Isle of Man lavede en hurtig nedlukning af samfundet for at slå smitten ned.

I starten af året lukkede de alt ned på øen i 25 dage, fordi der var tilfælde af covid-19, som ikke kunne spores tilbage til en rejse.

Restriktionerne blev dog løftet igen, da klokken slog midnat mellem 31. januar og 1. februar.

Selvom det var en søndag, stod der mennesker i kø uden for de lokale pubs og var klar til at købe fadøl med det samme, klokken slog 00.01.

- Det gjorde vi dog ikke. Men vi kom på værtshus fredag aften, og vi drak nogle rigtig gode fadøl på pubben, som vi bor lige ved siden af. Det var rigtig hyggeligt at være sammen. Der var propfyldt med mennesker, og humøret var rigtig højt, siger Antony Boyd, der bemærkede, at historien om det ekstraordinært normale liv gik verden rundt.

- Jeg tror faktisk, at vi bare er stolte af, at the Isle of Man har lavet overskrifter over hele verden. Det er ikke til at tro, at vores lille ø har gjort det, tilføjer han.

Mellem hårdt ramte lande

Det samlede antal smittede under pandemien er 444, og antallet af dødsfald er 25 på Isle of Man. Men hvis indbyggerne løfter blikket og ser mod enten Storbritannien eller Irland, er billedet mere dystert.

Storbritannien har det største dødstal i Europa og var det land i verden med mest smitte i befolkningen omkring nytår, som indbyggerne på Isle of Man i øvrigt også fejrede som normalt.

Antony Boyd var til nytårsfest med 40 mennesker, hvor der blev spist, sunget og drukket. På et tidspunkt slog det ham, at de nok var den største flok forsamlet til en nytårsfest i Europa.

Hvordan er det at være omringet af lande, hvor dødstallene er nogle af de højeste i Europa?

- Det er lidt deprimerende at sidde og se på. Det er ikke sådan, at vi sidder og praler af, hvor godt vi har det. Briterne og irerne er vores venner, og vi kan ikke lide, at de ikke har det godt. Men når vi ser på Storbritannien, synes vi, det er det rigtige, de har gjort her, siger han og tilføjer:

- Vi er kede af det på jeres vegne. men det betyder ikke, at vi ikke kan nyde livet på vores lille ø.

Briterne er jaloux

Ifølge Antony Boyd er det netop den britiske håndtering af pandemien, som har fået øens regering til at gå drastisk til værks. Det er indbyggerne meget taknemmelige for, gentager han flere gange overfor DR på zoom.

Han står i jakkesæt på kontoret, hvor alle medarbejdere møder ind og sidder tæt. De giver også hånd til hinanden - det holdt de faktisk aldrig op med på øen.

De gør med andre ord helt normale ting, som er blevet unormale for alle andre. Og det får øboerne til at sætte særligt stor pris på det liv, de lever.

- Ja, det vil jeg sige. Vi er meget heldige, og folk er glade. Vi er klar over, hvor specielt det er, at vi kan leve sådan her. I Storbritannien er de selvfølgelig meget jaloux på os, og det er bare ærgerligt, siger Antony Boyd.

Øllet flyder stadig på pubberne på Isle of Man.

Økuller

Men livet er ikke helt bekymringsfrit, for det er meget isoleret at bo på Isle of Man i øjeblikket med de lukkede grænser.

- Vi er på en måde fængslede her. Altså, vi kan godt rejse, men når vi kommer tilbage, skal vi i isolation i mellem 14 og 21 dage, mener den dansktalende finansdirektør.

Han medgiver, at der er risiko for at få økuller.

Han har ikke set sin gamle mor i Irland i over et år og sige, at han "trænger til at møde venner og familie andre steder". Det gælder også de venner og familie, ham og Hanne har i Danmark.

Lige på det område har han noget tilfælles med alle andre.

- Men vi accepterer det, fordi vi ved, hvad alternativet er, siger Antony Boyd.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter