Indespærret i bure og voldtaget - 'kulturelt folkedrab' i Canada

Kommission afdækker horribel behandling af børn fra Canadas oprindelige befolkning.

En gruppe piger og en nonne fotograferet på Cross Lake Indian Residential School - en af de mange kostskoler for børn af Canadas oprindelige folk - i 1940. (© Scanpix)

Canada har begået nærmest ufattelige overgreb mod børn af landets oprindelige befolkning i perioden 1888 til 1996.

Det står klart, efter en sandheds- og forsoningskommission har afsluttet en kulegravning, der begyndte i 2008, da daværende regeringsleder Stephen Harper officielt sagde undskyld for behandlingen.

Kommissionen har samlet over 6.200 vidneudsagn fra personer, som blev tvunget på kostskoler, der skulle fjerne deres oprindelige sprog og kultur og gøre dem til gode, kristne canadiere.

Medlemmer af Canadas oprindelige befolkning var med, da sandheds- og forsoningskommissionen præstenterede sin rapport i Ottawa i Canada i går. (Foto: BLAIR GABLE © Scanpix)

Uhyrlige overgreb

I alt gik omkring 150.000 børn på kostskolerne, som var administreret af den canadiske regering sammen med forskellige kristne trossamfund. Vidnerne fortæller om uhyrlige overgreb.

- Børn var blevet taget fra deres familier uden samtykke - ja, nærmest kidnappet - uden at familien ofte vidste, hvor de var henne. Nogle børn nåede aldrig tilbage, fordi de simpelthen døde, fortæller Marianne Steenbæk, der arbejder med oprindelige folk i arktiske områder og underviser ved McGill Universitetet i Montreal til P1-programmet Orientering.

- Børnene på skolerne blev seksuelt misbrugt. De er blevet tævet eller straffet på anden måde, hvis de talte deres eget sprog. De er blevet holdt indelukket i bure nede i kælderne, hvor præster nonner og lærere - både katolske og protestantiske - kom og misbrugte dem seksuelt - nogle gange, indtil de døde af mishandlingen. Børn blev straffet i hjemmelavede elektriske stole, de blev sultet og nogle gange skulle de spise deres eget opkast, siger Marianne Steenbæk.

Medlemmer af Canadas oprindelige befolkning var med, da sandheds- og forsoningskommissionen præstenterede sin rapport i Ottawa i Canada i går. (© Scanpix)

Dybt rystet

Hun hæfter sig ved, at den sidste af kostskolerne først lukkede i 1996.

- Det er ikke noget, der skete i middelalderen. Man kan faktisk slet ikke tro på det. Som tidligere regeringsleder Paul Martin sagde, da han vidnede foran kommissionen: Han var dybt, dybt rystet, for han kunne slet ikke tænke sig, at det her kunne ske i et land som Canada, som er stolt af at have menneskerettigheder, siger Marianne Steenbæk.

Den forhenværende leder er ikke alene om at være rystet i Canada, kan man konstatere, hvis man bruger hashtag som #MyReconciliationIncludes og #2Reconcile på sociale medier.

94 anbefalinger

Sandheds- og forsoningskommissionens endelige rapport har 94 anbefalinger til, hvordan Canada kan komme videre efter de forfærdelige afsløringer.

- Det er blandt andet, at Canada skal underskrive og implementere FN’s erklæring om menneskerettigheder for oprindelige folk. At der kommer undervisning om dette mørke, mørke kapitel i Canadas historie i alle skoler, så almindelige canadiere også ved, hvad der skete, fortæller Marianne Steenbæk.

Medlemmer af Canadas oprindelige befolkning var med, da sandheds- og forsoningskommissionen præstenterede sin rapport i Ottawa i Canada i går. (© Scanpix)

Ord ikke nok

Lederen af kommissionen, dommeren Murray Sinclair, understreger, at "ord ikke er nok" for at adressere det "kulturelle folkedrab" som overgik børnene på de canadiske kostskoler.

- Forsoning er ikke et problem for det oprindelige folk - det er et canadisk problem. Det involverer os allesammen, siger Murray Sinclair ifølge tv-stationen CBC.

I denne uge vil der blive afholdt demonstrationer og ceremonier mange steder i Canada, hvor folk kan vise at de er på vej til forsoning.

Medlemmer af Canadas oprindelige befolkning var med, da sandheds- og forsoningskommissionen præstenterede sin rapport i Ottawa i Canada i går. (Foto: CHRIS WATTIE © Scanpix)

Sidste sommer nedsatte tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond en forsoningskommission om Grønland. Den skal komme med sin rapport i 2017.