Inderne i opgør mod kolonitidens syn på homoseksualitet

Mange love på verdensplan, der rammer homoseksuelle, er arv fra kolonitiden.

Selvom Indien i september 2018 valgte at afkriminalisere sex mellem personer af samme køn, er homopar stadig et sjældent syn i landets gader.

Men parret Diwesh og Anup fra New Dehli nyder godt af beslutningen, der blev vedtaget i landets højesteret.

- De fleste homoseksuelle par i New Dehli føler sig utrygge ved at gå ned ad gaden hånd i hånd, men sådan har vi det ikke, fortæller Anup.

- For hvis du udstråler, at du er tryg ved en situation, vil folk omkring dig også føle sig trygge.

Indtil i fjor var det stort set uset at møde homoseksuelle par i bybilledet.

Parret Hamad og Hilochila har det ikke helt på samme måde.

- Vi er åbne omkring vores seksualitet overfor vores venner, men vores familier forstår det ikke. De tænker, at homoseksualitet kan helbredes med medicin, psykiatri eller hjælp fra en vismand, lyder det fra parret.

Religiøse grupper og konservative miljøer uden for byerne har været stærke modstandere af at afskaffe loven.

Arven fra kolonitiden

Afkriminaliseringen var et opgør med kolonitidens syn på homoseksualitet og en ophævelse af en 157 år gammelt forbud, som stammer fra Indiens forhistorie som britisk kronkoloni.

Ifølge bogen British Colonialism and the Criminalization of Homosexuality var Indien det første land, som briterne forsøgte at indføre deres egne love i, i et forsøg på at udbrede kristendommen.

Mellem 30 og 40 tidligere britiske kolonier rundt omkring i verden kriminaliserer dog stadig sex mellem personer af samme køn.

Selvom der er en global tendens til at afkriminalisere homoseksuelle, har mange især tidligere britiske kolonier i Afrika, som Tanzania, Nigeria og Uganda, tilmed indført strengere love.

Stadig lang vej igen

På verdensplan er det i hele 70 lande fortsat ulovligt for to personer af samme køn at have sex med hinanden, og der er stadig 11 lande, hvor homoseksualitet kan medføre dødsstraf.

Selvom Indien er i forandring, er landet stadig meget traditionelt.

Landets regerende hindunationalistiske premierminister, Narendra Modi, har afholdt sig fra at kommentere på sager vedrørende homorettigheder. Men hans politiske bagland og parti, Bharatiya Janata, er som udgangspunkt imod homoægteskaber.

Parret Kautilya og Hammad afholder sig stadig fra at holde i hånd offentligt.

- Folk fra 40-60 års alderen er ekstremt konservative. De ønsker bare at følge fortidens love og regler. De kommer aldrig til at acceptere forandringer i deres lokalsamfund eller familier, siger Kautilya.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk