Indien mangler piger - de er for dyre

Det har så store omkostninger for indiske familier at gifte en pige væk, at mange får foretaget en abort, hvis der er en pige på vej. Og nu begynder Indien at mangle piger.

De indiske piger er dyre at få giftet væk. Og medgiften varierer efter mandens uddannelse. (Foto: Manjunath Kiran © EPA)

Det er både dårligt og dyrt, hvis en indisk kvinde føder et pigebarn. Dårligt, fordi det ikke er en dreng, der kan sikre familiens arvefølge, og dyrt, fordi det koster at gifte kvinderne bort

Kommende forældre får derfor i stigende grad foretaget en abort, hvis der er en pige på vej - og det betyder, at der bliver færre og færre piger i Indien.

I et enkelt område er der kun 300 piger pr. 1000 drenge - og det på trods af, at abort på grund af køn har været forbudt siden 1994.

Prislister på mænd

- Datterens familie skal betale for at komme ind i den familie, der har sønnen eller brudgommen. Det betyder, at de ikke bare skal betale køkkenudstyret, sofaen og bilen, men også en rimelig høj kontantpris for at få den brudgom, som har forsørgelsesmuligheden, forklarer Sonja Salminen, der er antropolog med speciale i kønsforhold i Indien.

Prisen for en brudgom afhænger af, hvor god en uddannelse datterens udkårne har.

- Der er nogle uofficielle prislister, der handler om hvor høj en uddannelse, man har. De prislister nævner simpelthen, hvis en mand er dumpet til embedseksamen. Hvis han bestod embedseksamen, så får prisen lige et nøk opad, fortæller Sonja Salminen.

Laveste andel piger nogensinde

Andelen af piger blandt nyfødte spædbørn er den laveste nogensinde, oplyser den internationale organisation ActionAid.

Og det vil give rigtig store problemer på længere sigt, mener Sonja Salminen. Hun henviser til lignende problemer i Kina.

- Her har der været talt en del om bortførelser og kidnapninger af kvinder. Nogle af kvinderne bliver simpelthen bortført, fordi man tvangsgifter dem væk, eller også bliver de anbragt i bordeller, fortæller hun.

Facebook
Twitter