Indien melder sig ind i eksklusiv rumkrigs-klub: Nedskyder satellit i kredsløb

Ifølge Indien har kun Rusland, USA og Kina hidtil vist, at de kan ødelægge satellitter.

Premierminister Narendra Modi offentliggjorde nedskydningen i en tale til nationen. (Foto: FRANCIS MASCARENHAS © Scanpix)

Indien har skudt en satellit ned under en vellykket afprøvning af ny missil-teknologi.

Det offentliggjorde den indiske premierminister, Narendra Modi, for få timer siden på Twitter, hvor han kalder gennemførslen af den såkaldte Shakti-mission for et stolt og historisk øjeblik.

I endnu en opdatering skriver premierministeren, at nedskydningen viser, hvor langt indisk rumfart er nået.

- Mission Shakti var højst kompleks, gennemført ved meget høje hastigheder og bemærkelsesværdig præcision, skriver han.

Nedskudt i 300 kilometers højde

Ifølge Times of India blev missilet affyret ved syv-tiden dansk tid, hvor det ramte en udtjent indisk satellit, som var i kredsløb 300 kilometer over jorden.

Hele testen tog kun tre minutter.

I en tale til nationen, som blev sendt på alle nationale tv-kanaler, lagde Modi vægt på, at Indien med nedskydningen træder ind i en ekslusiv klub af rumfartsnationer.

Han sagde, at kun Rusland, USA og Kina før har skudt satellitter ned.

Han lagde også vægt på, at verdenssamfundet ikke behøver være nervøs ved Indiens nye rumkrigsevner. Indien har siden selvstændigheden været i konflikt med nabolandet Pakistan.

- Jeg forsikrer det internationale samfund om, at vores kapacitet ikke bliver brugt mod nogen, men udelukkende er et indisk forsvarsinitiativ, sagde han.

Uden satellitter har vi problemer

Ifølge Henrik Stub, som sammen med sin hustru Helle har vundet flere rumfartsformidlingspriser og blogger om det på Videnskab.dk, har Indien med nedskydningen taget et vigtigt skridt inden for rumkrigsførsel.

Den er for nyligt aktualiseret af for eksempel USA's etablering af en såkaldt 'Space Force'. Sidst USA skød en satellit ned var dog helt tilbage i 2008. Året før skød Kina også en af deres egne satellitter ned.

- Vil man have et effektivt rumforsvar, er det vigtigt at kunne gøre det, siger han.

Årsagen er, at satellitter er ekstremt vigtige for det moderne liv - dermed kan man forrette stor skade på en modstander ved at fjerne deres satellitter.

- Indien har for eksempel deres egne gps-satellitter. De har et kommunikationssystem i rummet, som de er meget afhængige af. Ved hjælp af billeder fra rummet kan de se, hvordan høsten ser ud, og hvor meget de skal købe i andre lande. Fjern disse egenskaber, og Indien vil få meget store problemer, siger Henrik Stub.

Risiko for rumskrot ved nedskydning

Henrik Stub sammenligner satellit-nedskydning med atomvåben. Det er vigtigt at vise, at man har våbnet, men det er også vigtigt ikke at bruge det.

Årsagen er, at vragstykker efterfølgende spreder sig som rumskrot, som i yderste fald kan gøre det rigtigt svært at have satellitter i kredsløb.

- Man kan ikke undgå, at lande leger med det engang imellem og er nødt til at prale bagefter. Men der er nogle ting, man ikke må gøre i militær rumfart, og en af dem er at skyde på satellitter, siger han.

Da USA sidst skød en satellit ned i 2008, skete det i så lav højde, at sprængstykkerne brændte hurtigt op. Men Kinas vellykkede demonstration i 2007 skete i 865 kilometers højde og høstede meget kritik.

Omkring 3.000 sprængstykker fra nedskydningen er stadig i kredsløb. De har blandt andet passeret tæt på Den Internationale Rumstation og ramte i 2013 en russisk satellit.

Den indiske nedskydning vil dog kun resultere i midlertidige rumskrot-problemer, siger Henrik Stub.

- Så længe, det sker i 2-400 kilometers højde, er lufttætheden så høj, at sprængstykkerne stort set vil brænde op i løbet af et år eller to, siger han.

Indien går til valg i april, og premierminister Narendra Modi har allerede fået kritik fra oppositionen for at forsøge at høste politiske point på nedskydningen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter