Indien giver milliarder i udviklingsbistand

Store dele af Indien er ramt af dyb fattigdom. Alligevel sender den indiske regering flere og flere penge ud af landet som bistand til andre fattige lande.

Fattigdom er udbredt i Indien. Alligevel sender den indiske regering store beløb ud af landet hvert år i udviklingsbistand. (Foto: Noladoc30 © Stock.xchng)

Indien er et udviklingsland med en dyb fattigdom, der skal bekæmpes. Men alligevel sender den indiske regering millioner af dollars ud af landet som bistand til andre udviklingslande.

Afghanistan er et af de lande, der har nydt godt af den indiske bistand. Den 22. januar blev en 215 kilometer lang asfaltvej mellem byen Zaranj ved den iranske grænse og hovedvejen, der forbinder storbyer som Herat, Kandahar og Kabul, åbnet. Regningen på 772 millioner danske kroner betaler den indiske stat.

Din fjendes fjende

Efter vejen er blevet åbnet, er det muligt at køre fra Kabul til Iran uden at skulle igennem Pakistan. I følge den indiske professor Ajay Dubey, der underviser i indisk udenrigspolitik på universitetet i Delhi, er der en klar symbolsk betydning af vejen overfor Indiens arvefjende Pakistan.

- Din fjendes fjende er din ven, forklarer professoren.

Men Indien selv har i flere årtier modtaget hjælp udefra. Alene i Indien er der flere mennesker, der lever i fattigdom end i samtlige afrikanske lande syd for Sahara. I dag udgør direkte udenlandsk bistand 0,3 procent af bruttonationalproduktet.

Plejer imaget

Grunden til at Indien sender penge ud af landet, skal findes i landets egne økonomiske interesser og det image, som Indien forsøger at opbygge som indflydelsesrig stat.

- Indien vil anerkendes - også internt - for at gøre en forskel uden for landets grænser, siger professor Ajay Dubey.

Alt i alt har Indien givet mere end 12 milliarder danske kroner ud i direkte bistandshjælp til andre lande. Alene sidste år blev der givet omkring seks milliarder kroner.

Hør mere i Orientering på P1 kl. 17.10 og kl. 23.13

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk