Indien og Pakistan på grænsen til krig

Pakistan har gjort alvor at sine trusler om at prøveaffyre jord-til-jord missiler. Dermed er konflikten mellem atommagterne Indien og Pakistan eskaleret igen. Omverdenen frygter brug af kernevåben, hvis konflikten bryder ud i åben krig.

Kilde:Polinfo

:80 pct. hinduisme, 14 pct. islamReligion:republikStatsform:New Delhi (1998: 11,69 mio)Hovedstad: 72 pct. indere, 25 pct. draviderEtnisksammensætning: 1,029 miaIndbyggertal:

javascript:generelpopup('http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/nyheder/inline/landefakta/kort/india.jpg','','520','420','no','no');

javascript:generelpopup('http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/nyheder/inline/landefakta/kort/india.jpg','','520','420','no','no');

Fakta om IndienPakistan har gjort alvor at sine trusler om at prøveaffyre jord tiljord missiler. Dermed er den i forvejen hastigt accelererendekonflikt mellem atommagterne Indien og Pakistan eskaleretyderligere.

De to store naboer har i årevis skændtes om den indiske delstatKashmir. I de seneste mange måneder har skænderiet haft karakter afåben konfrontation med jævnlige småtræfninger mellem de to landesstyrker langs grænsen. Pakistans missil-test varsler et nyt niveaui voldshandlingerne, hvor parterne rasler med tungere sabler:

Dans på en knivsægEU's udenrigskommissær, Chris Patten, der er på besøg i regionen,betegner situationen som yderst spændt. Frygten er, at de toatommagter ryger ud i åben krig og vil føle sig fristet til atbenytte deres arsenal af kernevåben.

- Situationen balancerer på en knivsæg, siger Vhris Patten tilden britiske radio-tv-station BBC.

Timer inden lørdagens prøveaffyring advarede USA sinestatsborgere mod at rejse til Indien og Pakistan. Risikoen for kriger for høj, mener amerikanerne:

- Spændingerne er steget til et alvorligt niveau, og risikoenfor øgede, militære fjendtligheder mellem Indien og Pakistan kanikke udelukkes, hedder det i rejseadvarslen fra det amerikanskeudenrigsministerium.

Allerede onsdag besluttede Storbritannien at trække 150 af sineudenrigsansatte ud af Pakistan.

Kilde:Polinfo

97pct. islamReligion:republikStatsform:IslamabadHovedstad: 66 pct. punjabier, 13 pct. sindhier, 8,5 pctpathaner, 7,6 pct. urduerEtnisksammensætning: 144,616 mioIndbyggertal:

javascript:generelpopup('http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/nyheder/inline/landefakta/kort/pakistan.jpg','','520','420','no','no');

javascript:generelpopup('http://www1.dr.dk/pubs/nyheder/html/nyheder/inline/landefakta/kort/pakistan.jpg','','520','420','no','no');

Fakta omPakistanPakistan advarede IndienPakistan havde fredag meddelt Indien, at det ville gennemføre enrække prøveaffyringer på et tidspunkt mellem lørdag og mandag,øjensynligt for at spille med musklerne i forbindelse med krisenover Kashmir.

I New Delhi meddelte en militær talsmand lørdag, at Indien "ikkeer imponeret" over Pakistans seneste prøveaffyring.

Pakistans Shaheen og Ghauri raketter har en rækkevidde på mellem600 og 2500 kilometer og kan armeres med atomvåben.

Lørdag fortalte Pakistans præsident, Pervez Musharraf, at hansland ikke har noget ønske om en krig med Indien, men der vil ikkeblive tøvet, hvis det bliver nødvendigt at gå til kamp.

- Vi ønsker ikke krig, men vi er ikke bange for krig. Vi er klartil krig. Lad ikke nogen være i tvivl om det, sagde han på enislamisk konference i hovedstaden Islamabad. Forsamlingen svaredemed et stormende bifald. Både Pakistan og Indien råder overatomvåben.

Præsident Vladimir Putin og hans besøgende amerikanske kollega,George W. Bush, erklærede sig lørdag stærkt bekymrede oversituationen i Indien og Pakistan, og den russiske præsidentinviterede de to landes ledere til fredsmøde i næste måned.

Indien afviser imidlertid den amerikansk-russisk opfordring,mens Pakistan er positiv over for appellen.

Facebook
Twitter