Indien indfører dødsstraf for pigevoldtægt

Folkeligt pres får regeringen til at stramme lovgivning. Men gør det en forskel for pigerne?

Efter voldsomme demonstrationer har den indiske regering vedtaget en lov, der gør det muligt at idømme gerningsmænd dødsstraf, hvis de er skyldige i voldtægt af en pige under 12 år. (Foto: RUPAK DE CHOWDHURI © Scanpix)

Den indiske regering har netop vedtaget en lov, der gør det muligt at dømme voldtægtsforbrydere til døden, hvis ofret er en pige under 12 år.

Loven kommer efter to voldsomme pigevoldtægter, der endnu engang har udstillet Indien som et land, hvor piger og kvinder ikke kan regne med retfærdighed.

Loven er blevet hastet igennem det indiske kabinet efter et folkeligt pres på premierminister Narendra Modi. Fra mange sider er han blevet beskyldt for ikke at handle på de to voldtægter, hvor gerningsmændene tilsyneladende har tætte bånd til premierministerens hinduistiske nationalistparti, Bharatiya Janata Party (BJP).

De oversete piger

I januar blev en 8-årig pige med muslimsk baggrund bortført, bedøvet og gruppevoldtaget i et hinduistisk tempel. Efter fem dage blev hun dræbt. Da politiet forsøgte at anholde de formodede gerningsmænd, blev de mødt af demonstranter, organiseret af mænd med tæt tilknytning til BJP.

I sidste uge blev et BJP-medlem af den lokale regering i delstaten Uttar-Pradesh anholdt, anklaget for sammen med sin bror at have voldtaget en 15-årig pige. Anholdelsen kom efter pigens familie i månedsvis havde forsøgt at anmelde voldtægten uden held. Først da pigen forsøgte at sætte ild til sig selv uden for den øverste ministers hjem, blev hendes sag taget op.

Lov kan skade ofrene

Men spørgsmålet er, om den nye lov, der kun mangler præsidentens underskrift, vil gøre nogen som helst forskel. Menneskerettighedsorganisationer sætter spørgsmålstegn ved, om loven reelt handler om at sikre pigerne.

Amnesty International India mener, at loven er en uigennemtænkt automatreaktion fra premierminister Modis side. I stedet for at hjælpe pigerne, fjerner loven opmærksomhed fra det reelle problem, der handler om generel dårlig implementering af lovgivning omkring voldtægt og beskyttelse af børn.

- Studier har vist, at de fleste gerningsmænd er kendte af ofrene. At indføre dødsstraf i disse omstændigheder vil kun lukke munden på og bringe børnene yderligere i fare, siger en talsmand for Amnesty til The Guardian.

Flere organisationer peger også på, at den eneste måde at gøre noget ved de mange overgreb på børn og kvinder er ved at styrke efterforskningen og retsforfølgelsen, så gerningsmændende rent faktisk bliver dømt.

Den nye lov nævner intet om voldtægt af drenge, og er tilsyneladende kun rettet mod piger, skriver Reuters, der har set dokumentet.

Facebook
Twitter