Indien: Ny regering på vej

Kongrespartiet i Indien er gået i gang med med at danne en nyregering efter sejren over hindunationalisterne. Den 57-årige Sonia Gandhi ventes at blive ny premierminister.

Indiens største oppositionsparti, Kongrespartiet, er gået i gangmed at danne regering efter den overraskende valgsejr overpremierminister Atal Behari Vajpayees hindunationalistiskeBJP-parti.

Der er 753 tilmeldte partier. Derudover er der hundredvis afuafhængige kandidater. I første fase af valget er der 1.103kandidater der slås om 140 sæder Reelt kommer valget dog til at ståmellem BJP og Kongrespartiet. Opinionsmålinger viser en komfortabelsejr til BJP.Partier:

Den National Demokratiske Alliance, anført af Bharatiya JanataPartiet (BJP), har 287 pladser (hvoraf BJP har 179).Oppositionspartiet, Kongrespartiet, har 109 pladser.Detafgående parlament:

545 pladser hvoraf der stemmes om 543. desidste to bliver valgt af præsidenten.Parlamentet:

For første gang vil elektroniske "stemmemaskiner" blive brugt overhele landet. Der er opstillet over en million af dem i mere end700.000 valglokaler.Valghandlingen:

Foregår i fem runder. 20, 22, 26. april og 5. og 10. maj. Det er afsikkerhedsmæssige og logistiske grunde at valget afholdes på dennemåde.Afstemningen:

Næsten 1,03 milliard, hvoraf 670 millioner er over 18, og derforhar mulighed for at stemme. Over 175 millioner indere erregistreret til at stemme i første fase af valget.Befolkning:Valget i Indien

Kongrespartiet, der har regeret Indien i 45 af de 57 år landethar været uafhængigt, blev det største parti efter at have fåetmillioner af stemmer fra Indiens fattige, der er vrede over ikke athave mærket noget til den økonomiske fremgang i landet.

En glædesstrålende Sonia Gandhi, der er en del af Indienslegendariske politikerfamilie, sagde til journalister, at hun vilforsøge at danne en "stærk, stabil og sekulær" regering oven på detopsigtvækkende resultat.

- I løbet af de kommende dage vil arbejdet med at danne en nyregering tage fart, sagde hun.

Kontrovers om Gandhis udenlandske oprindelse

Men den 57-årige Gandhi, der er enke efter den myrdedepremierminister Rajiv Gandhi, nævnte ikke hvorvidt hun selv vil gåefter premierministerposten. Sonia Gandhi er født i Italien, og optil valget har der været kontrovers om hendes udenlandskeoprindelse.

- Lederen af Kongrespartiet vil blive valgt af Kongrespartietsmedlemmer, formentlig den 15. maj, sagde Gandhi.

På spørgsmålet om hvorvidt den valgte partileder vil blivepremierminister, svarede hun:

- Det er hvad, der sædvanligvis sker.

Vajpayee har indgivet afskedsbegæring

Torsdag indgav Indiens hidtidige premierminister, Atal BehariVajpayee, sin afskedsbegæring til præsident Abdul Kalam. Det skete,efter at det stod klart, at hans hindunationalistiskeregeringskoalition havde lidt et stort nederlag vedparlamentsvalget.

Abdul Kalam bad Vajpayee om at blive siddende som midlertidigpremierminister, indtil en ny regering er dannet.

Indiens nationale valgkomité sagde torsdag aften, da næsten allecirka 370 millioner afgivne stemmer var talt op, at Kongrespartietog dets allierede havde vundet 210 ud af det indiske parlament LokSabhas 545 pladser. BJP og dets allierede havde vundet 177pladser.

Resten af pladserne er gået til til uafhængige kandidater fraregionale partier og kommunistiske og venstreorienterede partier.De mange uafhængige medlemmer får nu afgørende indflydelse på denkommende regerings sammensætning. Kommunistpartiet har sagt, at detvil støtte en regering ledet af Kongrespartiet.

Vajpayee begik alvorlig fejl

Atal Behari Vajpayee og BJP udskrev valget før tiden i håb om atdrage fordel af de senere års økonomiske fremgang og nyefredsforhandlinger med nabolandet Pakistan.

Men ifølge politiske iagttagere begik BJP og Vajpayee enalvorlig fejl ved under valgkampen i stor udstrækning af henvendesig til mere velstillede vælgere i byerne.

Kongrespartiet derimod henvendte sig især til fattige vælgere pålandet, som ikke har mærket meget til den økonomiske fremgang.Resultatet blev, at den hindunationalistiske regeringskoalition giktilbage, mens Kongrespartiet gik frem.

Facebook
Twitter